Doorgaan naar hoofdcontent

La Chandeleur

In Frankrijk eten kinderen en volwassenen op 2 februari pannenkoeken om de feestdag La Chandeleur te vieren: het feest van het licht.Begin februari kun je merken dat de dagen langer wordenen dat is reden voor een feestje!

La Chandeleur komt van het woord La Chandelle, dat (was)kaars betekent. Vroeger gingen alle gelovige mensen dan in een soort optocht naar de kerk om een speciale kaars te halen. Die moesten ze dan brandend mee naar huis nemen. Eenmaal thuis aten ze een lekkere, warme pannenkoek. 

Nee, wij zijn niet naar de kerk geweest, hebben wel kaarsjes aangestoken en ik heb pannenkoeken gebakken.

Ik heb het wel meer verteld, Fransen zijn gek op chocola, ook op hun pannenkoek dus de potten Nutella waren de afgelopen dagen niet aan te slepen in de supermarkten.

Er stond hier nog een pot dus wij hebben als toetje een pannenkoek met Nutella genomen.  Mart vond het te zoet, ik vond het heerlijk.

Reacties

KnutzEls zei…
Zag op een franse site al recepten voorbij komen. Nou weet ik waarom 😂 deze week ook maar weer eens pannekoeken bakken.
Marthy zei…
Is dit nog een idee Els, had Rutger vanmorgen op zijn site: https://rutgerbakt.nl/ontbijt-recepten/drie-in-de-pan-met-appel-en-rozijnen/
Mijn oudste zus bakte ze vroeger altijd bij ons thuis. Ik zie haar nog staan in dat kleine keukentje voor een groot petroleumstel.
Wij bakten pannenkoeken in de winkel. En wat mij betreft gaat er niets boven een pannenkoek met schenkstroop :-)
Marthy zei…
Haha, hoe Nederlands kan je zijn Alet!
Annelies zei…
Ha ha, leuk dat jullie ook mee doen aan die traditie! Wij hebben vandaag de overgebleven pannenkoeken van gisteren nog heerlijk opgepeuzeld: zonder Nutella!
Emie zei…
Daar kan ik af en toe intens naar verlangen, lekker pannenkoeken! In de open keuken van Delft doe ik het liever niet maar in Caldese wel. Het wordt tijd dat we weer eens gaan.
Marthy zei…
Maar wel met stroop?
Marthy zei…
Een pannenkoekboerderij met de kleinkinderen?
Sjoerd zei…
Mmm, klinkt helemaal niet verkeerd... Ik geloof ik doe mee.
Leuk dat je dat erbij vertelt, over die feestdag. Ik zag het ook overal voorbij komen. Ga er nog eens wat meer over lezen, en proberen volgend jaar mee te doen.
Ooo pannenkoeken met Nutella, ook mijn favoriet. Ik merk dat het gebruik om pannenkoeken te eten begin februari met Maria lichtmis meer en meer navolging krijgt, mmmmmmmm
Sinds gisteren wist ik van dit Franse gebruik, leuk!
Ageeth Mooij zei…
Heerlijk, pannenkoeken en wat een mooie gelegenheid voor een feestje!
Ik vind Nutella nogal smerig en eet liever stroop op een pannenkoek of nog lekkerder, spek!
Bernadette zei…
Er is geen vrouwke zo arm of ze maakt op Lichtmis haar panneke warm. Wie op Lichtmis 's avonds pannenkoeken eet zou volgens een oud volksgeloof het hele jaar door rijk en gelukkig zijn.
Marthy zei…
Leuk, zo'n oud rijmpje, ik kende het niet. Rijk hoeft niet, Bernadette en gelukkig, ja ik ben behoorlijk gelukkig.
In de weer zei…
Toen ik op Franse les zat Marthy deden we aan alle tradities mee, want onze lerares was francaise en hield dat allemaal in ere. Wij vonden dat ook altijd hele leuke lessen.
In de weer zei…
Mooie foto trouwens, die hoed staat je goed.
Marthy zei…
Ja, die tradities horen bij de Franse cultuur en het is leuk dat dat in lessen terug komt.
Bertiebo zei…
hahaha wij wisten van niks, maar aten toch pannekoeken
Nog nooit van deze bijzondere Franse dag gehoord, maar wat mij betreft voeren we 'm in NL direct in. Alles wat met de terugkeer van het licht te maken heeft, juich ik van harte toe.
Qua smaak ben ik het met Mart eens (-:
Lieve groet
Marthy zei…
Eigenlijk heb ik ook liever stroop, hoor.