Doorgaan naar hoofdcontent

Moestuinmaandag

Even een update over mijn moestuin. Het groeit en bloeit daar dat het een lieve lust is. Kijk maar eens naar onze aardappels, ze zijn al aangeaard en groeien flink door. Het zaaigoed van de worteltjes en rode bietjes ziet er ook prima uit.


En de komkommerplant die zo'n mooi groeien hart heeft, dat zie ik graag. Mijn tien tomatenplanten zijn allemaal goed aangeslagen, ik heb ze vandaag voor het eerst gediefd en in een paar kon ik al bloemetjes zien.De aardbeienoogst beloofd weer geweldig te worden, de eersten beginnen te kleuren. Toch loopt alles achter met verleden jaar, zeker een week of drie. Het voorjaar is dit jaar veel kouder geweest dan verleden jaar en planten hebben nu eenmaal zon en warmte nodig. Hieronder heb ik een week geleden zaadjes gepoot van de courge spaghetti en ze komen nu al op. Het is een ander soort courgette dan die wij kennen en ik kreeg de zaadjes van Gertie, een Hollandse die in Frankrijk woont. Er komen er al vijf op, natuurlijk veel te veel maar ik kan altijd nog een paar plantjes weggeven. Ik ga Gertie om een paar recepten vragen, want ik weet echt niet wat ik ermee moet doen.


Tsja, en dan mijn zorgenkinderen, de peultjes. Ze groeien wel maar niet hard genoeg en zien er een beetje triest uit. Eigenlijk is alles onder dat mooie hekwerk wat Mart gemaakt heeft zorgelijk want het eerste zaad van de lathyrus is nooit opgekomen. Verleden week nog maar eens gezaaid en ik kijk iedere dag of er al wat te zien is.  Als er mensen zijn die mij goede raad kunnen geven over dit rijtje tobbers, ik hoor het graag.
Reacties

Vlimbouter zei…
Mijn lathyrus heb ik binnen voorgezaaid en een week geleden buiten uitgeplant. Of er iets zal van komen weet ik niet. Het giet hier al 2 dagen pijpenstelen.
Maar jouw moestuin ziet er wel schitterend uit, hoor.
Ageeth Mooij zei…
Er staat een mooi artikel online over lathyrus kweken. Google: Trouw lathyrus kweken. Ik loop vaak achter de feiten aan en heb ruim een week geleden maar vijf plantjes gekocht bij de pluktuin om de hoek :-) Die staan nu in de volle grond.
En ik kweek binnen nog wat op, zaadjes die meekwamen met snail mail uit Maleisië.
Je moestuin ligt er mooi bij!
Ik heb beproefde recepten met courgette, want twee zomers geleden hadden we er veel (en vorig jaar bijna niets). Maak ik tegen die tijd wel een blogbericht over. Heerlijk!
Emie zei…
Courge spaghetti? Ik snij van mijn courgettes vaak spaghetti, gewoon hele dunne lange sliertjes. Met een beetje olie (even laten intrekken) kun het het rauw en in plaats van de pasta spaghetti eten. Sausje er over en buon appetito. Mooie moestuin! Staat er, afgezien van de zorgenkindjes, prachtig bij.
Marthy zei…
Ik had hetzelfde artikel al op internet gelezen voor ik begon met zaaien, Ageeth. Ik heb wel direct in de volle grond gezaaid. Ik heb het vermoeden dat ik de zaadjes de eerste keer niet diep genoeg in de grond gestopt heb. Wie weet, komt het nog goed, even afwachten.
Onliemie zei…
Raad kan je van mij niet krijgen... ik ben een complete leek op dat vlak. Volgens mij groeit en bloeit dat allemaal fantastisch mooi bij jullie. Spagetticourgette? Ineens in sliertekes aan de plant? ;-)
Marthy zei…
Misschien had ik ook beter binnen kunnen voorzaaien. Ach, niet alles kan goed gaan in een moestuin en verder ben ik heel tevreden.
Ik geef straks ook een moestuin-update :-) maar mijn eerste peultjes zijn al geoogst!
Sjoerd zei…
De ziet er mooi uit, nog even en je kan oogsten. Met de tobbers kan ik je helaas niet helpen.
Marthy zei…
Dit is een ander soort courgette, Emie, ik moet er alleen nog even achter komen wat voor soort. Ik dacht dat die zaadjes niet uit zouden komen, maar nu ze het wel gedaan hebben moet ik er ook wat mee.
Marthy zei…
Ach Sjoerd, er moet wat te tobben blijven in het leven, anders wordt het zo saai;-)
Marthy zei…
Welja, maak mij maar jaloers;-)
Marthy zei…
Als ik het goed gezien heb op afbeeldingen op internet zitten de slierten in de plant. Ben benieuwd wat dat gaat worden.
Onliemie zei…
Ja nu je het zegt...ik zag die eerder... inderdaad in de plant. Ik denk dat dat heel lekker gaat zijn! Handig bij vegetarische gerechtjes!
Oh bijna de 1e aardbeien, wat een goed vooruitzicht.
En ben benieuwd naar jouw Nachos.
Marthy zei…
Over mijn nachos heb ik al eens een blogpost gemaakt, kijk eens op: http://henenterugnaardeardeche.blogspot.fr/2016/03/toppertje.html
Laat je nog even weten of wij hetzelfde recept volgden.
Wieneke zei…
Ik weet niks van peultjes, die je kunt eten, maar ik weet toevallig wel (van mijn mamma die echt heel groene vingers had) dat je de peulen van lathyrus in water een dag en een nacht moet voorweken en dan pas in de grond moet steken.
Marthy zei…
Dat in het water voorweken had ik dan wel gedaan, Wieneke. En verder, Inshallah...
Dit recept gebruik ik; http://www.emte.nl/recepten-inspiratie-tips/recepten/recept/pulled-beef-nachos.htm.
Maar dan kook ik een kipfilet, uit elkaar plukken en dat even aanbakken. Maar voor de vegetarische variant bak ik champignons.
Marthy zei…
Het lijkt op mijn recept maar toch net niet helemaal. Maar zeker smakelijk.
Heidi zei…
Ik zaai mijn peultjes voor, en plant ze pas uit als ze een 10-tal cm zijn. Ook een beetje aanaarden aan de voet doe ik.
De spaghetticourgette, daar vind je hier een lekker receptje van: http://www.een.be/programmas/1000-zonnen/spaghettipompoen-puttanesca-bij-lieven-scheire
Je moet echt wel stevig kruiden, anders smaakt het heel flets. Oh ja, en ze spreken hier wel over een spaghettipompoen, maar eigenlijk is het een courgettensoort. Smakelijk!
Marthy zei…
Ik had wel het slechtste deel van mijn peulen laten zien, Heidi. Inmiddels heb ik gisteren het eerste kleine maaltje kunnen oogsten. Iemand gaf mij het advies om wat bloedmeel te strooien. Vanmorgen gekocht.
Reuze bedankt voor het recept!!