Doorgaan naar hoofdcontent

Dubbel feest

Voor de Fransen is het vandaag om verschillende redenen een bijzondere dag. In grote delen van Europa (behalve Nederland en Zwitserland) is 1 mei tegenwoordig de dag van de arbeid (in Frankrijk ‘Fête du travail’). Herdacht wordt dat op die dag in  1886 de Amerikaanse vakbonden meer dan 400.000 arbeiders opriepen te demonstreren voor de achturige werkdag. Sindsdien wordt de eerste mei traditioneel opgedragen aan de sociale verworvenheden van deze demonstratie. De Fransen hoeven op die dag niet te werken, jammer voor ze dat het dit jaar op een zondag valt. Ook is deze dag onlosmakelijk verbonden met de muguet (lelietje-van-dalen), oersymbool van geluk en het begin van de lente. Op deze dag geven de Fransen hun vrienden en geliefde(n) een bosje meibloempjes om hun liefde en vriendschap te tonen. Wij kregen afgelopen week lieve bezoekers die de plantjes van de lelietjes-van-dalen voor ons meebrachten. Ze moesten vandaag geplant worden werd er bij gezegd en dat heb ik tussen regenbuien en windvlagen gedaan. Die gaan zeker aanslaan in mijn tuin.

Reacties

Ageeth Mooij zei…
Mooi en goed, de herinnering aan de erfenissen vanuit het verleden. En wat een prachtsymbool, het Lelietje-van-dalen. Ik hoopte er volgende week op Moederdag een bosje van, uit eigen tuin, op mijn moeders graf te leggen. Maar ze zijn nog maar net boven de grond hier. Maar het kan ook later.
Annelies zei…
Oh wat leuk!!! Met jouw groene vingers zullen die lelietjes het prima doen op jullie mooie stek!
We komen ze nog wel een keer bewonderen: met veel plezier!!
Inge zei…
Lief, die lelietjes! Staan bij mijn vader in de tuin, hier willen ze niet groeien, helaas ....
In de weer zei…
Leuk gebruik. Ik kreeg vandaag mooie foto's ( van lelietjes-van-dalen ) per mail toegestuurd van mijn Franse lerares die inmiddels weer in haar geboorteland woont ( sinds haar pensionering )
Wij maakten samen in het voorjaar meestal een vierdaagse fietstocht en zij gaf me toen ( we vertrokken op 1 mei ) enkele lelietjes-van-dalen want dat bracht geluk. Ze zitten nog steeds in mijn fotoboek.
Marthy zei…
Ik denk dat jouw moeder het niet erg zal vinden als de lelietjes-van-dalen wat later op haar graf liggen,het gaat om het gebaar, Ageeth.
Leuk gebruik. En mooi dat jullie er wat kregen. Ik heb het gebruik meegemaakt toen ik op werkweek was in Parijs, met school toen ik 16 was.
Petra zei…
Ooh whaauw prachtig, had je die dan nog niet in je tuin staan ? Hier nog niet in bloei, heb je ze wel een beetje in de schaduw gezet want daar doen ze het heel goed. En ze ruiken zo lekker echt heerlijk. Groetjes Petra.
Jeanne zei…
Ik vroeg me gisteren al af wat al die Fransen met die Lelietjes van Dalen gingen doen, bedankt voor de uitleg. Als ik jou zo hoor over regen en windvlagen zitten wij geloof ik aan de goede kant van het land: alleen maar blauwe luchten met mooie wolkjes gezien, vandaag.
Marthy zei…
Ik wilde altijd al graag hebben, Annelies, dus ze krijgen zeker een prima verzorging want ik wil ze wel houden.
Marthy zei…
Ben benieuwd, Inge, of ze het aan doen. Ik zie ze nergens hier in de bossen of onder bomen, maar wie weet, ben ik de eerste hier in ons dorp met lelietjes-van-dalen.
Marthy zei…
Wat leuk dat je nog steeds contact hebt met je Franse lerares, Toos en dat ze je dan foto's stuur van lelietjes-van-dalen.
Marthy zei…
