Het einde in zicht

Zo zijn we begonnen op 19 mei 2007. We hadden het vermoeden dat onder deze berg zand en stenen een broodoven verscholen zat en dat bleek zo te zijn. Al die jaren hebben we er met onze buren zo nu en dan aan gewerkt, het laatste jaar bijgestaan door vakmensen. Als je op mijn blog in de linker kolom onder labels op 'broodoven' klikt zie je het verloop van de werkzaamheden van de laatste vijf jaar.Buurman Patrice is hier met een paar vaklui bezig het dak van de broodoven met lauzes te bedekken. Ze zijn mooi grof, deze lauzes en passen prachtig bij het gebouwtje. Hier komt geen cement aan te pas, ze worden zo gelegd dat ze elkaar steunen met hier en daar een kleine steen er tussen. Ik denk dat we ondertussen maar eens een datum moeten gaan prikken voor de officiële inwijding.Reacties

Emie zei…
Wat is dit gaaf, zeg! Er kunnen natuurlijk ook heerlijke pizza's in gebakken worden. Of vis in een zoutkorst of bij afnemende binnentemperatuur een groot stuk vlees. Alle buren op charmante Franse stoeltjes er omheen, ik zie het echt helemaal voor me.
Inge zei…
Echt prachtig! En mooi omdat jullie het samen hebben gedaan!
Wow dat is nog eens bijzonder; een broodoven in je tuin!
W*O*W, dit is echt ongelofelijk gaaf! Ja, zekers een datum prikken en vieren dat jullie deze bijzondere oven van de vergetelheid hebben gered! Wat een geweldig project en wat bijzonder dat, met vereende krachten, deze oven nu weer dienst kan doen!
Marthy zei…
Wel realistisch blijven, Emie. De buitenstoeltjes van onze Franse buren zijn merendeels van wit plastic, grrr.....
Marthy zei…
De samenhorigheid is hier groot, Inge.
Marthy zei…
Nou, niet in onze tuin, Alet maar in ons dorpje. Maar bijzonder is het wel, zeker het feit dat we het met zijn allen voor elkaar hebben gekregen om de renovatie na al die jaren tot een goed einde te brengen.
Marthy zei…
Als ik de oven zoals vanmiddag in zijn volle glorie zie staan ben ik heimelijk wel een beetje trots. Ook al zalhij niet zo vaak gebruikt gaan worden, het is een aanwinst voor het dorp, Stephanie.
Sjoerd zei…
Whow, dat is zeker een aanwinst in het dorp. Daar kun je mooi Vlaaien in bakken.
Marthy zei…
Mmmm, een lekkere vlaai, geen gek idee, Sjoerd.
Onliemie zei…
Prachtig werk hebben jullie geleverd... dat gaan geweldig lekkere broden worden in die oven. Hier in het dorp wordt ook 1 keer in de maand door een aantal mannen broden gebakken in een gemeenschappelijke oven. Een heerlijk initiatief! Letterlijk en figuurlijk!
Ineke zei…
Chapeau voor de samenwerking in jullie dorpje. Wat is-ie mooi geworden!
Jeanne zei…
Wat een prachtig project en niet in de laatste plaats voor alle contacten die je maakt om zoiets aan te pakken!
Marthy zei…
Ik hoop dat wij die frequentie ook gaan halen, Kris.
Marthy zei…
Jij hebt de oven verleden jaar nog gezien, Ineke, dus jij weet waar ik over praat.
Marthy zei…
In het begin hebben we met onze dorpsvereniging alles zelf gedaan maar voor de laatste afwerking hebben we hulp gehad. Hiervoor zijn zelfs subsidies verleend. Veel hiervoor is door twee buren geregeld.
Ageeth Mooij zei…
Wat een mooi verhaal. Ik heb al je berichten gelezen, indrukwekkend. En goed voor de samenhang.
KnutzEls zei…
Mmmmm, lekker brood uit zo'n oven. Heb goede herinneringen aan zoiets in een duits dorp. Leuk dat jullie dat zo met elkaar doen.
Vera zei…
Fantastisch dat hij nu bijna af is. Mag iedereen uit jullie gehucht er in baken, of hoe gaat dat? Ik ben nieuwsgierig
Marthy zei…
Ik zat vanmiddag even wat oude foto's te kijken van al die klusdagen aan de oven. Picnics waarop iedereen wat meeneemt zijn op zulke dagen meer regel dan uitzondering.
Marthy zei…
Het lijkt me heerlijk, Els, maar we moeten het allemaal nog gaan ondervinden.
Marthy zei…
Vera, je moet je voorstellen dat het uren duurt om die oven op te stoken. Het is niet even een knop omdraaien. Als zo'n grote oven dan eenmaal op temperatuur is mag natuurlijk iedereen er zijn baksels in zetten. Maar denk niet die hij iedere week aan gaat hoor, dat is veel te veel werk.
Ageeth Mooij zei…
Daar zijn de Fransen ook heel goed in
Bertiebo zei…
Geweldig en dat jullie dat zo samen hebben gedaan is helemaal fantastisch! Respect!
Marthy zei…
Bertie, de sfeer en samenhorigheid hier in dit kleine stukje van de wereld is prima en het is heel leuk om met elkaar iets tot stand te brengen.
Vera zei…
Misschien leuk om te vergelijken
http://www.stoetbakken.nl/
Marthy zei…
Wat leuk, Vera. Ik zie me zo al staan met mijn broden.
Lida zei…
Wat leuk dat hij weer in ere hersteld is. Weet je ook iets over de geschiedenis van de oven? Hoe oud is hij bijvoorbeeld?
Marthy zei…
De oudste inwoonster van het dorp die inmiddels bijna negentig is heeft de oven nooit gezien maar er wel over horen praten. Dus hij ligt in ieder geval al honderd jaar onder aarde en stenen, er zal wel een grondverschuiving geweest zijn.
In de weer zei…
Hoe kom je nou op het idee wanneer je een berg zand en stenen ziet dat daar misschien een broodoven onder zit ? Wel heel mooi hoor, wat een prachtig project .
Marthy zei…
Zo wie zo had ieder dorp in vroegere tijden een gezamenlijke oven en er was daar een stuk muur wat rond liep waardoor we een vermoeden kregen dat het een bouwsel moest zijn.