Doorgaan naar hoofdcontent

Houtvoorraad

 Er is al een flinke bres geslagen in de enorme houtvoorraad die we hadden, er moet weer wat bijkomen. Met brandhout moet je vooruit denken, het moet minstens een jaar drogen, twee jaar is nog beter, dan komt er bijna geen fijnstof in de lucht. Dus toen we het hierover hadden met onze buren afgelopen september tijdens de najaarswandeling zei Rudolph meteen dat we op zijn terrein wel wat bomen mochten neerhalen.

We gingen de volgende dag even bij hem kijken en hij wees ons welke bomen weg mochten. Het waren niet zulke dikke bomen, prima hanteerbaar voor ons twee.

Stralend blauw vandaag na een koude nacht dus nadat we vanmorgen boodschappen hadden gedaan zijn we vanmiddag begonnen. Eerst werden de kleine takken weggehaald en daarna ging de stam om. Dat moest wel voorzichtig gebeuren want vlakbij hingen een paar dikke stroomkabels in de lucht en deze bomen waren dan wel niet dik maar wel lang. Dus nadat de zijtakken eraf waren maakte Mart een lang touw vast aan de boom waar ik aan trok terwijl hij zaagde. Het ging gelukkig allemaal goed.


Dit is de oogst van één boom, de tweede ligt plat maar moet nog klein gezaagd worden. Dat gebeurt donderdag denk ik want de komende twee dagen houden we ons aangenaam bezig met vrienden.

Met een volle aanhanger reden we naar onze garage waar we samen alles uitgeladen hebben. Voorlopig kan het daar drogen. Het wordt van de zomer wel kleingemaakt en in de houtschuur gestouwd.

Reacties

Emie zei…
Rijk gevoel met veel voldoening. Veel plezier de komende dagen!
miekequilt zei…
Wat fijn om zo lekker buiten bezig te zijn voor het goede doel. En nu genieten van vrienden, wat heerlijk allemaal.
Marthy zei…
Het was lekker weer om zo'n karweitje te doen, Emie.
Marthy zei…
We zijn tevreden, Mieke.
Sjoerd zei…
Dat is pas goedkoop stoken zo. Alhoewel met jullie uurloon....
In de weer zei…
Gezond bezig hoor ! Vindt jij het ook zo lekker werken in een bodywarmer ? Ik vind het ideale dingen, je body blijft warm en je hebt bewegingsvrijheid.
Marthy zei…
Verder had ik nog een dikke, zware winter parka bij me, Toos, dus de keus was gauw gemaakt.
KnutzEls zei…
Altijd weer bezige bijen daar in Frankrijk.
Marthy zei…
Never a dull moment, Els.
Marc Dufraing zei…
Goed bezig! Ik probeer het hout(en zeker de dikkere) altijd te zagen en vooral te klieven als het nog nat is. Nat hout klieft beter en zeker als het wat gevroren heeft. Als je het dat nadien stapelt kan de wind en de warme lucht er beter aan en door zodat het sneller door is. Volgens mijn oude buurman in FR(de mens is intussen al een aantal jaren dood) is het dan na een jaar al voldoende droog om te stoken.
Marthy zei…
Wij waren blij met deze wat dunnere bomen, Marc, minder kliefwerk.