Als de dijken breken

Wij hebben nu twee afleveringen gezien van de zesdelige serie 'Als de dijken breken' (EO, zaterdag, NPO1, 20.25 uur). Als je dan, zoals wij afgelopen vrijdag,  bovenop die Lekdijk loopt te wandelen met zo'n grote rivier aan je voeten, wetende dat we hier twee meter onder de zeespiegel zitten en met ons vijf miljoen andere Nederlanders, gaan je gedachten toch even met je op de loop. Wat blijft er over van ons land als er zich nu een watersnoodramp zou voltrekken? Wij praten er wel vaker over, ook met onze kinderen. Vaak met een gekscherende ondertoon, zo van 'We hebben altijd die berg in Frankrijk nog'. Men zegt dat Nederland over het hele grondgebied is beschermd tegen een superstorm die maar een keer om de 10.000 jaar voorkomt. De voorbije jaren heeft Nederland meer dan 600 miljoen euro geïnvesteerd om de zwakste plaatsen in de kustbeveiliging te versterken. Daar moeten we dan maar op vertrouwen want er is me één ding wel duidelijk geworden tijdens het kijken naar deze serie. Binnen de kortste keren zitten alle wegen verstopt tijdens zo'n ramp, dus weg komen naar die Franse berg gaat niet lukken.

Reacties

Onliemie zei…
Een privé helikopter... is dat geen optie? Daarmee kan je dan ook nu al snel heen en weer naar jullie berg. :-) Nee, je mag er niet aan denken dat zoiets zou gebeuren. Laat ons samen maar het allerbeste hopen. Positief blijven!
Marthy zei…
Ik leef er niet mee, hoor Kris. Maar door zo'n serie ga je toch denken. Wij zitten hier tussen twee rivieren, dicht onder de kust dus als er echt wat zou gebeuren zullen we op dak moet kruipen. Gelukkig is ons huis tamelijk hoog;-)
Pippa's Hus zei…
Ik vind de serie prachtig maar krijg het er stiekem ook wel een beetje benauwd van als ik er naar kijk. Stel je eens voor?! Ik woon in Groningen dus kan nog wel een eindje weg komen denk ik. XX Esther
Inge zei…
je moet er niet aan denken hè. Wij zouden dan zomaar bijna aan zee wonen ....
Marthy zei…
En ook al zou dat weleens leuk zijn, aan zee wonen, niet op deze manier, Inge. Je moet er toch niet aan denken...
Marthy zei…
Er schijnen al heel veel reacties op de beide afleveringen geweest zijn, Esther. De mensen vragen zich dan echt af hoe ze moeten wegkomen.
Jeanne zei…
Wij wonen boven en kunnen zo vanaf het balkon in een bootje stappen. Door een documentaire van Frans Bromet (dorpsgenoot)waren we al eens met de neus op de feiten gedrukt. Maar ik hoop dat het zon vaart niet loopt!
KnutzEls zei…
In 1995 hadden wij hier zwager, die geevacueerd was uit Culemborg.Daar dreigde alles onder te lopen. Gelu!kig werd het wager tegen genouden. Zelf wonen we natuurlijk ook onder zeeniveau. Als die Rottedijk doorbreekt, staat hier het water ook in huis. Ik denk er niet al te veel aan. Op een berg wonen heeft ook soms gevaar en aardbevingen die overal ter wereld voorkomen zijn ook risicovol.
Emie zei…
In de serie schijnt goed gespeeld te worden, we hebben het niet gezien. Ik denk ook niet via uitzending gemist te gaan kijken. Mijn fantasie is levendig genoeg om me voor te stellen hoe angstig en naar het moet zijn. Eigenlijk heb ik gewoon geen zin in ellende.
Marthy zei…
Wij kijken steeds minder naar geweldadige films of series, gewoon geen zin meer in, maar dit vinden we toch van een andere orde. Het heeft enige realiteitszin, Nederland heeft in het verleden helaas te maken gehad met zulke rampen. Maar wij leven niet met angst hoor, Emie.
Marthy zei…
Laten we het leven leven, Els, en niet al teveel denken aan zaken die wij hoogst waarschijnlijk nooit gaan meemaken. Maar we moeten als landje waar een groot deel van onder de zeespiegel ligt ons natuurlijk wel bewust zijn van de gevaren Gelukkig is Nederland nog steeds goed bezig met deze zaken.
Sjoerd zei…
Ik garandeer je dat we hier droog zitten bij een superstorm... 101 meter boven NAP moet genoeg zijn.
Marthy zei…
Ik denk dat het ook zo'n vaart niet loopt, Jeanne maar het is goed om ons bewust te zijn van het gevaar vn water.
Marthy zei…
Denk het ook wel, Sjoerd, maar je zou weleens veel visite kunnen krijgen. Zorg je dat de voorraadkast goed gevuld is.
Ik heb er toch wel alle vertrouwen in dat het goed gaat. De afgelopen tien jaar is keihard gewerkt met het verhogen van de dijken tussen Krimpen aan de Lek tot Schoonhoven. Evenals aan de overkant. Een giga-klus, dat wil je niet weten!
Nee hoor, hoog en droog (-:
Marthy zei…
Tuurlijk heb ik er ook vertrouwen in, Kakel, anders zat ik al lang permanent op die Franse berg;-)
Jolanda zei…
Ik vind de serie wat tegenvallen qua verhaallijnen maar zet je wel aan het denken. We wonen wel erg laag hier in Rotterdam....
Lida zei…
Niet in de auto stappen. Ergens een flat inrennen......maar die heb je in Stolwijk misschien niet. Ander hoog gebouw dan? Of een opblaasboot aanschaffen. Tja, overal heb je wel wat. Aardbevingen, vulkanen, overstromingen, oorlogsgebied, waar ben je nog veilig. We moeten maar leven met die risico's.
Marthy zei…
Niet teveel denken, Jolanda. En verhuizen zit er ook niet in....
Marthy zei…
Die van de opblaasboot vind ik wel leuk, Lida.
miekequilt zei…
Ik vind de serie geweldig! Wel spannend hoor en ik moet er niet aan denken dat het echt gebeurt. Hier in Almere wonen we héél laag en midden tussen water. Als het ooit fout gaat, zijn we de pineut.
Marthy zei…
Dat misgaan gaan wij niet meer meemaken, Mieke. Maar in de verre, verre toekomst zou Nederland daar wel eens mee te maken kunnen krijgen.
Ik wil er niet naar kijken. De dijken van ons eiland zijn tijdens de bevrijding gebombardeerd en het hele eiland kwam daardoor onder water te staan.. met alle gevolgen en verliezen van dien. Ik denk dat ik dit te confronterend vind...
Marthy zei…
Ik kan het helemaal begrijpen, niet kijken.
Lida zei…
Maar wij hebben wel hele goeie en nog jonge dijken in Almere, miekequilt. En in het Markermeer zit lang niet zoveel water als in de zee of de altijd maar doorstromende rivieren.
Elizabeth zei…
Ja, je staat er gewoon niet bij stil. Net zoals bij veel andere gevaren die dreigen. Misschien maar goed ook, want dan heb je geen leven meer. En je kunt er zo weinig aan doen..
Ik kijk heel weinig tv, maar misschien moet ik deze serie maar eens via uitzending gemist gaan opzoeken! DH lijkt het ook interessant...

Groetjes, Elizabeth
Marthy zei…
Het zou een zeldzaamheid zijn als dit echt ging gebeuren, dus daar moet je niet bij stil staan, Elizabeth.