Doorgaan naar hoofdcontent

Laatbloeiende kruiden


 We boffen hier met het weer, doorlopend is het nog boven de twintig graden. Wel worden de avonden en nachten kouder, ik trek 's avonds een paar warme sokken aan, dan wordt het me te koud op die plavuizen vloeren. En als ik 's morgens vroeg mijn wandelingetje maak red ik het niet meer in een shirt, daar moet een vest over heen. Langs de kant van de weg zijn de bermbloemen nagenoeg uitgebloeid maar er staat nog wel veel duifkruid. Dat duifkruid (Scabiosa) schijnt in Nederland zeldzaam te zijn, hier staat het volop.

 En hier en daar zie ik nog een pluk Echte Guldenroede (Solidago virgaurea). Vroeger werd deze plant voor het genezen van wonden gebruikt.

Aan de rand van de wei van onze buren staat deze koningskaars nog mooi te zijn. In de wei staan er tientallen, allemaal uitgebloeid.
De  kaars (Verbascum) is een geslacht uit de helmkruidfamilie.

Reacties

Petra zei…
Hallo Marthy,

Volgens mij is dat gele geen vingerhoedskruid, of ik moet mij heel sterk vergissen.

Groet Petra
MarijkeO zei…
Kom ik ook nog met een verbetering :-) De tweede foto is Echte Guldenroede (Solidago virgaurea) en geen St Janskruid. Die laatste komt natuurlijk ook veel bij jullie voor en heeft blaadjes met allemaal kleine gaatjes erin(perforatum).
Duifkruid trekt enorm vlinders aan, jammer dat we dat in NL zo weinig zien. Vliegen er bij jullie nog veel vlinders?
Marthy zei…
De toorts was een stomme fout, maar over die gele plant twijfelde ik heel lang. Jij zal het vast veel beter weten dan ik dus ik neem gewoon aan dat het guldenroede is. Pfff, weer een verbeterpuntje. Wij hadden het toevallig gisteren met gasten hier over de vlinderstand in Nederland die zij in Friesland bedroevend vonden.
Hier zijn enorm veel vlinders, in mijn border zie je er met een oogopslag tientallen, onze gasten worden er helemaal lyrisch van. Ik heb dan ook heel veel planten in de border waar de vlinders en bijen van houden. Ik denk niet dat er hier in ons kleine dorp iemand is die vergif gebruikt, de bermen rondom worden één keer per zomer gemaaid als het zo uitkomt, dus ik denk dat het hier een eldorado voor vlinders is. Gelukkig!
Marthy zei…
Klopt Petra, het is de koningskaars (Verbascum). Ik haal die twee, allebei hoog, altijd door elkaar. Bedankt, ik ga het verbeteren.
Bertiebo zei…
Hoe dan ook: het is mooi. Hier bloeit ook nog best veel trouwens
Onliemie zei…
Dan ben ik wel heel erg jaloers op jouw vlinders. Ook bij ons heel weinig en zeker ook weinig verschillende soorten. Jammer want ik zou ze zo graag fotograferen.
Marthy zei…
Wat erg eigenlijk, Kris dat er nog zo weinig vlinders zijn. Daar zijn wij mensen toch wel schuldig aan.
Sjoerd zei…
Hier is het ook nog steeds boven de twintig graden. Lekker nazomer weer....
Ik heb gisteravond ook nog buiten kunnen zitten, maar de temperatuur wordt inderdaad wel sneller lager in deze tijd van het jaar.
Anoniem zei…
Solidago (druppels/tinctuur) wordt nog steeds gebruikt als geneesmiddel o.a. helpt het voor blaasonsteking, tegen zweetvoeten (bijv. in puberteit).
Lies
lem zei…
Prachtige foto's en o, wat zou ik daar even willen rondlopen. Duifkruid is van een schoonheid. Ik heb een gecultiveerde in de tuin <3
Onliemie zei…
Prachtig toch al dat wild "bloeisel".
Mooi allemaal. In Denemarken zien wij ook altijd veel Duifkruid, ik vind ze zo mooi!!
Pippa's Hus zei…
Die eerste foto is prachtig! Ook dit vind ik een heerlijke tijd. nazomer. Maar 's avonds weer lekker fris. XX Esther
Marthy zei…
De gecultiveerde duifkruid had ik ook jarenlang in mijn Nederlandse border. Ik zou het hier ook eens moeten proberen.
Marthy zei…
Weer wat geleerd.
Marthy zei…
Dus ook veel vlinders daar, Jeanette?
Ja, best wel. Maar ik zie hier in de tuin ook wel vlinders, de buren hebben een vlinderstruik, dat scheelt misschien....