Doorgaan naar hoofdcontent

Geen Thonet

Ze staan hier al 25 jaar, mijn oude Thonet stoelen. Nog steeds ben ik er verliefd op en andere mensen vinden ze blijkbaar ook mooi want ik krijg er altijd complimenten over. 

Nou zeg ik wel Thonet maar pas vanmorgen kwam ik erachter dat deze stoelen helemaal niet gemaakt zijn door Thonet.


Er stond er eentje op zijn kop op de tafel omdat er een verbinding gelijmd moest worden en toen keek ik eens goed naar het merkteken wat in het hout was gebrand. 'Fischel Austria' las ik.

Ik ben op internet gaan zoeken en kwam erachter dat deze stoelen omstreeks 1915 zijn gemaakt in de werkplaats van D.G. Fischel Söhne, oorspronkelijk gevestigd in Niemes - Bohemen in de Tjechische Republiek. Hij ging later naar Wenen. In 1913 begon Fischel, net als Thonet al deed ook meubels te maken met gebogen hout en werd daarmee behoorlijk succesvol. 

De Oostenrijkse architect en ontwerper Josef Hoffman, medeoprichter van de Wiener Werkstätte ontwierp veel meubels voor Fischel.

Dit is een afbeelding van de Fischel catalogus 1915. 

Wij zijn nog steeds trots op onze mooie, blijkbaar antieke stoelen met het pauwenmotief.

En, nog een belangrijk detail, ze zitten, met die leuningen, erg lekker en geloof me, er zijn al ontelbare uren mee getafeld.


Reacties

Ik heb ook een paar van die stoelen met pauwenzitting, waarvan ik ook altijd dacht dat het Thonets waren. Weer wat geleerd.
In de weer zei…
Als ze lekker zitten is, wie ze gemaakt heeft niet zo belangrijk Marthy.
KnutzEls zei…
Drew Pritchard van de Salvage hunters zou er waarscnijnlijk wel een bod op doen. Maar jr kunt ze beter houden, zijn beeldschoon!
Marthy zei…
Even onderop kijken, Jeanne, wie weet.
Marthy zei…
Haha, je hebt helemaal gelijk, Toos.
Mooie set stoelen, hoeveel heb je er? Aan beide kanten van de eettafel, of staat er een bank aan de andere kant, vind ik ook altijd zo gezellig staan.
Annelies zei…
Wat leuk dat je daar na zo'n lange tijd dan achterkomt, hè! In ieder geval moeten het stevige stoelen zijn, anders had je ze vast wel afgelopen jaren een keertje omgedraaid gehad en was het je al eerder opgevallen! Mooie stoelen!
Marthy zei…
Deze stoelen mogen ze pas wegdoen als ik er niet meer ben. Maar ik weet dat onze kinderen ze ook mooi vinden...
Sjoerd zei…
Maakt niet uit, wellicht is die nu wel wat meer waard...
Marthy zei…
Zes stoelen Jeanette, aan iedere kant drie. Een bank was wel leuk geweest maar ik denk dat onze tafel daar te groot voor is.
Bertiebo zei…
Ik geloof je hoor. En ik vind ze prachtig
miekequilt zei…
Wat grappig dat je nu pas ( bewust?) het label las. Had niemand het ooit eerder gezien? Het zijn prachtige stoelen hoor.
Bij m'n ouders staan ook van die mooie stoelen die hier erg op lijken. Ik weet niet waar of door wie gemaakt, volgende keer eens kijken. Ze zitten inderdaad heerlijk.
Marthy zei…
Het maakt me natuurlijk helemaal niet uit waar en door wie ze gemaakt zijn maar ik vind ze prachtig en ze zitten inderdaad erg lekker.