Doorgaan naar hoofdcontent

Urbex fotografie

De twee vrouwen in ons vakantiehuis die zelf ook op een fotoclub zitten wilden graag wat bijzonders fotograferen en ik wist wel wat. Een verlaten dorp niet zo ver bij ons vandaan. Een prachtige locatie voor urbex fotografie. Ik was er vier jaar geleden eens met iemand geweest maar had er toen niet echt goed rondgekeken. Nu wel en we waren alle drie direct dol enthousiast. Wat is dit gaaf!Oude binnenmuren met prachtige patina, een oud ledikant in een hoek, oude deuren, potten en pannen, een achtergelaten fornuis, kortom alles was aanwezig om ons twee uur geconcentreerd bezig te houden terwijl we elkaar af en toe advies vroegen over sluitertijden en diafragma's. Misschien zijn er onder jullie die dit soort fotografie helemaal niets vinden maar wij vonden het helemaal geweldig. Hier ga ik nog eens heen!


Reacties

Elizabeth zei…
Ja, ik vind dit gaaf! Mijn fantasie slaat meteen op hol bij het zien van deze prachtige foto's ... Wie zouden er daar gewoond hebben en waarom is het zo achter gelaten ...
Of ik zou er een lekker spookverhaal over willen schrijven.
Emie zei…
Fantastisch. Geweldig! Wist niet dat dit urban fotografie heet maar mij doe je daar een enorm genoegen mee. Lijkt me ook spannend om in zo'n verlaten huis rond te lopen. Had jij niet de neiging om een attribuut mee te nemen?
Emie zei…
De nieuwe kop boven het blog heb je zeker daar ook gemaakt? Of heeft Mart een nieuw schuurtje gebouwd :)?
Super...!! Mag ik mee ;o)?? Echt heel bijzonder en heel mooi, en ook wabi sabi waar ik zo van hou!
Sjoerd zei…
Mooie foto's, helemaal mijn stijl van fotograferen, urban. Alleen zijn hier niet zoveel locaties te vinden.
Inge zei…
Nee, dat zie je hier nergens: alles is (te) opgeruimd
Bertiebo zei…
Echt mooi. Ik wist ook niet dat het urban heet. Maar ik herken de stijl!
Marthy zei…
Ik kan dan wel aardig een paar foto's nemen, Elizabeth, maar in spookverhalen ben ik niet zo goed.
Marthy zei…
We liepen helemaal te shaken, echt spannend, Emie. En wat je laatste vraag betreft: De gedragscode van een Urbex Explorer is, Take Only Pictures, Leave Only Footprints.
Marthy zei…
Het was mijn laatste foto voor ik weer in de auto stapte die daar stond en ik wist toen al, dat wordt mijn nieuwe header.
Marthy zei…
Kom op bezoek en je mag mee! Wabi Sabi, ik moest het even op zoeken, staat voor de kunst om het mooie te zien in het onvolmaakte. Wat prachtig gezegd.
Marthy zei…
Nee, in Nederland zijn die locaties zeldzaam geworden, Sjoerd. En als ze er al zijn dan ben je er zeker niet de enige in het weekend.
Marthy zei…
Gelukkig zijn hier nog wel wat van deze locaties te vinden, Inge.
Marthy zei…
Fijn dat jullie het mooi vinden.
Onliemie zei…
Je hebt prachtige foto's... maar ze maken me wel weemoedig... zo zielig een verlaten dorp. Op de vlucht voor betere tijden... Erg dat de mensen zo naar de stad moeten trekken om het hoofd boven water te kunnen houden. Op dat vlak heb ik echt te doen met de Fransen.
Marthy zei…
Het zou fijn zijn als het dorpje weer bewoond zou zijn, Kris. Je zou het kunnen kopen;-)
Jeanne zei…
O mooi! Dat wil ik ook leren met sluitertijden en zo. Volgend jaar ga ik op zoek naar een fotocursus, lijkt me zo leuk om beter te leren fotograferen.
Marthy zei…
Doen, Jeanne, dan wordt fotograferen nog leuker. We hadden zo'n plezier vanmorgen.
Heidi zei…
Prachtig! Als muren zouden kunnen vertellen hé...
Fijn om te zien dat er nog dingen bewaard zijn, dikwijls is alles wat los zit meegenomen, en veel vernield en/of vol graffiti. Koesteren, dat plekje!
Ageeth Mooij zei…
Ontroerende schoonheid, geweldig!!
Kijk eens bij Jeroen Maas Fotografie over Tsjernobyl op Facebook.
Marthy zei…
Ik moet er niet aan denken Heidi, dat dit volgespoten zou zijn met graffiti. Het dorpje ligt op een verlaten plek die niet makkelijk te vinden is voor vreemden.
Marthy zei…
Dank je voor de tip, ik heb net even gekeken. Schitterende foto's, wat een locatie!
Vlimbouter zei…
Prachtig! Ik laat deze foto's deze avond zeker aan mijn echtgenoot zien. Die volgt fotografie op de academie en is altijd op zoek naar bijzondere locaties. Misschien vertrekt hij wel terstond naar de Ardeche ;-)
KnutzEls zei…
Wat een mooie plek. Niet alleen om te fotograferen maar ook om te schilderen. Heerlijke kleuren en mooie onderwerpen.
Prachtig mooi. Ik hou van de oude geleefde sfeer! Ik maak zelf ook vaak van zulk soort foto's. In Frankrijk zijn inderdaad nog van deze bijzondere plaatsen te vinden!
Fijn weekend daar!
Marthy zei…
Stuur hem maar, hoor. Dan heb ik meteen een reden om weer naar die mooie plek te gaan.
Marthy zei…
Nou Els, als jij dan ook nog komt met je schildersezel wordt het hier zeker gezellig;-) Maar je hebt gelijk, de kleuren van die muren, die zijn prachtig om te schilderen.
Marthy zei…
Ja, Alet, dit is in Nederland jammer genoeg niet meer te vinden maar met een beetje zoeken hier nog wel. Jullie ook een mooi weekend. Hier een prachtige dag vandaag.
pieke zei…
prachtig! vooral die foto van het bed raakt me
Jacek zei…
Geweldige foto's ma..! Waar is dit..?
Marthy zei…
Hier kan je zoveel bij bedenken, Pieke. Wij heeft hier geleefd, wij heeft ooit in dat bed geslapen?
Marthy zei…
Vlakbij waar ik verleden jaar foto's van jouw gezin heb gemaakt. Ik laat het je van de zomer zien.
Lida zei…
Heel mooi. Het vertelt zoveel. Eeuwen geschiedenis trekken aan mij voorbij als ik hier naar kijk. Hoe hier een familie in hun nieuw gebouwde huis kwam wonen, kinderen werden geboren, hard werd er gewerkt, tegenslag en voorspoed, levens gingen voorbij, en er kwam opnieuw een jong gezin in. In een nieuwe tijd. Generaties lang was het een stevig en veilig onderkomen. En nu is het huis oud en afgedankt. Alleen nog goed om foto's te maken.
Prachtig!
Marthy zei…
Wat beschrijf je dat mooi, Lida. Het ontroert me.
Onliemie zei…
Misschien moet ik maar eens met de Lotto spelen ;-)... Maak anders veel reclame op je blog ... wie weet leest er een rijkerd mee die dat dorpje wel wil kopen... om het authentiek te houden natuurlijk niet om er dan een mastodont van een afschuwelijk bouwsel neer te planten. :-)
Vera zei…
Wat een mooie kleuren,vooral dat raam
Marthy zei…
Die muren nemen door invloed van vocht en schimmels allerlei mooie kleuren aan, Vera. Een schilder kan het niet zo maken.
Marthy zei…
Ik mag hopen dat het ooit opgekocht zal worden door een paar goede mensen die de huizen mooi opknappen en weer nieuw leven in het dorp blazen.
Anoniem zei…
Prachtige foto's!

