Doorgaan naar hoofdcontent

Met passie

Naast het parkeerterrein waar ik in Oudewater altijd mijn auto neerzet om te gaan lopen ligt de R.K. Begraafplaats. En op die begraafplaats staat in het voorjaar van alles te bloeien. Ik was al langer van plan om daar eens een kijkje te gaan nemen en dat deed ik dus toen ik gisterenmorgen vroeg was. Wat een feest om te zien daar, overal bloeien narcissen, hyacinten en blauwe druifjes. De hele begraafplaats ziet er prachtig onderhouden uit, geen onkruid te zien.

En dit is de man die daar voor zorgt, al zeventien jaar lang. Ik maakte een praatje met hem, een leuke vent die veel te vertellen heeft. Door problemen met zijn gezondheid kon hij niet langer werken en toen is het verzorgen van de begraafplaats zijn passie geworden. 

Uitgebloeide bolletjes en planten die door de mensen weggegooid worden vist hij weer uit de vuilnisbakken en geeft ze vervolgens een plekje ergens in de grond. Hij had alleen al afgelopen jaar 3600 chrysanten bloeien.  's Zomers schoffelt hij, knipt de heggen en wiedt het onkruid en 's winters zet hij grafstenen recht, boent de stenen randen en onderhoud de grindpaden. Zeven dagen per week is hij hier te vinden.

Dit soort mensen zijn goud waard en dat werd gelukkig gezien. Kort geleden kreeg hij de stadspenning van de Gemeente Oudewater uitgereikt, vertelde hij me vol trots.

Ik zei tegen de man dat mijn vader het hier heerlijk gevonden zou hebben. Die werkte de laatste jaren voor zijn pensioen op de prachtige Algemene  Begraafplaats van Noordwijk en hij hield van die plek. Ook heeft hij altijd bollen gekweekt, dat was zijn lust en zijn leven. Wat zou ik hier graag even met mijn vader gelopen hebben, hij had genoten.

Reacties

Bertiebo zei…
Ik kan alleen de foto's van die meneer zien, Marthy. Niet de andere foto's. Ook niet op mijn telefoon.
En begraafplaatsen, ik kijk er vaak rond. De rust... en als het dan ook nog zo goed onderhouden wordt
Bedankt voor je lieve post trouwens. Blij mee. Ik kan niet reageren op de groepsapp
Marlou zei…
Ha Marthy,

wat een leuke man, met die blote benen en die knietjes...
Mooi, dat hij de oude bolletjes en planten redt en gewoon ergens anders plant.
De begraafplaats vaart er wel bij!

Groetjes!
Ha, ik kan de foto’s nu zien. Wat een bloemenpracht, geweldig!
Marthy zei…
Ik denk dat de social media op dit moment te vol stroomt met berichten wegens het Coranavirus. Op facebook komt de foto ook niet door. Dat is maar een veronderstelling hoor want ik weet niet waar het anders aan moet liggen.
Griemmank zei…
Alle bolletjes de grond in.... Zeker! Ik heb hier nog een uitgebloeid bakje met narcissen en blauwe druifjes staan. Dank voor de reminder. Vandaag gaan ze de tuingrond in. Zonde om ze de kliko in te gooien, want vooral narcissen vermeerderen zich heel goed.
Ik denk, dat deze - geweldig nuttig en mooi werk verrichtende - meneer grafSTENEN rechtzet ;-)
Zo'n 'stille' werker, die verdient het om in het zonnetje gezet te worden!!
Wat een dankbaar werk doet die meneer. Ik vind het altijd fijn dat het er netjes uitziet op een begraafplaats. Als een soort eerbetoon of zoiets. En dat herplanten van die uitgebloeide bollen van binnen doe ik thuis ook altijd.
Petra1945 zei…
Ik reageer niet zo vaak hier, maar dit verhaal vond ik prachtig. Het registreren waard! En ik kreeg alle foto's gelijk te zien, geen problemen.
Over de COVID-crisis gesproken: mogen jullie straks nog wel naar Frankrijk? Emie kan niet meer weg, begrijp ik.
Ageeth Mooij zei…
Dat is nog eens zingeving, zo mooi!
KnutzEls zei…
Die man heeft een goeie keus gemaakt. Wat een prachtige taak heeft hij op zich genomen (al kom ik zelden op kerkhoven, dat ze netjes en fleurig gehouden worden is heel mooi!)
miekequilt zei…
Wat fijn dat jij deze meneer in het zonnetje zet. Dat verdient hij wel. Prachtig zonnige foto's trouwens.
Marthy zei…
Rond negen uur gisterenmorgen scheen de zon volop in Oudewater.
Sjoerd zei…
Heel fijn dat dit soort mensen nog bestaat.
anja zei…
Een terecht eerbetoon aan een man die zulk mooi en nuttig werk doet. Mogen jullie nog wel vertrekken naar Frankrijk? Goede reis dan alvast gewenst!
Marthy zei…
Dat probleem met die foto heeft zich vanzelf opgelost. Tsja, of we over twee weken weg kunnen weet ik niet, we kunnen alleen maar afwachten.
Marthy zei…
Over twee weken zouden we graag gaan, maar of dat gaat gebeuren.....
Bill zei…
A wonderful man who has passion for what he does. His work benefits the whole community.
Ineke zei…
Wat een lief portretje heb je geschreven van "onze Frans Brouwer".
Ik kom zeer regelmatig op het kerkhof en hij is er ALTIJD.
Wij zijn inderdaad superblij en trots op deze vriendelijke man.
En wat zijn blote knietjes betreft: zomer en winter hoor!
Emie zei…
Wat richt je een mooi monument voor deze man op. Ik vind het altijd zo bemoedigend om te merken dat er zulke mensen zijn.
Marthy zei…
Het geeft je geloof in deze wereld.
Elizabeth zei…
Dat is toch geweldig! En kijk hem daar staan, in korte broek nog wel...
In de weer zei…
Heerlijk dat er mensen zijn zoals hij, ik geniet hier van.
Ik heb de laatste dagen vaak gedacht “wat zullen Marthy en Mart blij zijn wanneer ze daar weer in hun dorpje in Frankrijk zijn”.
Minder kans op besmetting denk ik daar boven op de berg, of vergis ik me daarin ?
Marthy zei…
Dat laatste denk ik zeker, Toos maar nu is het wel te hopen dat Macron de grenzen niet gaat sluiten.
Muggenbeet zei…
Tof dat je met de man een praatje slaat, vaak worden zij voor hun inzet en creativiteit niet gekend. Blijk geven van waardering kan zo'n mensen deugd doen.