Doorgaan naar hoofdcontent

Zoveel te zien in Dordrecht

 In een voormalig kerkje zit na een grote verbouwing sinds een paar jaar een kunstgallerie. De achtergevel van de Kunstkerk is voorzien van een dertien meter hoge sculptuur van brons en glas. Het kunstwerk met kleurrijk gebrandschilderd glas is speciaal voor de Kunstkerk ontworpen door Studio Job en is gebaseerd op de contouren van de oorspronkelijk oud-gereformeerde kerk.

Jezus met een windmolen in gebrandschilderd glas, bronzen schildpadden die de gevel dragen en een kip bovenop de Kunstkerk. 

De Kloostertuin, een perfecte plek om even bij te komen van de stadse drukte, midden in het centrum. Deze tuin bestaat al sinds 1572! 

Soms is het waard om even naar boven te kijken.

Op dit pand houdt een keramische schoorsteendraak de wacht. In de middeleeuwen waren veel huizen volledig van hout en op de schoorsteen stonden vaak keramische vonk vangers om te voorkomen dat een stadsbrand kon ontstaan.

Dit konden kleine huisjes zijn of door draken bewaakte  stenen schoorstenen.

Schoorsteendraken zijn helaas een bedreigde diersoort geworden in de loop der eeuwen, maar dit huis biedt hoffelijk onderdak aan een prachtig exemplaar.

Ik ontdekte die schoorsteendraak omdat ik hier naar boven liep te kijken. Zo mooi hoe de oude panden in elkaar overlopen. Links een deel van de Augustijnenkerk.

Zicht op de Wijnhaven.

In de 17e eeuw waren er in Dordrecht drie broers De Beveren, die een weddenschap afsloten wie de meest aanstootgevende gevel voor zijn woning kon plaatsen. Twee van die drie panden staan er nog steeds: het Bever-Schaep en De Onbeschaamde. De derde is afgebroken, omdat het te schandelijk was.

Dis is De Onbeschaamde en wie nu kijkt naar het naakte jongetje zal er niet van schrikken, maar toen koningin Wihelmina eens Dordrecht bezocht werd het edele deeltje van het knaapje wel afgeschermd met een oranje lap.

Is het waar dat drie broers een weddenschap hadden of is het een Broodje Aap verhaal?? 

De Groothoofdspoort. Deze stadspoort ligt op het punt waar de drie rivieren, de Oude Maas, de Merwede en de Noord samenkomen. Boven de doorgang is de Maeght van Dordrecht te zien, gezeten in een tuin. De omheining symboliseert haar ongehuwde staat en de onneembaarheid van de stad Dordrecht. 

Volgens de Nederlandse schrijver Matthijs Janszoon Balen (1611-1691) zou de poort lange tijd gediend hebben als gijzelkamer. Mensen die hun schulden niet konden voldoen werden hier gemarteld. 

Na de stadwandeling die bijna twee uur duurde en waar we ontzettend van genoten hebben wandelden we langs het water naar dit hoge gebouw, Villa Augustus.

Reacties

Bertiebo zei…
Ik denk dat je een klein stukje niet geplaatst hebt, want wat was die weddenschap dan.
Yova zei…
DE eerste foto is zeker mooie kunst te zien. Bij sommige foto's ken ik. Daar zijn wij ook toen geweest. Was heerlijk doorheen te lopen. Stadswandeling is zeker daar mooi. Fijne dag.
Judy zei…
Interessant om een stadswandeling te doen! Die schoonsteendraak, gelukkig dat je hem zag, heel bijzonder!
Sjoerd zei…
Ik vraag me af wat het doel is van iemand te martelen die toch al niets heeft
Petra1945 zei…
De schuldenaar werd dan ook niet gemarteld, bij mijn beste weten. Hij werd opgesloten (niet helemaal op water en brood, maar wel sober) tot hij betaalde. Aangezien dat opsluiten de schuldeiser geld kostte, werd dat middel niet zomaar ingezet. Dan moest je al heel zeker weten dat er nog iets los te peuteren viel, anders schoot je er zelfs geld bij in.
In de weer zei…
Wat laat je weer mooie plekjes in de stad zien en misschien komt er nog meer vermoed ik !
miekequilt zei…
Ik moest meteen aan een engelenraam denken. Mooi gemaakt. En een bijzondere wandeling.
Marthy zei…
Bedankt Bettie. Hersteld!
Janny zei…
Mooie gebouwen laat je zien, het is goed om af en toe omhoog te kijken, dan zie je meer.
Die oude uitdrukking van ‘hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt’ zag ik pas geleden (gelukkig) veranderd in ‘hoe dichter bij Dordt hoe mooier het wordt, want eenmaal in Dordt ervaar je het ware genot’. Dat laat je in je blogbericht goed zien, hoor!
Emie zei…
Leuke dag zeg en dan nog naar Villa Augustus!
KnutzEls zei…
Altijd wel weer wat te ontdekken in Dordt.
Elizabeth zei…
Ja, Dordrecht is prachtig! En ook gevarieerd...