Doorgaan naar hoofdcontent

Brassaï in Foam

Brassaï in Foam, foto expositie van het Parijse leven in de jaren '30. We waren nog in Frankrijk toen ik dit las en wist direct dat ik hier naar toe wilde dus ik sprak af met Jeanne om te gaan en dan wel voor de verjaardag van Sinterklaas want de tentoonstelling duurt t/m 4 december.

De fotograaf van Hongaarse afkomst had een voorliefde voor het nachtleven van de Franse hoofdstad. Het fascineerde hem, de mensen in de cafés en op straat. De nachtvlinders, prostituees, clochards, schooiers en pooiers, de danseressen, verliefde paar­tjes. Ze ontkwamen niet aan zijn oog.

Dit is een knappe foto. Het licht komt van links en beschijnt de gezichten van de mannen, de achterkant blijft donker. Zo mooi.

Eenmaal per jaar rebelleerde heel homoseksueel Parijs tijdens de vasten tegen het burgerlijk fatsoen met een groot bal in een enorme dansgelegenheid genaamd Magic City. Alle lagen uit de samenleving waren vertegenwoordigd, filmsterren en beroemde acteurs, kolenmannen, metaalbewerkers en heel veel slagersjongens..... 


Bij het fotograferen van het Parijse nachtleven kwam Brassaï er al snel achter dat hij een felle lichtbron moest afschermen of er ver genoeg moest vanaf  moest staan. zodat het licht de afbeelding niet zou wegvagen.


In 1932 kreeg Brassaï een opdracht om een fotoboek te maken over het nachtleven van Parijs. Dit boek 'Paris de Nuit' werd wereldberoemd.

In totaal zijn er 170 foto's te zien van het werk van deze fotograaf, allemaal in zwart wit natuurlijk, wat de foto's nog mooier maakt.

11 november 2019

Reacties

Ik zit nog na te genieten!
Bertiebo zei…
WaT fraai. Ik wil ook!
Marthy zei…
Brassaï hield ook van gezichtjes dus jij moet zeker gaan, Bettie.
miekequilt zei…
Daar wil ik graag heen. Even kijken of de agenda het toe laat.
Emie zei…
Die tentoonstelling lijkt me geweldig maar mij viel vandaag je blogkop op. Places des Voges, ik zat er in april nog.
Sjoerd zei…
Lijkt me alleen al als voorbeeld voor de tegenwoordige fotografie mooi om te zien.