Doorgaan naar hoofdcontent

Dordtse pracht

We gingen met een bepaald doel naar Dordrecht maar wilden eerst de stad weer eens bekijken. Dat hebben we wel meer gedaan maar ik boekte nu een stadswandeling bij de VVV met een gids. Je hoort dan zoveel leuke details die je anders zou missen. In het gebouw van de VVV staat een prachtige houten maquette die in 1941 is gemaakt voor een tentoonstelling. Het geeft Dordrecht weer zoals het was in het jaar 1544.

Onze gids was trots op zijn stad, dat kon je duidelijk merken. Met veel elan vertelde hij dat de stad nadat het stadsrechten gekregen had zich ontwikkelde als belangrijke handelsstad en het een van de zes grote steden van Holland was. Er vond een levendige handel plaats in onder meer hout, graan en wijn waar de stad veel geld aan verdiende. Tegen het eind van de middeleeuwen nam het belang van de stad af, en overvleugelden andere steden Dordrecht.

foto: Regionaal Archie Dordrecht

Dordrecht heeft verschillende mooie hofjes, we hebben er een paar gezien. Zo’n hofje werd gesticht door rijke Dordtenaren om armen, vaak oude vrouwen, huisvesting en onderhoud te verschaffen. Het Arend Maartenshofje werd gebouwd in 1625 en werd vernoemd naar de oprichter Arend Maartenszoon. Hij stond als geldwolf bekend en probeerde zijn reputatie te verbeteren door het bouwen van 38 woningen voor arme vrouwen. 

Prachtig omsloten binnenplaats in de schaduw van vijf oeroude grote bomen. De muren leunen zwaar naar buiten vanwege de gracht die vroeger langs het gebouw liep. 

We mochten ook een kijkje nemen in de regentenkamer waar een oudere gids ons alles vertelde over het leven van de steenrijke stichter van het hofje.

Het plafond van de regentenkamer.

De middelste twee huizen zijn voorbeelden van een geveltype dat in de stad Dordrecht werd ontwikkeld. Je kan goed zien dat ze naar voren leunen.

Een gevel die verder wordt gekenmerkt door rondbogen boven de vensters, waarvan de nis vaak met een drielobboog is versierd.

Een aantal kopjes is ter versiering aangebracht. De Dordtse gevel werd gebouwd als meesterproef voor het metselaarsgilde van Dordrecht. Alle aspecten van de metselaarskunst kwamen in zo'n proef naar voren.

Mooi toch dat men in die tijd zoveel aandacht besteedde aan de metselaarskunst. Wat heeft dat in de loop der tijd prachtige bouwwerken opgeleverd.

Reacties

Judy zei…
Mooie stad, Dordrecht! Leuk hofje!
Bertiebo zei…
Het blijft toch altijd een beetje mijn stad!
Annelies zei…
Wat een prachtige foto's!
Yova zei…
Dordrecht is zeker heel mooie omgeving te zien. Zijn wij ook toen geweest. Tijdje geleden voor ons. Prachtig foto's geworden. Fijne dag.
Sjoerd zei…
Ik ben er nooit geweest, maar het lijkt me een fijne stad te zijn, aan de mooie foto's te zien.
Charlie zei…
Leuk zo’n wandeling met een goede gids! En wat een mooie foto’s maakte je van wat je zag! Fijn dat dit er allemaal nog is om van te genieten!
miekequilt zei…
Wat is er toch veel moois te zien in Nederland. En wat boffen wij, dat jij dat allemaal voor ons bezoekt en op je blog zet.
In de weer zei…
Fijn met een gids erbij !
anneke broos zei…
En vergeet Villa Augustus niet.
KnutzEls zei…
Dordrecht ligt zowat om de hoek en met de waterbus is altijd een gezellig tochtje. Heb een keer een hofjes wandeling gemaakt. Echt heel leuk.