Doorgaan naar hoofdcontent

Afsluitdijk Wadden Center

Toen we in januari vanaf Friesland de Afsluitdijk op wandelden kwamen we al snel langs het nieuwe Afsluitdijk Wadden Center bij Kornwerderzand wat in maart 2018 is geopend. Toegang gratis, wat ons goed uitkwam want het zou maar een kort bezoek worden, er moesten die dag nog heel wat kilometertjes gelopen worden. 

De expositie begon met een korte film waarin je goed kon zien wat de kracht van water betekent, brrr...wat kan die zee tekeer gaan in een storm, echt indrukwekkend.

 Op grote foto's wordt getoond wat die stormen al teweeg hebben gebracht in de loop der eeuwen. De foto hierboven laat een beeld zien van de overstroming in 1421 en hieronder in  1916.


We herinneren ons allemaal dit beeld nog wel, de paarden die niet meer weg konden van een stuk land doordat de polder onder water was gelopen.


Hoofdthema van de expositie is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de 
eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging.


 Voor kinderen is er een hoek met filmpjes en een tekentafel. Ziet er heel leuk uit.

In een aparte zaal, toegang € 4,50 is er een film te zien, een soort vliegervaring. Door de ogen van een grutto zweef je over het achterland van de afsluitdijk.
Dit hadden we graag gezien maar de tijd ontbrak. Wie weet, als we weer eens in de buurt zijn.

Reacties

Emie zei…
Onze eeuwige strijd tegen het water is hier goed te zien. We mogen best trots zijn op wat we daarin bereikt hebben.
In de weer zei…
Ongelooflijk knap wat hier in ons land gepresteerd is in de strijd tegen het water.
Sjoerd zei…
Waterkracht is enorm, complete dijken worden gewoon weggevaagd. Een tegenstander om niet te onderschatten. Mooie indruk van dit Wadden Centrum.
Tja, water is niet altijd je vriend.
Bertiebo zei…
De kracht van het water. Er is in ons land veel gepresteerd qua bescherming tegen die kracht maar er moet nu weer veel gebeuren. Best eng
Wat een mooi gebouw en een mooi onderwerp. Zeker onthouden voor als we in de buurt zijn.
Ageeth Mooij zei…
Dat lijkt mij ook de moeite waard! Het idee dat wij op de zeebodem wonen, vind ik heel soms beangstigend!
miekequilt zei…
Wij wonen hier meters onder ANP. en dat kan dankzij de Dijken. Dat centrum lijkt me interessant. De buitenkant is een geliefd quiltpatroon : hexagonnen.
huis tjokvol zei…
ziet er inderdaad mooi uit,wel eens voor gestaan voor dat gebouw maar toen was die niet open dus ik ben er nooit ingeweest.