Doorgaan naar hoofdcontent

De vergeten genocide

Een aantal jaren geleden raakte ik op een brocantemarkt in Frankrijk in gesprek met een oude man, verkoper achter een kraampje. Ik sprak Frans met hem maar toen hij merkte dat ik Nederlandse was pakte hij mijn hand en bedankte mij uitvoerig maar waarvoor begreep ik niet. Hij raakte namelijk geëmotioneerd en sprak opeens niet zo duidelijk Frans meer, er kwam een andere taal door heen. Uiteindelijk begreep ik hem, hij bedankte mij voor het feit dat de Nederlandse regering sinds 21 december 2004 de  Armeense genocide erkent.  Echt goed op de hoogte van deze kwestie was ik niet dus heb ik thuis gekomen eerst maar eens internet geraadpleegd. Wat ik daar las was verschrikkelijk, dát wist ik allemaal niet. Het wordt niet voor niets de "vergeten genocide" genoemd.
Twee jaar geleden kwam ik in een kringloop winkel dit boek tegen. Ik citeer: "Historische roman waarin de volkerenmoord in 1915 op Armeniërs de basis vormt. Mannen worden afgeslacht en vrouwen worden in een dodenmars de rivier de Eufraat ingedreven. Een jong meisje weigert haar moeder te volgen in de verdrinkingsdood. Zij ontsnapt, wordt door nonnen opgevoed en op haar 15e naar Amerika verscheept. Door het verraad dat zij pleegde t.o.v. haar moeder voelt zij zich naamloos geworden. De rest van haar leven wordt zij gekweld door schuldgevoel en wanneer haar kleindochter wordt geboren geeft zij deze de naam van haar over-grootmoeder. De Armeniërs trachten hun eigen identiteit te behouden in hun nieuwe vaderland. De grootmoeder brengt de geschiedenis van haar volk over op haar kleindochter. Haar weg naar volwassenheid is geplaveid met Armeense tradities, vermengd met de realiteit van het leven in Amerika".  
Ik zag het boek weer staan in mijn overvolle boekenkast en heb het nu bijna uit. Ik hou van historische romans en dit boek is, ondanks zijn afgrijselijk waarheid, een pareltje.

Reacties

KnutzEls zei…
Als trouwe fan van Aznavour weet ik wel iets van het Armeense drama, maar niet de details. Ik ga eens op zoek naar dat boek, lijkt me wel.
Marthy zei…
Ja, dat is zo. Aznavour was ook een Armeniër.
Bertiebo zei…
Interessant. Ik weet er ook niet veel van, dus hup op de lijst
Jeanne zei…
En op mijn lijst....lijkt me mooi.
Onliemie zei…
Lijkt me een goed boek... wordt onthouden. Dankjewel voor de tip. En wat mensen elkaar kunnen aandoen... vreselijke dingen. En het stopt nooit...
Marthy zei…
Ik wist er ook niet veel van Bertie, kregen we niet in de geschiedenisles op de middelbare school.
Marthy zei…
Ik zie het al, jullie hebben net zoals ik allemaal een boekenlijst, haha.
In de weer zei…
Zal eens bij m'n dochter in de boekenkast duiken, zij is dol op historische romans en heeft ook een overvolle boekenkast.
Marthy zei…
Er wordt gezegd dat Hitler de organisatie van deze genocide als voorbeeld nam voor wat hij van plan was met de joden. Dat mensen zoiets kunnen bedenken en uitvoeren, mijn verstand kan dat niet bevatten, Kris.
Marthy zei…
Fijn, zo'n dochter, Toos;-)
Verschrikkelijke gebeurtenissen.......
Ik ga de titel van dit boek onthouden.
Marthy zei…
Het gebeurde in het begin van de vorige eeuw en als je dan bedenkt wat er in de eeuw allemaal plaats gebonden heeft....
Vlimbouter zei…
Ik weet weinig tot niets af van die genocide. Tijd voor een beetje opzoekwerk, dus.
Jan uit Perth zei…
Nog sterker, Marthy, hij is het nog steeds, 91 of zo en ook aanwezig bij de recente herdenking aldaar, petje af, oftewel chapeau!
Marthy zei…
Zo zijn er meer dingen waar wij niets van af weten. Ik heb ooit een prachtig boek gelezen "Eleni", want ging over de gebeurtenissen in Griekenland na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog.
Annelies zei…
Wat een bijzondere ontmoeting kun je dan zomaar hebben op de markt hè, ontroerend. Heb eens zitten graven in m'n geheugen maar eigenlijk heb ik vroeger op school er ook weinig over gehoord. Met recht een vergeten genocide.
Net als je andere volgers, heb ik het boek ook op m'n lijst gezet.
Marthy zei…
Voor de mensen die betrof en nu hun nabestaanden is het verschrikkelijk dat deze genocide nog steeds niet erkend wordt door Turkije, maar ik denk weleens dat ik eigenlijk niet alles hoef te weten. Soms wordt het teveel, Annelies.
Ageeth Mooij zei…
Een bijzondere ontmoeting en een bijzonder toeval dat dit boek in je kast stond.
Historische romans lees ik ook graag, maar soms is het bijna te gruwelijk voor woorden.
Marthy zei…
Het zijn mensen die elkaar dit aandoen, te gruwelijk voor woorden, Ageeth.
Mirjam zei…
Mooie ontmoeting had je op die markt. Ik moet bekennen dat ik hier ook heel erg weinig van weet, dus dat boek zou voor mij ook een goeie zijn. Ik noteer de titel.
Wat is er toch vreselijk veel leed in de wereld hè, altijd al geweest ook...
Fijne avond,
liefs,
Mirjam
Marthy zei…
En het houdt nooit op, Mirjam, dat is het erge.