Vriendelijke groet,
Marthy zei…
Leuk dat je reageert. Bedankt voor het compliment!
Jolanda zei…
Prachtige serie heb je gemaakt, dit is genieten voor een fotograaf:)
Marthy zei…
Jij zou hier ook genoten hebben, Jolanda, het was echt gaaf.
Willem zei…
Echt schitterende foto's. Soms zijn dorpjes verlaten wegens overstromingen, aardverschuivingen of waren ze gebouwd voor een ploeg arbeiders om bijv. een dam aan te leggen. Maar al te vaak komt het ook voor dat het dorpje te klein was voor voorzieningen, elektriciteit, school, winkels. Ik ben altijd, net als vele andere reageerders, benieuwd naar het hoe en waarom van de bewoners.
Marthy zei…
Elektriciteit is er, Willem en water is nooit een probleem hier, genoeg bronnen. Maar er is geen werk, de noordelijke Ardèche is een arme streek, op een paar terrassen is geen geld meer te verdienen. Het dorpje ligt afgelegen en bestaat maar uit vijf huizen. Hopelijk wordt het ooit opgekocht door iemand die de huizen opknapt voor de verhuur. Prachtig plekje, prachtig uitzicht.
Mooie blog! Ik zou hier graag gaan fotograferen, ben in de ardeche, kunt u mij informeren? Alvast bedankt, Peter van Rooij info@kempenfoto.nl
Marthy zei…
Ik heb de indruk dat het dorpje weer bewoond wordt, dus het lijkt me beter om het adres niet te geven.