Hidden places, secret spaces I

Ik zou jullie nog wat over de stadswandeling in Maastricht laten zien. Op de site van de VVV Maastricht ontdekte ik dat je je kon inschrijven voor een rondleiding door een gids. Zij omschrijven dit als volgt:  Hidden places, secret spaces, een andere kijk op Maastricht. Prachtige doorkijkjes, verrassende plekjes, van liefelijk naar grillig. Industrialisatie, arbeidersbuurten, de vele kloosters en vestingwerken komen aan bod. De nieuwe wandeling rondom het Statenkwartier richt zich op toeristen die de geijkte bezienswaardigheden al kennen. Amateurfotografen, liefhebbers van urban exploring of Maastrichtenaren die hun stad opnieuw willen ontdekken, kunnen hier hun hart ophalen. Ze gaan op pad met Lianne in misschien wel het meest sfeervolle en verrassende stadsdeel van Maastricht.

We begonnen in het Statenkwartier met o.a. de kerken en kloosters die daar in vroegere tijden in grote getale zijn neergezet. Het waren er zoveel, je struikelde er bijna over. De meeste van deze gebouwen worden tegewoordig voor andere doeleinden gebruikt. In de kerk hierboven zijn bijvoorbeeld appartementen gemaakt.


Deze twee foto's heb ik gemaakt omdat ik de architectuur van de kerk zo mooi vond. Ik weet niet of hij nog als zodanig gebruikt wordt.

Dit was wel heel apart. In deze prachtige oude kerk was een modern hotel gemaakt. We mochten er  even naar binnen om te fotograferen en keken onze ogen uit. Ik vond het heel mooi gedaan, deze combinatie van oud en nieuw.
Deze schitterende kapel wordt verhuurd voor culturele, maatschappelijke en religieuze doeleinden . De kapel is door de gemeente Maastricht aangewezen als locatie voor wettelijke huwelijken en daardoor populair als trouwkapel voor burgerlijke en kerkelijke huwelijken. Ook hier mochten we even naar binnen om het interieur te bewonderen. Dit was het wat betreft de kerken en kloosters. Het andere deel van mijn foto's van deze stadswandeling laat ik jullie morgen zien.


Reacties

 1. Ooit was ik in Maastricht, het word tijd om eens terug te gaan. Prachtig daar! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om dan zo'n stadswandeling te doen met een gids. Je ziet dan net wat meer, Esther.

   Verwijderen
 2. Leuk zo'n wandeling met een gids door Maastricht. En het Kruisherenhotel is inderdaad zowel aan de buitenkant heel bijzonder, met die koperen tunnel naar de ingang, als ook de binnenkant. Het hotel is binnen als een soort doos in de kerk gebouwd, los van de wanden. Dus de kerk blijft binnen eigenlijk nog intact en zou zo weer opnieuw gebruikt kunnen worden in z'n oorspronkelijke staat, mocht het hotel niet meer bevallen. Maar slapen in dat hotel is ook echt een aanrader hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die tunnel was echt een verrassing, die hadden we echt niet verwacht bij zo'n gebouw. Schitterend. En ja, ik zou er wel een nachtje willen slapen.

   Verwijderen
 3. De omschrijving van de stadswandeling was dus geen woord teveel gezegd. Wat mooi allemaal. Ik vind het trouwens geweldig dat de kerken die leeg staan nu voor andere doeleinden gebruikt worden. Leegstand betekent bijna altijd verval en dat zou pas echt een 'zonde' zijn...
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, goed hè, Mirjam, dat er met die prachtige gebouwen zoveel mogelijk is en dat het dan ook gedaan wordt. Vaak blijft het alleen maar bij plannen maar hier in Maastricht is veel gerealiseerd.

   Verwijderen
 4. Briljant dat hotel! Misschien gaan mijn dochter en ik binnenkort naar Maastricht en dan ga ik op zoek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk vooruitzicht, Emie. Zo'n mooie stad om te bezoeken en dan dat hotel....

   Verwijderen
 5. Prachtig!! En ook goed kijken soms, want op een aantal staan echt heel grappige en bijzondere dingen ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zoveel schoonheid en nog wel in Nederland! Ik houd van kerken, alleen niet van de diensten die er gegeven worden. En toch hebben ze iets waardoor ik me er thuis voel.
  Een heel mooie serie foto's. Jullie hebben er goed aan gedaan met de gids mee te gaan.
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij lopen tijdens onze wandelingen ghraag even een kerk binnen. Meestal ga ik dan eerst even een poosje op een bank zitten, stil, genietend van sfeer die alleen maar in een kerk kan hangen.

   Verwijderen
 7. Dat is me wat met de kerken in Maastricht? Wat voor bestemmingen die daar allemaal krijgen. Van een boekenwinkel wist ik al...maar appartementen en een hotel? Gek hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, en die boekwinkel heb ik nou net niet gezien terwijl die prachtig moet zijn. En appartementen en een hotel gek, waarom?

   Verwijderen
 8. Het nadeel is dat ik er te vaak kom en de schoonheid ervan niet meer als apart beschouw.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien eens met deze wandeling meegaan, Sjoerd. Kijk je weer met andere ogen naar de stad.

   Verwijderen
 9. Bijzonder en mooi, de combinatie van oud en nieuw.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier is goed over nagedacht, Ageeth en daarna is het mooi uitgevoerd.

   Verwijderen
 10. Een hotel in een oud religieus gebouw geeft altijd een speciale sfeer, vind ik. In Leuven heb je het Kloosterhotel in een oud kloosterpand en in Mechelen het Patershof in een vroegere kerk. Beide zijn van de Martinshotelketen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet of dit hotel ook van die keten was maar bijzonder was het zeker, Lut.

   Verwijderen
 11. Dat straatje wat je fotografeerde, daar liepen dochter en ik ook in juni. Wat een heerlijke stad is het toch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je dat herkend, Jeanette. Ja, wij hebben echt genoten in Maastricht.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy