Doorgaan naar hoofdcontent

De eerste Turkse vrouwen

Vanaf eind jaren zestig kwamen de eerste vrouwen uit Turkije naar Nederland om hier een nieuw leven op te bouwen. Hoe zagen die levens eruit? We weten er maar weinig van. De tentoonstelling 'Je moest eens weten' en de gelijknamige publicatie van fotograaf en kunstenaar Çiğdem Yüksel, vertellen de verhalen van deze vrouwen. De tentoonstelling is te zien in van 28 september 2024 tot en met 25 mei 2025 in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam.

 Met deze eerste grote solo tentoonstelling belicht Yüksel de levens en verhalen van de eerste generatie vrouwen uit Turkije in Nederland, een groep die vaak onderbelicht is gebleven in de Nederlandse geschiedenis. 

De tentoonstelling bestaat uit 22 unieke verhalen, vergezeld van foto's uit familiealbums, (video)interviews en nieuwe portretten die Yüksel maakte in haar mobiele fotostudio. Ze vertellen over de pijn van migratie, heimwee, verdwaald raken en je weg vinden. Werken, zorgen voor de kinderen, de taal leren. Liefde en ongelukkige huwelijken. Beknot zijn als vrouw en emancipatie. Hun bijdrage aan de Nederlandse economie als fabrieksarbeider of schoonmaker, en hun strijd voor vrijheid en gelijke rechten. Hun verhalen zijn divers, gelaagd, dubbelzinnig, zoals elke menselijke ervaring dat is. 

Bovenstaande tekst heb ik overgenomen van de site van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Wij waren daar afgelopen week en hebben genoten van de prachtige foto's en de unieke verhalen. Ook deze verhalen horen bij de Nederlandse geschiedenis.

Ik heb er drie vrouwen uitgelicht. Kijk en lees even mee.














 

Reacties

Mevrouw W. zei…
Dat lijkt me een interessante tentoonstelling.
Sjoerd zei…
Ik wist wel dat Limburg er niet bij hoorde, meteen na se oorlog weden er al turken te werk gesteld in de Limburgse mijnen. Polen, Turken, Grieken, Italianen, Hongaren hier gastarbeiders genoemd werkten al van vlak na de oorlog hier in de mijnen. wat later kwamen ook de vrouwen, want de verdiensten in de mijnen waren prima.
Bertiebo zei…
Die zou ik wel willen zien. Ik heb Nederlandse les gegeven aan Turkse mannen en aan een vrouw.
Emie zei…
Wat geweldig dat er een tentoonstelling gewijd is aan deze specifieke groep migranten, lijkt me leerzaam en mooi.
Judy zei…
Prachtige vrouwen, prachtige verhalen!
Goed om de verhalen te leren kennen en nog eens toegelicht met mooie foto's!