Doorgaan naar hoofdcontent

Terug in de tijd

Ik zocht iets in mijn boekenkast en kwam dit boek tegen, uitgegeven ter herinnering aan 100 jaar katholiek onderwijs in Noordwijk. Ik kocht dit gedenkboek op de reünie die toen gegeven werd om dit feit te vieren.

Je bent meteen verkocht als je zoiets tegenkomt want je begint met kijken en lezen tot je op de laatste bladzijde bent aangekomen en je hoofd opeens vol zit met beelden uit die tijd.

Dit zijn zo'n beetje de vrouwen die in acht jaar mijn schooljeugd bepaalden. Natuurlijk had je met sommigen een betere band dan met anderen maar over het algemeen had ik een fijne tijd daar op de meisjesschool van Noordwijk-Binnen. Samen met mijn zusjes en buurmeisjes liepen we daar twee keer per dag heen en alles was goed en vertrouwd.

 Deze foto is heel bijzonder, daar staat mijn oudste zusje op in de middelste rij, knielend, derde van links. Aan het eind van deze zomer, 1952, stierf zij, negen jaar oud. Er zijn niet zoveel foto's van haar, dit is de enige schoolfoto.

 Ik zal er nog eens een kijkje gaan nemen maar zo zag het er in mijn jeugd daar in de Bronckhorststraat uit. De grote deuren rechts waren de ingang naar de kleuterschool. Rechts daarvan is nog net een andere deur te zien die toegang gaf tot het klooster van de zusters. De middelste deur is ook nog kleuterschool en links daarvan, niet op de foto te zien lag de lagere school en de VGLO. Achter deze gebouwen lag een hele grote speelplaats met daarachter de tuin van de kerk. Een katholiek bastion als het ware.


 Nog wel leuk om even te lezen, voorschriften voor het personeel. De eerste regels die over het bijwonen van de mis gaan golden op de klompen na ook nog in mijn tijd. Er werd scherp op je gelet.

Ter gelegenheid van deze reüni  in 1982 waar in vier dagen tijd 4.000 mensen op af kwamen werd er een fotoreportage in de plaatselijke krant afgedrukt. Samen met al mijn klasgenoten uit mijn lagere schooltijd zit ik op de voorste rij middenin achter het bordje kleuteronderwijs, links naast mij vriendin Stan.

Reacties

In de weer zei…
Ooh heerlijk Marthy, daar kun je je helemaal kwijt raken.
Bertiebo zei…
Geweldig. Wat een herinneringen hè en die foto's zijn ook zo mooi. Ik heb ook zo'n boekje van mijn middelbare. Ik ga nog eens kijken
Leuk, even zo terug in de tijd!
Marthy zei…
Ja, dan komt er wel wat boven drijven, Toos.
Marthy zei…
Toen twijfelde ik of ik dat boek zou kopen, nu ben ik er blij mee. Zo leuk om terug te gaan in die tijd.
Marthy zei…
Het wordt zo langzamerhand wel een hele tijd geleden, Jeanne.
KnutzEls zei…
Dat is leuk. Ik heb echt geen foto's meer uit die tijd.
Pas waren we bij mijn moeder en hadden we het ook over herinnringsboeken, ter gelegenheid ergens van. Op het moment zelf denk je vaak, ach laat maar, waarom zou ik dat boek kopen. Soms doe je het toch, en achteraf ben je dan meestal blij. Grappig dat jij dat ook zegt.
Je had niet hoeven te zeggen waar jij zat op die foto, je bent niks veranderd 😀
Sjoerd zei…
Ik kan me heel goed voorstellen dat dit nostalgische gevoelens oproept en dat je daar een beetje in verdwaald.
Annelies zei…
Wat een hoop dierbare herinneringen komen dan weer boven! Geen flauw idee of ik ook nog zoiets van vroeger heb. Moet dan heel veel dozen doorspitten! Ik zat in ieder geval al wel met jongens in de klas, vanaf de kleurerschool al. Leuk om te zien en te lezen, die andere tijd!
Marthy zei…
Wat leuk vond ik het om op de middelbare school met jongens in de klas te komen zitten.
Marthy zei…
Hoe ouder je wordt hoe kostbaarder zulke boeken gaan worden.