Eerlijk gezegd kende ik het gebruik niet echt. Weleens vaag van gehoord maar niet echt aandacht aan besteed. Het was een leuke verrassing om ze te krijgen.
Marthy zei…
Alles wat tuin is hier ligt op het zuiden maar ik heb ze onder een vijgenboom gezet waar ze hopelijk schaduw genoeg krijgen, Petra.
Marthy zei…
Wij zijn, op een momentje na, niet buiten geweest, Jeanne. De temperatuur kwam niet boven de 7 graden. Maar de kachel brandde en mijn boek was mooi.
Sjoerd zei…
Toch was het ook hier vandaag de dag van de arbeid. Zelf heb ik dan ook wat in de tuin geploeterd, plantenbakken verzorgt en meer van dat soort zaken...
Lida zei…
Gewoon een bosje lelietjes-van-dalen. Wat lief! Veel mooier dan de uit Amerika overgewaaide Valentijnsdag. Veel te commercieel.
Maar in Nederland hebben we toch ook "1 mei, de dag van de arbeid". Politiek links herdenkt het wel degelijk. Ik zag het net nog op het nieuws.
Anoniem zei…
Ja, mooi die muguets in je tuin. Zelf heb ik ze hier in Weert ook, ooit meegenomen uit mijn Franse tuin, die we tot 5 jaar geleden hadden. Ik weet nog goed dat mijn man als hij brood haalde op 1 mei altijd met een bosje muguets thuis kwam die bij de bakker voor de deur verkocht werden. En wat bloemen betreft: ik kom uit een rood Amsterdams nest en ik weet nog goed dat mijn vader altijd rode tulpen voor mijn moeder meenam op 1 mei. Ook werd er in bepaalde buurten druk "rood" gevlagd. Dat zie je bijna niet meer.
Onliemie zei…
Aha nu hebben wij dan eens een keertje geluk gehad... geen regen en windvlagen! Maar een stralende 1 meidag aan zee. Wel jammer dat onze verlofdag dit jaar op een zondag viel. :-( Muguetkes worden bij ons bij moederdag gegeven... volgende week zondag. Die heb ik dus nog te goed!
Marthy zei…
Wij hebben door het slechte weer helemaal niets gedaan. Of toch wel, een spelletje kaart en lekker zitten lezen.
Marthy zei…
Natuurlijk herdenken wij het in Nederland wel, maar niet zo sterk als in sommige andere landen en zeker geen dag vrij van de baas;-)
Je hebt gelijk, dat bosje lelietjes-van-dalen moeten ze in Nederland ook maar invoeren, gewoon op moederdag en dan schaffen we al die commerciële handel af.
Marthy zei…
Hebben jullie in Frankrijk gewoond, wat leuk. Fijn dat je de muguets dan nog hebt uit die tuin. Rode tulpen op 1 mei, wat een man die vader van jou, echt geweldig!
Marthy zei…
Zo lief, muguets geven op moederdag. Dat moeten ze in Nederland maar snel in gaan voeren. Het is nu elf uur en de wind raast nog om het huis!
Mirjam zei…
Jeetje, regen en windvlagen? Hier was het zondag (gisteren dus) de eerste prachtige dag, sinds een tijdje. Strakblauwe luchten en niet al te veel wind. Maar jouw Lelietjes-van-Dalen staan straks wel mooi te stralen in jouw tuin. Heerlijk hoor. Super mooi plantje.
Liefs,
Mirjam
Marthy zei…
Regen, wind en berekoud, Mirjam. Vandaag is het droog met een schraal zonnetje. Maar de verwachtingen zijn goed, de temperatuur gaat oplopen.
Vlimbouter zei…
Oh, maar bij ons geven ze ook meiklokjes op de eerste mei, hoor. Er bestaat zelfs een liedje over: "Schoon lieveken, waar waarde gij den eersten meiennacht, dat gij mij geenen mei en bracht"... En die 'mei' die het lief moest brengen was een tuiltje meiklokjes (of muguetkes in ons dialect)
Marthy zei…
Ik ben er ondertussen achter dat ze in België dit lieve gebruik ook kennen. Wordt tijd dat ze het in Nederland ook aan gaan leren heb ik al gezegd. Ik ga het in ieder geval promoten!