maandag 2 mei 2016

Moestuinmaandag

En hoe gaat het ondertussen met mijn moestuin?  Tsja, over de meeste zaken daar ben ik wel tevreden, bijvoorbeeld de aardbeien. Ruim twee weken geleden knipte ik de planten helemaal af, gaf ieder plantje een scheut koemestdrab en zoals ieder jaar groeide mijn kindjes als kool. In de meesten zitten al bloemetjes en als het weer nu eens mee wil gaan werken dan ga ik weer een prachtige oogst krijgen. Ook de aardappelen doen het goed, alles staat boven de grond.


Veel rabarber dit jaar en er kan al geoogst worden. Ben ik al een paar dagen van plan en dat ga ik morgen beslist doen. Het merendeel stop ik in de vriezer voor gebruik op een later tijdstip. Je kan er zoveel lekkers mee maken. De peultjes groeien goed maar van de lathyrus die ik daarnaast gezaaid heb zie ik nog niets boven de grond komen, afwachten maar. Ik had wat sla- en bietenplantjes gepoot, daar is na de nachten rond het vriespunt niet veel van overgebleven. Maar het zaaigoed van de wortelen en de bietjes komt boven de grond uitpiepen en dat is dan weer veelbelovend.



De sjalotten hebben nu allemaal zo 'n mooi groen kroontje en ook de rode en witte uien beginnen uit te lopen. Omdat dit wel een erg kleurloos blog werd heb ik nog een foto van een iris gemaakt. Wat is die van dichtbij toch mooi.


29 opmerkingen:

  1. Wat heerlijk he, dat alles zo goed begint te groeien!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Uh.... ik wou een logje wijden aan mijn AH moestuintjes, maar ik durf nu niet meer, hoor. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, gewoon doen want ik heb veel over dat zaad gehoord maar nog niets gezien van de resultaten,

      Verwijderen
  3. Wat een heerlijkheid toch, zo'n moestuin. Ik doe het met een paar bakken in mijn achtertuintje en dat is ook leuk hoor. Maar wat groeit (bijna) alles lekker bij je. Jammer van die nachtvorsten, maar ja, daar doe je dan ook niets aan. En wat lekker dat je al rabarber kunt oogsten. Ik ben gek op rabarber. Ook een stukje nostalgie, mijn vader had vroeger in de zomer ook altijd rabarber van de tuin. Verrukkelijk.
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ja, Mirjam, dat had mijn vader ook en we aten het veel. Maakten onze moeders het niet aan met een beetje custard?

      Verwijderen
    2. Ja, maar dat doe ik ook nog steeds hoor. Maakt het net wat zachter.
      Fijne avond,
      liefs,
      Mirjam

      Verwijderen
  4. Och rabarber ja, ik was er als kind dol op om het rauw te eten, afgeschild en dan soppen in de suikerpot.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ja, nu herinner ik het me weer, dat deden wij als kind ook. Leuk om dat weer te weten.

      Verwijderen
  5. Ik zie jouw prachtige foto van die dieppaarse Iris en meteen bevind ik me in de tuin van mijn jeugd. De Irissen in mijn vaders tuin hadden een doordringende, zoete geur. Die ruik ik weer helemaal bij het zien van jouw foto. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi toch dat beelden en geuren je terug in de tijd kunnen brengen.

      Verwijderen
  6. Ziet er ook allemaal zo netjes uit zonder onkruid!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je mag best trots zijn op zo'n moestuintje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben ik ook Sjoerd, het is mijn lust en mijn leven;-)

      Verwijderen
  8. Dat is daar een echte groentenboerderij bij jullie...Je kan zo naar de boerenmarkt met je gerief! :-) Geen last van konijnen of slakken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van konijnen hebben we geen last, slakken alleen op jonge plantjes, maar daar zet ik dan tijdelijk een halve plastic fles over heen.

      Verwijderen
  9. Mooi groen is toch ook niet lelijk, zeker?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, mooi groen is zeker niet lelijk, maar ik vond die foto van die iris zo mooi dus jullie kregen hem er gratis bij, Jeanne, haha.

      Verwijderen
  10. Zo groot is onze rabarber nog niet. Maar als deze straks weer groot genoeg is gaan we traditiegewijs weer lekkere rabarbertaart bakken. mmmmmm

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ooit een heerlijk recept voor rabarbertaart gehad maar ben het kwijt. Dus mocht je dat recept van jou willen delen, graag. mmberends@hotmail.nl

      Verwijderen
    2. http://toilylu.blogspot.fr/2015/05/the-rhubarb-season-has-started-recipe.html
      Ik heb het recept vorig jaar al eens op mijn blog gepost. Benieuwd wat je er van vindt.

      Verwijderen
    3. Bedankt Alet, ik ga je taart zeker maken. Morgenavond krijg ik eters en als nagerecht krijgen ze rabarber-crumble.

      Verwijderen
  11. Wij gaan ook bijna de eerste rabarber eten; eerst moes en ook nog eens Alet's taart.
    Ziet er allemaal goed uit. Ik ben benieuwd naar je lathyrus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, die lathyrus. Zaad van een mooie soort gekocht, met zorg gezaaid en nu zie ik nog niets. Ga op internet maar eens nakijken hoelang dat zaad ervoer doet om te kiemen.

      Verwijderen
  12. Wat heerlijk allemaal, Marthy. Maar wat zullen jullie het ook druk hebben daar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij zijn hier altijd behoorlijk bezig, Bertie, 's winters rusten we uit;-)

      Verwijderen
  13. Gaat goed daar bij jullie! Hier nu een grote bak met kruiden: peterselie, tijm, rozemarijn, bieslook en munt. Ben ik blij mee :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan me voorstellen dat je daar blij mee bent, Inge. Ik heb allerlei kruiden gezaaid in kleine potjes, voor het eerst en ik denk dat ik ze vandaag of morgen over gaat zetten naar buiten in twee grote bakken. Die bakken staan vlak bij huis want ik wil voor wat kruiden niet telkens naar de moestuin moeten lopen.

      Verwijderen

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy