Het einde in zicht

Zo zijn we begonnen op 19 mei 2007. We hadden het vermoeden dat onder deze berg zand en stenen een broodoven verscholen zat en dat bleek zo te zijn. Al die jaren hebben we er met onze buren zo nu en dan aan gewerkt, het laatste jaar bijgestaan door vakmensen. Als je op mijn blog in de linker kolom onder labels op 'broodoven' klikt zie je het verloop van de werkzaamheden van de laatste vijf jaar.Buurman Patrice is hier met een paar vaklui bezig het dak van de broodoven met lauzes te bedekken. Ze zijn mooi grof, deze lauzes en passen prachtig bij het gebouwtje. Hier komt geen cement aan te pas, ze worden zo gelegd dat ze elkaar steunen met hier en daar een kleine steen er tussen. Ik denk dat we ondertussen maar eens een datum moeten gaan prikken voor de officiële inwijding.Reacties

 1. Wat is dit gaaf, zeg! Er kunnen natuurlijk ook heerlijke pizza's in gebakken worden. Of vis in een zoutkorst of bij afnemende binnentemperatuur een groot stuk vlees. Alle buren op charmante Franse stoeltjes er omheen, ik zie het echt helemaal voor me.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel realistisch blijven, Emie. De buitenstoeltjes van onze Franse buren zijn merendeels van wit plastic, grrr.....

   Verwijderen
 2. Echt prachtig! En mooi omdat jullie het samen hebben gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow dat is nog eens bijzonder; een broodoven in je tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, niet in onze tuin, Alet maar in ons dorpje. Maar bijzonder is het wel, zeker het feit dat we het met zijn allen voor elkaar hebben gekregen om de renovatie na al die jaren tot een goed einde te brengen.

   Verwijderen
 4. W*O*W, dit is echt ongelofelijk gaaf! Ja, zekers een datum prikken en vieren dat jullie deze bijzondere oven van de vergetelheid hebben gered! Wat een geweldig project en wat bijzonder dat, met vereende krachten, deze oven nu weer dienst kan doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik de oven zoals vanmiddag in zijn volle glorie zie staan ben ik heimelijk wel een beetje trots. Ook al zalhij niet zo vaak gebruikt gaan worden, het is een aanwinst voor het dorp, Stephanie.

   Verwijderen
 5. Whow, dat is zeker een aanwinst in het dorp. Daar kun je mooi Vlaaien in bakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig werk hebben jullie geleverd... dat gaan geweldig lekkere broden worden in die oven. Hier in het dorp wordt ook 1 keer in de maand door een aantal mannen broden gebakken in een gemeenschappelijke oven. Een heerlijk initiatief! Letterlijk en figuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat wij die frequentie ook gaan halen, Kris.

   Verwijderen
 7. Chapeau voor de samenwerking in jullie dorpje. Wat is-ie mooi geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij hebt de oven verleden jaar nog gezien, Ineke, dus jij weet waar ik over praat.

   Verwijderen
 8. Wat een prachtig project en niet in de laatste plaats voor alle contacten die je maakt om zoiets aan te pakken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het begin hebben we met onze dorpsvereniging alles zelf gedaan maar voor de laatste afwerking hebben we hulp gehad. Hiervoor zijn zelfs subsidies verleend. Veel hiervoor is door twee buren geregeld.

   Verwijderen
 9. Wat een mooi verhaal. Ik heb al je berichten gelezen, indrukwekkend. En goed voor de samenhang.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zat vanmiddag even wat oude foto's te kijken van al die klusdagen aan de oven. Picnics waarop iedereen wat meeneemt zijn op zulke dagen meer regel dan uitzondering.

   Verwijderen
  2. Daar zijn de Fransen ook heel goed in

   Verwijderen
 10. Mmmmm, lekker brood uit zo'n oven. Heb goede herinneringen aan zoiets in een duits dorp. Leuk dat jullie dat zo met elkaar doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt me heerlijk, Els, maar we moeten het allemaal nog gaan ondervinden.

   Verwijderen
 11. Fantastisch dat hij nu bijna af is. Mag iedereen uit jullie gehucht er in baken, of hoe gaat dat? Ik ben nieuwsgierig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vera, je moet je voorstellen dat het uren duurt om die oven op te stoken. Het is niet even een knop omdraaien. Als zo'n grote oven dan eenmaal op temperatuur is mag natuurlijk iedereen er zijn baksels in zetten. Maar denk niet die hij iedere week aan gaat hoor, dat is veel te veel werk.

   Verwijderen
 12. Geweldig en dat jullie dat zo samen hebben gedaan is helemaal fantastisch! Respect!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bertie, de sfeer en samenhorigheid hier in dit kleine stukje van de wereld is prima en het is heel leuk om met elkaar iets tot stand te brengen.

   Verwijderen
 13. Misschien leuk om te vergelijken
  http://www.stoetbakken.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk, Vera. Ik zie me zo al staan met mijn broden.

   Verwijderen
 14. Wat leuk dat hij weer in ere hersteld is. Weet je ook iets over de geschiedenis van de oven? Hoe oud is hij bijvoorbeeld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De oudste inwoonster van het dorp die inmiddels bijna negentig is heeft de oven nooit gezien maar er wel over horen praten. Dus hij ligt in ieder geval al honderd jaar onder aarde en stenen, er zal wel een grondverschuiving geweest zijn.

   Verwijderen
 15. Hoe kom je nou op het idee wanneer je een berg zand en stenen ziet dat daar misschien een broodoven onder zit ? Wel heel mooi hoor, wat een prachtig project .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo wie zo had ieder dorp in vroegere tijden een gezamenlijke oven en er was daar een stuk muur wat rond liep waardoor we een vermoeden kregen dat het een bouwsel moest zijn.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!
Wil je niet anomiem blijven klik dan bij REAGEER ALS op het kleine pijltje en selecteer een profiel. Als je een Google account hebt klik je daar op. Heb je dat niet dan klik je op naam/URL en vul je naam en eventueel je blog URL in.