World Press Photo 16

Tijdens ons bezoek aan Maastricht bezochten we de reizende, wereldwijd bekende tentoonstelling van persfotografie, World Press Photo 16 in het Centre Céramique. Dat maakte wel indruk. Je leest kranten, kijkt het wereldnieuws op televisie maar dit is harder, rauwer. Die foto's, zo groot afgebeeld, dat komt echt bij je binnen. Af en toe moest ik even gaan zitten, zat dan wat voor me uit te staren.Het is natuurlijk niet alleen oorlogsgeweld en vluchtelingen wat wordt afgebeeld. Op de foto hierboven een afgelegen boeddhistische academy, 4.000 meter boven zeenieveau waar 40.000 monniken en nonnen leven. En een prachtige foto van een oerang-oetan, maar zijn habitat op Borneo wordt wel bedreigd door houtkap. Nadat we alles gezien hadden zijn we eerst maar eens in het restaurant daar een kopje koffie gaan drinken om even bij te komen van alle indrukken.


Reacties

Onliemie zei…
Wat een ellende in de wereld... daar heeft een mens een hele pot koffie voor nodig om daar van te bekomen! Wat hebben wij toch geluk...En dan zeuren we soms nog.
Bertiebo zei…
De laatste World Press die ik zag, niet deze maar vorig jaar, deed me besluiten voorlopig niet meer te gaan. Ik was er echt ziek van. Wat een ellende. En ja inderdaad wat Kris zegt soms zeuren we toch nog
Marthy zei…
Dit was de eerste en ik denk de enige die ik zag, Bertie. Dit komt zo hard binnen. Ik zat daar op een bankje voor die foto's met tranen in mijn ogen.
Marthy zei…
Veel foto's van kinderen in allerlei ellendige situaties, Kris en dan denk ik aan die kleinkinderen van mij die het zo goed hebben en die met zoveel liefde omringd worden. Ik werd er echt naar van.
Ageeth Mooij zei…
Maar wat goed ook dat ze zo doordringen, de kern zo raken. Indrukwekkend in allerlei opzichten, emoties. Ik vind dat ook moeilijk, heftig. Het formaat speelt ook mee, want in de bioscoop heb ik het ook meer.
Jeanne zei…
Aangrijpend, ja. Toch zou ik de tentoonstelling wel willen zien. Weet jij tot hoe lang er in Maastricht geëxposeerd wordt? Waar gaat het reizende gezelschap daarna naar toe?
Emie zei…
Vooral die bovenste nieuwsfoto's doen je hart ineenkrimpen.
Kan me voorstellen dat je na afloop van de tentoonstelling minimaal een kop koffie kon gebruiken. Vooral foto's 1 en 2 zijn heftig.
Unknown zei…
Lijkt me een hele mooie expositie
Sjoerd zei…
Ik ben er ook wezen kijken, het is inderdaad indrukwekkend. Je wordt er even stil van...
Marthy zei…
Van 18 november tot 11 december 2016 in de Synagoge Groningen, Jeanne.
Marthy zei…
En ik verzeker je Emie, dit zijn de minst schokkende.
Marthy zei…
Als moeder en grootmoeder had ik natuurlijk extra moeite met al die foto's
van kinderen in de verdrukking.
Marthy zei…
Ik zou liever het woord van Sjoerd hieronder gebruiken: indrukwekkend.
Marthy zei…
Behoorlijk stil werden wij....
Marthy zei…
De wereld moet dit weten, Ageeth, maar het is inderdaad heel heftig om dat in groot formaat vlak voor je neus te zien.
Lida zei…
Ik kan daar niet naar kijken. Ik kan niet tegen het leed van zwakkeren. Vooral kinderen en hulpeloze dieren. Maar ook wanhopige volwassenen die geen kant op kunnen. Erg hoor.
Marthy zei…
Dit is ook heel erg, Lida. Toen ik daar stond kon ik alleen maar denken; wat doet de mensheid elkaar aan.
-paul zei…
De laatste keer dat ik de tentoonstelling van World Press Photo in het echt gezien heb was in de Groninger A-kerk in 2007. Veel oorlogsgeweld. De winnende foto van Spencer Platt met de frivole meiden in een Amerikaanse open auto in het kapot geschoten Libanon. Die foto kende ik alleen vanuit de krant en als je hem dan levensgroot in het echt ziet, is dat wel iets bijzonders. Met bijzonders bedoel ik eigenlijk dat je met allerlei gedachten, beelden in je hoofd, een hele tijd naar die foto kunt kijken. Boeiend.
Magda zei…
Thought provoking pictures, hard to imagine all the hardship in these war torn countries. Thank you for showing it on your blog. Do you perhaps know where the photo of the Buddist academy was taken, near which town or city? Thanks
Marthy zei…
Ik herinner me die foto van die meiden in een auto heel goed, Paul. Als je naar zo'n heftige, levengrote foto kijkt gebeurt er van alles met je. Ik moest echt zo nu en dan even gaan zitten om bij te komen.
magda zei…
Thanks so much!
Unknown zei…
Toevallig een paar weken geleden gezien in het gemeentehuis van Den Haag. Indrukwekkend
Marthy zei…
Juiste woord ervoor, Wiets.
Marthy zei…
Welcome, Magda, to my blog. I looked it up for you: The Larung Gar Buddhist Academy is located in the remote Garze Tibetan Autonomous Prefecture, 4,000 meters above sea level in Sichuan, China.
Foto's die raken op wat voor manier dan ook.
Erg indrukwekkend hoor.