Doorgaan naar hoofdcontent

Zomervacht

“Op school word je niet wijzer. Als je naar mij luistert, leer je onderhandelen. Dat is het belangrijkste. Als je weinig geld hebt, moet je ervoor zorgen dat de dingen goedkoper worden. Dan kun jij je ook redden als ik ineens de pijp uit ben.”

Deze opmerking van Maurice, de vader van Brian, laat direct zien in welk milieu hij opgroeit. Wie het niet breed heeft moet slim zijn. Brian die samen met zijn vader in een oude caravan leeft is dertien en zou eigenlijk een rolmodel in zijn pa moeten zien. Je kan de jongen niet kwalijk nemen dat de keuzes die hij maakt niet altijd door de beugel kunnen.

Brian heeft een oudere broer die zwaar gehandicapt is en in een tehuis leeft. 
Als dit tehuis gerenoveerd moet worden, is het de bedoeling dat de bewoners ergens anders worden opgevangen. Ondanks de belabberde woonomstandigheden in de caravan, moet Lucien de zomer doorbrengen bij Brian en zijn vader. En natuurlijk komt de opvang helemaal op de schouders van Brian terecht.
En dat doet Brian, anders dan je zou vermoeden, helemaal niet verkeerd. Uit alles spreekt de liefde voor zijn broer.

Ik vond het een mooi boek. Brian is de verteller die ons een blik in zijn wereld geeft.   
Een echt stabiele omgeving is het niet. Voor Brian is het echter een normale gang van zaken. Hij weet niet beter. Het is zoals het is.

Reacties

Lijkt mijn een boeiend boek. Bedankt voor de tip.
Sjoerd zei…
Niet mijn verhaal, ik pas vandaag...