Doorgaan naar hoofdcontent

Met de waterbus

We stonden hier gistermorgen aan de Nieuwe Maas bij Krimpen aan de IJssel, halte Stormpolder. 'Nieuwe Maas' en 'aan de IJssel' klinkt natuurlijk wat tegenstrijdig maar we zitten hier in rivierenland. En op die rivieren vaart ook de waterbus. Hier stappen dagelijks veel reigzigers op in de spits. Vanaf deze halte ben je in ongeveer 20 à 25 minuten in Rotterdam. Maar je kan ook de andere kant op en dat deden wij.

Kijk, daar komt de waterbus. Je kunt betalen met je OV kaart, lekker makkelijk. Ook makkelijk, je mag je fiets meenemen. En op dat grote parkeerterrein van de Stormpolder mag je gratis parkeren.

Ons vaartochtje duurde een kleine driekwartier maar gelukkig kan je comfortabel binnen zitten want het was berekoud buiten. Ik zou nooit een boot willen hebben maar zo'n tochtje met een pont of de waterbus vind ik leuk. Net lang genoeg.

Langs de Nieuwe Maas ligt haven- en industriegebied de Botlek.

En dan komen we aan bij onze eindbestemming. Dit was ooit de oudste stad van het gewest Holland en lang de belangrijkste stad van Holland. In 1220 kreeg deze plaats als eerste stadsrechten.

De inwoners van deze stad worden 'Schapenkoppen' genoemd, vandaar deze leuke beeldjes die je al snel ziet als je aan wal bent gestapt.

Volgens een legende probeerden twee plaatsbewoners een schaap verkleed als man de stad binnen te smokkelen. Zo konden ze belasting ontduiken. Bij de stadspoort begon het dier te blaten en moesten de mannen toch belasting betalen. Sinds die tijd worden de inwoners 'Schapenkoppen' genoemd.

De meesten van jullie zullen nu wel weten welke mooi stad wij gingen bezoeken. Morgen vertel ik er meer over.

Reacties

Bertiebo zei…
Hier spreekt een Schapenkop: JA!
Bertiebo zei…
Ik vind dat gebouw rechts op je eerste foto intrigerend
Judy zei…
Altijd leuk, even een stukje varen. En ik weet ook waar jullie naar toe gingen.
Emie zei…
Vanuit de plaats waar onze dochter woont, hebben we ook meermaals de waterbus genomen naar deze mooie stad. Leuke bestemming!
Sjoerd zei…
ik ben nog nooit in die stad geweest en laat me verrassen.
Marthy zei…
Vonden wij ook Bettie. Het bleken twee appartementengebouwen te zijn en wij hebben even voor je gezocht en denken dat ze onder Ridderkerk vallen. Er lag een grote nieuwe woonwijk achter.
In de weer zei…
Ja hoor, wij bezochten er de watertoren en als jullie daar ook waren heb je volop kunnen genieten.
Yova zei…
Waterbus zijn wij nooit erin geweest. Leuk dat je ook gelijk van alles ziet. Schapen aan de zij kant en op de muur heel aparte kunst te zien. Mooie kleuren. Valt meteen erop. Mooie foto's. Fijne dag.
Janny zei…
Wat lijkt me dat leuk, de waterbus. Ik weet wel welke stad jullie bezocht hebben.