Faire le pont

Net als in Nederland nemen de Fransen tussen twee officiële vrije dagen, al dan niet verplicht, nog een vrije dag op. Men noemt dat faire le pont, oftewel een brug maken. Scholen zijn vrij en veel bedrijven gesloten. Vanaf woensdagavond begon het in ons dorpje te gonzen van buren die aankwamen. Mensen die hier hun tweede huis hebben en die van de vrije dagen willen profiteren om hier te genieten maar ook wat te doen. Garages worden opgeruimd, terrassen gemaaid en in het zonnetje op een terras zitten met je ontbijtje is ook niet verkeerd. We begroeten mensen en maken hier en daar een praatje. Er gaan weken voorbij dat we in ons dorp alleen met vier oude mensen om ons heen wonen maar deze gezellige drukte, alhoewel dat laatste een groot woord is, heeft ook wel weer wat.
Reacties

Emie zei…
Zijn jullie zelf ook een brug aan het bouwen? Of is de bovenste foto jullie nieuwe muur?
Marthy zei…
Nee hoor, Emie, dit is niet onze nieuwe muur. Dit is bij buurman Jean-Pierre die net een enorme verbouwing achter de rug heeft en op zijn gemak zijn garage aan het vegen was, dus alles stond buiten. De muur is wel opnieuw opgetrokken, erg mooi geworden.
Sjoerd zei…
Als ik op de onderste foto naar dat muurtje kijk vraag ik me af hoelang dat nog houdt. Voor mij ziet het uit alsof er zo brokken uit kunnen vallen.
Onliemie zei…
Geniet van de "drukte" :-) "De brug maken" doen wij ook...toch al iets van la douce France in onze gewoontes. Met Hemelvaart hebben wij altijd fijn een lang weekend.
Dit jaar zijn we thuis gebleven en wordt er gerommeld... kasten, garage opruimen en alle overbodige prullen naar de Kringloopwinkel brengen. Gelukkig doet de echtgenoot dat anders kwam ik weer met evenveel andere prullen terug thuis en stonden we weer even ver.:-)
Inge zei…
Net weer een aflevering 'ik vertrek' gekeken. Ai, waar beginnen sommige mensen toch aan .....
In de weer zei…
Ik houd zó van die muurtjes, die passen daar gewoon. En faire le pont, doet me weer denken aan de Franse les, onze lerares had ook regelmatig van die leuke wetenswaardigheidjes, leuk.
Lida zei…
Jeetje, wil je daarmee zeggen dat er in de winter als jullie in Nederland zitten, alleen maar 4 oude mensen in het dorp wonen?
En hierboven het berichtje van Inge... die aflevering van "ik vertrek" zag ik ook vanavond en het is precies wat ik ook dacht. Oh jee...dat wordt niks met die mensen. Waar beginnen ze aan....haha
Bertiebo zei…
Wat een leuk weetje, faire le pont. Ik houd hem er in!
Vera zei…
Weer heerlijk genoten van jou foto met informatie
Wieneke zei…
Geen echte drukte, maar meer 'wat reuring' noemen wij dat. :-) Hier is ook reuring, want iedereen neemt het plotse prachtige weer met beide (werk)handen aan. Heerlijk!
Marthy zei…
Haha, dan moet je hier maar niet komen wonen, Sjoerd. Zo zien al onze muren er uit.
Marthy zei…
Ook in Nederland hebben veel mensen vrij de dag na Hemelvaartsdag, Kris. Lekker dat rommelen en nog beter al het ook ruimt.
Marthy zei…
Wij hebben ook gekeken, Inge. Tsja. of het redden is nog maar de vraag, zeker als je er van moet leven.
Marthy zei…
In ons dorp is alles zo gebouwd, alle huizen zijn 'en pierres', Toos.
Marthy zei…
Ja, Lida, vier oude mensen, maar die zijn het gewend daar te wonen en ze rijden allemaal nog auto.
Marthy zei…
In het begin begreep ik niet wat ze bedoelden, Bertie, maar langzaam viel het kwartje.
Marthy zei…
Zo leer je nog eens wat, Vera;-)
Marthy zei…
Waarom kom ik nou niet op dat woord, reuring, dat is het.
Ik krijg spontaan enorme heimwee naar 'jullie' gebied... zucht! Wat zou ik daar ook graag wonen! Maar inderdaad, na het zien van deze bewuste aflevering van I.V. denk ik ook dat het niet voor iedereen is weggelegd.
Marthy zei…
Om een huis in Frankrijk te hebben moet je van klussen houden en het ook kunnen en van tuinieren houden. Verder is een gezond lijf natuurlijk ook noodzakelijk. Tsja, of anders heel veel geld hebben zodat je alles kunt laten doen;-)
Mirjam zei…
Ik moet wel lachen dat je zegt dat je de meeste tijd met slechts 4 oude mensen om je heen in het dorp woont. Kun je je hier toch niet voorstellen, zo'n klein dorpje. Maar dan is een beetje exta reuring wel even gezellig lijkt me.
Fijne avond,
liefs,
Mirjam
Marthy zei…
Ja hoor, Mirjam, af en toe een beetje reuring is heel gezellig maar we kunnen er ook goed tegen om praktisch niemand te zien.