Doorgaan naar hoofdcontent

Het eerste terras

Zoals beloofd laat ik jullie wat van onze terrassen zien en hoe wij ze gebruiken. Georges Benefice kweekte groenten voor de handel op al onze terrassen dus ons bovenste terras was in zijn tijd beslist geen siertuin zoals nu. De grond liep schuin af en we hebben heel wat werk moeten verrichten om het hier gelijk te krijgen. Dat is ook de reden dat mijn border een stukje hoger ligt, dat is het oorspronkelijke grond niveau. De lindeboom stond er al, de plataan hebben we twintig jaar geleden zelf aangeplant en het mooie terras is in 2011 na graafwerkzaamheden geheel vernieuwd.

De foto's zijn van 22 april, inmiddels zijn al die kale plekken in het gras ingezaaid en hoop en bid ik dat het zaad gaat kiemen. Duidelijk is te zien dat de kastanjebomen op de hellingen rondom op dat moment nog niet in blad zaten, die bomen zijn altijd extreem laat, maar inmiddels hebben ze een vleug groen.

Naast onze tuin heeft buurvrouw Elianne met hulp van haar zoon Daniël haar groentetuin. Ze kweken behoorlijk wat en over het hek bespreken we de stand van zaken in onze potagers, want aan een siertuin doet ze niet, trouwens bijna niemand hier in het dorp. Ze vinden mijn tuin prachtig, roemen hem maar zelf beginnen ze er niet aan. Groenten en aardappels hebben de voorkeur. De rij irissen zijn nog van ons, die staan inmiddels in bloei zoals jullie gisteren konden zien.


Reacties

Ziet er mooi uit. Juist de combinatie van moestuin en siertuin is geweldig, vind ik.
Fijn dat alles weer in het blad komt. Het begint hier ook langzaam groen te worden.
Inge zei…
Hier is de tuin een stuk minder ver dan vorig jaar rond deze tijd. De blauwe regen bloeit nog niet, de leilindes beginnen net blad te krijgen, beukenhaag idem dito. Da's goed zo, de natuur trekt zijn eigen plan. Morgen gaan we hier ook kale plekken opnieuw inzaaien, hopelijk krijgen we dan weer een gazon met gras ...
Marthy zei…
Het eerste voorjaar hier dacht ik dat al die bomen dood waren maar het bleken de kastanjebomen te zijn die heel laat in blad komen. Gelukkig worden ze ieder jaar weer groen.
Onliemie zei…
Mooi... prachtig terras met weids uitzicht... leuk om over de omheining te kunnen "buurten" met de buurvrouw. Mooie zinken potten ook.
Marthy zei…
Hier precies hetzelfde, Inge. Gazon kan je het niet noemen bij ons maar ik hoop toch wel wat van die kale plekken af te komen in ons grasveld.
Marthy zei…
Ik blijf het leuk vinden en het past hier wel, die zinken emmers en bakken, Kris. Ik heb ook nog een stel van die oude gieters.
Gezellig die groentetuin gesprekken met de buren. Ook altijd leuk om stekjes, groente en fruit uit te wisselen/ te ruilen.
Sjoerd zei…
Dat ziet er goed uit, een mooie plaats om er gewoon te zijn...
Elizabeth zei…
Wat mooi! En het lijkt me zo gezellig om op zo'n terras te zitten en dan heerlijk rond te kijken. Maar jullie zijn wel druk met de tuin, maar goed dat het ook een hobby is!
Marthy zei…
De meeste van mijn buren zijn er niet permanent maar we hebben met allemaal een goede verstandhouding. Van verschillende huizen hebben wij zelfs de sleutels omdat wij hier de hele zomer zijn.
Marthy zei…
Een heerlijke plek, Sjoerd, waar we intens van genieten.
Marthy zei…
Wij zijn druk met de tuin maar we genieten er ook volop van hoor Elizabeth. We vinden het nog steeds heerlijk om daar op het terras te zitten en zo maar wat rond te kijken.
Jullie zijn ook wel hele noeste arbeiders hoor!! Wat is het prachtig. Enne....zitten jullie ook wel eens stil? Dag, Carin.
Marthy zei…
Ja, we zijn bezige bijen, Carin. Ik zit nog wel eens stil, mijn man weinig, die gaat de hele dag, op zijn middagdutje na, door.
Inge zei…
Ik had gazon tussen aanhalingstekens moeten zetten Marthy, het is meer een trapveldje ;-)
Marthy zei…
Ik begrijp het helemaal, Inge.
Lida zei…
Goh, prachtig zeg! Wat een sfeertje.
Ik vind die zinken teilen als plantenbak ook erg leuk, maar wat ik me afvraag is, of ze niet vol water staan na een flinke regenbui.
Ageeth Mooij zei…
Vol verwachting (en arbeid), de lente.
Onliemie zei…
Ja maak mij nog maar meer jaloers! ;-)
Bertiebo zei…
Wat geweldig toch allemaal!
Annelies zei…
Heb even op 2011 gedrukt: wat leuk om eerst die bekisting te zien en nu het mooie terras!
Wat betreft al die schuine terrassen hier: krijgen jullie ook niet veel bewondering voor de boeren die vroeger hier alleen met kruiwagen, spa en pikhouweel te keer gingen?
Marthy zei…
Ik heb een man met verschillende boormachines, Lida, overal kunnen een paar gaten in geboord worden.
Marthy zei…
En die lente heeft even op zich laten wachten maar hij is er weer, volop.
Marthy zei…
De mensen hebben hier wat afgesjouwd, Annelies, en altijd maar weer van boven naar beneden en weer omhoog. Diepe bewondering.
jeanne zei…
Beeldschoon allemaal. Jullie hebben eer van je werk, lijkt me een heerlijke plek om te wonen!
Mirjam zei…
Wat wonderschoon en zulk mooi uitzicht. Ik zie je daar al zitten op het bankje met een glaasje wijn zo aan het eind van de dag. Ik zou het wel weten namelijk.
En wat fijn dat je de mogelijk hebt voor zowel moestuin als siertuin.
Fijne avond,
liefs,
Mirjam
Marthy zei…
Als je na de winter hier aankomt in het voorjaar is het even hard werken, Jeanne, maar het resultaat stemt tot tevredenheid.
Marthy zei…
Ontbijtje, koffie en glaasje, er wordt data heel wat gezeten, Mirjam.