Doorgaan naar hoofdcontent

Oarsom tinke

 Lopend door een vlakke polder ergens in de buurt van Workum zagen we heel in de verte dit bouwsel achter een boerderij. We vroegen ons natuurlijk af wat dat zou zijn, dachten aan een niet afgebouwd viaduct maar toen we dichterbij kwamen zagen we het wat beter maar hadden nog geen idee wat het moest voorstellen.

 Dit bord lichtte een tipje van de sluier op. Niet helemaal want dit bouwsel was zo anders dan een traditioneel huis, je moest je blik als het ware op zijn kop zetten. Thuisgekomen maar eens even op internet gezocht naar Lanskip, waar ik wat uitleg vond.

‘Oarsom tinke’ heeft uiteindelijk geleid tot ‘oarsom bouwe’

Kort gezegd wordt een oude boerderij herbouwd, het krijgt dezelfde vorm en zelfde grootte maar dan op zijn kop. De gebinten, geeltjes en dakpannen van de oude boerderij worden hergebruikt. Lucht, water en zon worden ingezet voor de verwarming en het opwekken van energie. 

Ik vind het heel bijzonder en vooral gedurfd. Eigenlijk zou je nog een keer moeten gaan kijken als het klaar is en de restanten van de oude boerderij er niet meer staan. Het uitzicht zal er in ieder geval, zeker van de bovenste etage, prachtig zijn.

Reacties

In de weer zei…
Grappig om te zien, echt iets voor het programma binnenstebuiten.
Moh, zoiets is ongezien!!!
Wat bijzonder, en echt prachtig dat zoiets gedaan wordt. Ga ook even op die site kijken.
Emie zei…
Tja. Ik weet nog niet of ik dit kan waarderen of dat ik het té gezocht vind. Doet me een beetje denken aan de kubus- en bolwoningen. Heb ook even op de site gekeken. De invulling is in elk geval wel sympathiek.
Sjoerd zei…
En als dan op de bovenkant allemaal zonnepanelen legt....
Lin zei…
Wat bijzonder, grappig ook
Griemmank zei…
Hahaha, ja die Friezen zijn bijzonder. Ik kan het weten na 20 jaar in hun midden.
Annelies zei…
Wat apart! Ik kan me voorstellen dat je toch wel even met je ogen geknipperd hebt, toen je dit zo zag.
Ha ha, ik krijg er een stijve nek van: heb namelijk iedere keer de gewoonte om toch het huis maar weer op z'n kop te bekijken. Uhhh....nu ja, op z'n andere kop dan!
Dit is wel heel erg apart maar ik denk niet dat ik dit wel echt mooi vind.................
Marthy zei…
Het is gedurfd en apart, maar mooi….?