Faire le pont

Net als in Nederland nemen de Fransen tussen twee officiële vrije dagen, al dan niet verplicht, nog een vrije dag op. Men noemt dat faire le pont, oftewel een brug maken. Scholen zijn vrij en veel bedrijven gesloten. Vanaf woensdagavond begon het in ons dorpje te gonzen van buren die aankwamen. Mensen die hier hun tweede huis hebben en die van de vrije dagen willen profiteren om hier te genieten maar ook wat te doen. Garages worden opgeruimd, terrassen gemaaid en in het zonnetje op een terras zitten met je ontbijtje is ook niet verkeerd. We begroeten mensen en maken hier en daar een praatje. Er gaan weken voorbij dat we in ons dorp alleen met vier oude mensen om ons heen wonen maar deze gezellige drukte, alhoewel dat laatste een groot woord is, heeft ook wel weer wat.
Reacties

 1. Zijn jullie zelf ook een brug aan het bouwen? Of is de bovenste foto jullie nieuwe muur?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, Emie, dit is niet onze nieuwe muur. Dit is bij buurman Jean-Pierre die net een enorme verbouwing achter de rug heeft en op zijn gemak zijn garage aan het vegen was, dus alles stond buiten. De muur is wel opnieuw opgetrokken, erg mooi geworden.

   Verwijderen
 2. Als ik op de onderste foto naar dat muurtje kijk vraag ik me af hoelang dat nog houdt. Voor mij ziet het uit alsof er zo brokken uit kunnen vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dan moet je hier maar niet komen wonen, Sjoerd. Zo zien al onze muren er uit.

   Verwijderen
 3. Geniet van de "drukte" :-) "De brug maken" doen wij ook...toch al iets van la douce France in onze gewoontes. Met Hemelvaart hebben wij altijd fijn een lang weekend.
  Dit jaar zijn we thuis gebleven en wordt er gerommeld... kasten, garage opruimen en alle overbodige prullen naar de Kringloopwinkel brengen. Gelukkig doet de echtgenoot dat anders kwam ik weer met evenveel andere prullen terug thuis en stonden we weer even ver.:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook in Nederland hebben veel mensen vrij de dag na Hemelvaartsdag, Kris. Lekker dat rommelen en nog beter al het ook ruimt.

   Verwijderen
 4. Net weer een aflevering 'ik vertrek' gekeken. Ai, waar beginnen sommige mensen toch aan .....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben ook gekeken, Inge. Tsja. of het redden is nog maar de vraag, zeker als je er van moet leven.

   Verwijderen
 5. Ik houd zó van die muurtjes, die passen daar gewoon. En faire le pont, doet me weer denken aan de Franse les, onze lerares had ook regelmatig van die leuke wetenswaardigheidjes, leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In ons dorp is alles zo gebouwd, alle huizen zijn 'en pierres', Toos.

   Verwijderen
 6. Jeetje, wil je daarmee zeggen dat er in de winter als jullie in Nederland zitten, alleen maar 4 oude mensen in het dorp wonen?
  En hierboven het berichtje van Inge... die aflevering van "ik vertrek" zag ik ook vanavond en het is precies wat ik ook dacht. Oh jee...dat wordt niks met die mensen. Waar beginnen ze aan....haha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Lida, vier oude mensen, maar die zijn het gewend daar te wonen en ze rijden allemaal nog auto.

   Verwijderen
 7. Wat een leuk weetje, faire le pont. Ik houd hem er in!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het begin begreep ik niet wat ze bedoelden, Bertie, maar langzaam viel het kwartje.

   Verwijderen
 8. Weer heerlijk genoten van jou foto met informatie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geen echte drukte, maar meer 'wat reuring' noemen wij dat. :-) Hier is ook reuring, want iedereen neemt het plotse prachtige weer met beide (werk)handen aan. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom kom ik nou niet op dat woord, reuring, dat is het.

   Verwijderen
 10. Ik krijg spontaan enorme heimwee naar 'jullie' gebied... zucht! Wat zou ik daar ook graag wonen! Maar inderdaad, na het zien van deze bewuste aflevering van I.V. denk ik ook dat het niet voor iedereen is weggelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om een huis in Frankrijk te hebben moet je van klussen houden en het ook kunnen en van tuinieren houden. Verder is een gezond lijf natuurlijk ook noodzakelijk. Tsja, of anders heel veel geld hebben zodat je alles kunt laten doen;-)

   Verwijderen
 11. Ik moet wel lachen dat je zegt dat je de meeste tijd met slechts 4 oude mensen om je heen in het dorp woont. Kun je je hier toch niet voorstellen, zo'n klein dorpje. Maar dan is een beetje exta reuring wel even gezellig lijkt me.
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor, Mirjam, af en toe een beetje reuring is heel gezellig maar we kunnen er ook goed tegen om praktisch niemand te zien.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.