Doorgaan naar hoofdcontent

Marianne

En dit zag ik aan de andere kant van dat gebouwtje. Is het geen schoonheid, deze muurschildering. Jammer van die twee koppen die erop geplakt zijn maar die motor ervoor vind ik dan weer heel leuk, in dezelfde kleurstelling.

Wie is die vrouw dacht ik maar toen ik nog eens goed keek wist ik het, die muts, dat kon niet anders. Het is Marianne, het nationale symbool van Frankrijk. Ze komt altijd weer terug op postzegels maar ook op spotprenten. Hieronder wat meer uitleg.


Marianne is een nationaal symbool van Frankrijk. Ze bekleedt een ereplaats in stadhuizen en rechtbanken. Ze symboliseert de 'Triomf van de Republiek', de Vrijheid en de Rede, en is als zodanig een verschijningsvorm van de vrijheidsgodin. Haar beeld staat op het Place de la Nation in Parijs. Marianne draagt vaak een Frygische muts, in de Romeinse Republiek het herkenningsteken van een bevrijde slaaf. (Info Wikiwand)


6 november 2019

Reacties

Inderdaad een prachtige schildering. Ik zei het bij Bertie (bertiebo) ook al eens, hoe kun je zo groot schilderen, en dan toch de verhouding goed houden. Zo KNAP!!
Marthy zei…
Ik sta dan ook met bewondering te kijken naar zulke schilderingen.
miekequilt zei…
Mooie schildering. En die muts maakt Marianne zo herkenbaar.
Marianne in een modern jasje.
Sjoerd zei…
Oke, ik heb hem... eh, haar.
Die postzegel vind ik anders ook prachtig maar haalt het uiteraard niet bij echte straatkunst.
Bertiebo zei…
Een moderne Marianne. Interessant verhaal
KnutzEls zei…
Wil daar zeker kijken as we er weer eens naar toe gaan.