Doorgaan naar hoofdcontent

Pieterpad: Ommen - Hellendoorn 22.5 km

 In de Boswachterij Ommen staat dit monument van het Kamp Erika, van 1941 tot 1945 een plek van ontberingen, pijn en heel veel leed. Eerst deed het dienst als gevangenkamp van de Duitsers en daarna is het in gebruik geweest als Arbeitseinsatzlager.


 Als bruidspaar tussen de herfstkleuren, mooi toch.

 Het is de bedoeling dat er door mensenhanden even aan dat grote wiel gedraaid wordt om de bak ervoor met water gevuld te houden. Zo hebben de dieren waaronder de vogels drinkwater tot hun beschikking.

 We liepen hier over de Sallandse Heuvelrug, een Nationaal Park, stuwwallen ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Hier dalen we de Archemerberg af, 78 meter hoog. In onze ogen stelde die paar klimmetjes niet veel voor. Jammer dat we niet van de beloofde uitzichten konden genieten. Het was dan wel droog maar de lucht zat potdicht, er was niet veel te zien.

 De Archemerberg is een van de weinige plekken in Nederland waar de jeneverbes nog staat. Een struik die helaas zeldzaam is geworden.

 Zwerfkeien, er staan er veel van langs het Pieterpad, dit is er een van. 'De Dikke Steen' op de Archemerberg is nooit uitgegraven om de juiste omvang te bepalen. Er is in de 19e eeuw wel een poging gedaan maar de gravers namen de benen toen zij onder de steen opeens klagelijke stemmen dachten te horen. Bijgeloof natuurlijk, maar toch.....😉.

 Deze vrolijke mijnheer die zijn hondjes uit liet droeg nog klompen, dat zie je niet veel meer. Mijn vader droeg ze vroeger ook altijd en dat vertelde ik hem. Hij droeg ze zijn hele leven al, schoenen zaten hem niet lekker.

We hebben Groningen en Drenthe gehad met het Pieterpad en zitten nu in Overijssel. Tot nu toe hebben we weinig geluk gehad met plekken waar je een kop koffie kan drinken en even een toilet kan bezoeken. Het zal ongetwijfeld ook wel met de wintermaanden te maken hebben waarin wij lopen maar voor het meest bekende lange wandelpad van Nederland is het tot nu toe bedroevend weinig.

Beslist een minpuntje vinden wij op verder een prachtig pad en dan vooral het stuk wat we deze drie dagen liepen.

Reacties

Bertiebo zei…
Ja ik snap je kritiek, maar tsjonge, wat ziet het er prachtig uit!
Jullie hadden dan wel geen uitzichten, maar wel de kleuren! Wat mooi daar he!
miekequilt zei…
Jammer dat de koffie niet zoveel te krijgen is. Kritiek die je toch wel ergens door kan geven, hoop ik.
Hier loopt ook altijd een man op klompen, en het leuke is, de kleinkinderen dragen ze ook. We hebben ze in vier maten staan.
Onliemie zei…
Jullie zijn toch echt flinke stapperds. En alhoewel ik Frankrijk een geweldig mooi land vind, Nederland mag er ook best zijn.
Wat een mooi stuk hebben jullie weer gelopen.
Zou het met de wintermaanden te maken hebben? Ik denk eerder met de mentaliteit van de mensen, vele nederlanders nemen zelf een thermoskan mee, en dan kan een tentje open houden in zo'n dunbevolkt gebied voor de ondernemers niet uit....
Emie zei…
Wat leuk, die meneer op klompen. En nog leuker dat jij hem aansprak en op de foto zette.
Marthy zei…
Wat leuk, Mieke, klompen voor de kleinkinderen.
Marthy zei…
Ik begrijp wel dat het inderdaad moelijk is om koffietenten in de winter open te houden maar ik mis die toiletten zo erg die we in Frankrijk tijdens het lopen van de Via Podiensis zo veelvuldig tegen kwamen.
Marthy zei…
En hij vond het toch gezellig om een praatje te maken, Emie. Het was een leukerd.
Er loopt hier ook nog een enkeling hardnekkig op klompen. Het hééft ook al wat en je voeten blijven er warm in. Wat me bij je eerste foto meteen opviel, waren de kleine steentjes op het kruis. Ontroerend.
anja zei…
Klompen worden in het buitengebied nog best veel gedragen hoor, het schijnt ook voor kindervoeten heel gezond te zijn. Onze dochter droeg ze als kind heel graag bij het buiten spelen in de tuin. Koffie-tentjes dat is niet rendabel in zuinig Nederland, toiletten is inderdaad wel een probleem, maar ja, gemeenten zullen geen openbare toiletten plaatsen langs een wandelpad, vrees ik.
Sjoerd zei…
Ik woon geloof ik op 104 meter en krijg als het een beetje meezit nooit natte voeten als de zeespiegel stijgt. Maar zonder gekheid, waarom liggen die stenen op dat kruis...
Marthy zei…
Het Joodse geloof., Sjoerd. Als teken dat het graf bezocht is, zoals op andere begraafplaatsen bloemen worden neergelegd
Marthy zei…
Ook in Frankrijk zijn er niet veel koffietenten hoor maar die toiletten vind ik echt een probleem in het algemeen in Nederland. Daar is voor vrouwen een schrijnend te kort aan.
Marthy zei…
Wat de steentjes betreft, zie mijn antwoord aan Sjoerd. Maar dat wist je waarschijnlijk. Mooi!
anja zei…
Vertel mij wat, met een zeer gevoelige blaas! Dochterlief grapt altijd dat ik in elke stad precies weet waar de toiletten zijn!
Ja dat snap ik heel goed, van die toiletten. dat zeggen wij ook altijd tegen elkaar, waarom zijn in Denemarken overal toiletten, en hier bijna nergens?