Intocht Sinterklaas

Sinterklaas kwam dit jaar met de buurtbus naar Stolwijk, vanaf het Dorpsplein konden we hem op de rotonde van de provinciale weg al aan zien komen, voorop een stel Pieten op de fiets.


In zo'n kleine gemeenschap is de Goedheiligman erg benaderbaar, de kinderen kunnen hem zo een handje schudden alhoewel Saar op het laatste moment toch haar hand terugtrok, beetje eng.Sinterklaas werd natuurlijk welkom geheten door een afgevaardigde van het gemeentebestuur waarna de meester Piet probeerde om zijn jonge leerling Pieten enige disipline bij te brengen. Hij had weinig overwicht dus werd juffrouw Carmen er bij geroepen en laat dat nu net de juf van Luuk zijn.


 
Nou, zij kreeg de wind er snel onder, dat was duidelijk, het hele Dorpsplein luisterde aandachtig naar haar.


Toen wij veertig jaar geleden in Stolwijk kwamen wonen hadden we Henk al als Sinterklaas. Bij de intocht, op school en in de voetbalkantine. Daar is nog niets aan veranderd. Hij is (oud) onderwijzer en komt uit een bekende Stolwijkse familie. Hij kent werkelijk iedereen. Hij weet dus dat Luuk een zoon is van Bas en een kleinzoon van Martien. Hij heeft Bas als klein jongetje tijdens het Sinterklaasfeest op schoot gehad en nu Luuk weer. Henk heeft één klein probleempje, hij wil geen witte Pieten, daar kan hij niet meer aan wennen, zegt hij. Er is in Stolwijk niemand die daar een probleem over maakt en wat ze er buiten Stolwijk van vinden....pffff.


Reacties

Emie zei…
Geweldig dat sfeertje, ik blog er vandaag ook over en het blijft een heerlijk feest voor jong en oud.
Sjoerd zei…
Pieten moeten zwart zijn, punt uit... Mooi sfeertje
Marthy zei…
Ik ben al weer helemaal 'in the mood'. Heb vanmiddag lekker mee staan zingen en ben nu bezig met de verlanglijstjes, Emie.
Marthy zei…
Ach Sjoerd, zo dacht ik er eerst ook over maar begin nu wat milder te worden. Maar ik leef hier in Stolwijk en daar wordt deze discussie helemaal niet gevoerd, lekker relaxt.
Petra zei…
Ik sluit me aan bij Sjoerd Marthy pieten horen gewoon zwart, zo te zien een prachtig feest zoals wij het hier op het dorp ook vieren geen discussie. Gezellig weekend groet Petra.
Ineke Jonker zei…
Wat mij nu opvalt zijn die erge zwarte pieten en die rode lippen. Komt in utrecht bijna niet meer voor. Toen ik kleuters vroeg teken piet die de wil zijn tekende niemand een zwarte. De verandering gaat langzaam en voor de kinderen maakt het gelukkig niet uit. Heerlijk lijkt me als je met kleinkinderen weer extra van sinterklaastijd geniet.
Heerlijk feest in Stolwijk. Leuk dat je het op deze manier mee kan maken Marthy, met je kleinkinderen. Ik zag vandaag Sint ook binnenkomen in onze wijk, op een boot via het Zwarte Water. Moest voor de open brug wachten.
Pippa's Hus zei…
Wat toch altijd gezellig wat een heerlijk feest! XX Esther
Een lust voor mijn oog: allemaal zwarte Pieten (-:
Fijne zondag!
Inge zei…
Van mij mogen de Pieten ook bruin zijn, of met schoorsteenvegen, als de kinderen het allemaal maar leuk en spannend en fijn vinden!
Lida zei…
Ik vind de schoorsteenpiet of roetveegpiet wel een vondst. Beter dan een groene of paarse Piet. In het begin van de discussie vond ik het ook...zwarte Piet blijven. Maar ach, als er nou zoveel mensen problemen mee hebben, waarom niet langzaam veranderen. Al heb ik de vergelijking met de slaventijd nooit begrepen.
Ageeth Mooij zei…
Mooie herinneringen.
Ik vind de discussie lastig, maar denk dat er langzamerhand veranderingen komen en het verhaal en de beleving in stand blijven. Dat is goed, zo draait de wereld.
Wieneke zei…
Mooie reportage en fijn dat Stolwijk zich ook niet gek laat maken. Hier kwam Sint gisteren achterop een trike, je weet wel een soort leunstoel op een motor, langs. Ook wel bijzonder, want hij komt altijd in een koets, maar de man die de Friese paarden ervoor verzorgt had even geen geschikte paarden. Eentje met een kapot been en eentje nog wat te jong. Die springt zo het publiek in als het muziekcorps gaat spelen. Kijk, dat zijn dan weer van die dingen die je in een klein dorp meteen te weten komt.
Marthy zei…
Ach Petra, ik heb er geen moeite mee dat de pieten in de loop van de tijd van kleur gaan veranderen, alleen zal dat hier nog wel even duren.
Marthy zei…
Ineke, wij leven hier in een traditionele gemeenschap, dat is niet te vergelijken met een stad waar veranderingen veel sneller plaats vinden. En het is net wat je zegt, kinderen zien het niet. Als de meerderheid van de pieten schoorsteenpiet was geweest had je ze er niet over gehoord.
Marthy zei…
De twee kleinkinderen in Stolwijk zijn vijf en drie jaar oud, dus het geloof is nog heilig. Ik geniet er met volle teugen van.
Marthy zei…
Esther, voor mij is Sinterklaas het leukste feest van het jaar, ik ga nooit stoppen met het te vieren.
Marthy zei…
Dat zal in jouw woonplaats vast niet anders zijn, Kakel.
Marthy zei…
Wat Ineke hier boven al zei, Inge, kinderen zien dat niet eens, het gaat ze om de beleving.
Marthy zei…
Helemaal mee eens, Lida, zo ging het bij mij ook en ik denk bij veel mensen. Wij zijn natuurlijk groot geworden met een zwarte piet maar waarom zou het niet anders kunnen?
Marthy zei…
De wereld verandert voortdurend en blijkbaar moet zwarte piet daar ook aan geloven. Ik het begin had ik er moeite mee maar langzamerhand begin ik er anders tegen aan te kijken, Ageeth. Over tien jaar hoor je er niemand meer over.
Marthy zei…
Met een boot kan Sinterklaas Stolwijk niet binnen varen, Wieneke, dus ook hier allerlei alternatieven. Zelf een keer op de kar van de schillenboer.
Onliemie zei…
Haha ik dacht al... Echte ZWARTE pieten... na al die heisa daarrond in Nederland? Hier mogen ze alleen nog wat zwarte roetvegen hebben... het is toch wat! Heerlijk hoe die klein mannen genieten hé!
Jolanda zei…
Mooie traditionele intocht!
Marthy zei…
Ik heb het idee dat ze het bij jullie iets verstandiger aanpakken met veel minder heisa. Maar het belangrijkste is toch dat de kinderen genieten, Kris en als ze daar aan gaan komen ga ik werkelijk op de barricaden.
ineke zei…
Gelukkig in Stolwijk geen witte Pieten of i.d.
Sint was gisteren ook in Oudewater - hij had het dus druk en ook met normale medewerkers/sters dus gewoon donkerbruin. Heerlijk genoten met de kleintjes en volop gezwaaid naar de stoomboot die door twee bruggen via de Hollandse IJssel kwam aanvaren. Wat een feest voor jong (en oud!)
Marthy zei…
Fijn hè Ien, dat wij dat samen met onze kleinkinderen mee mogen maken.
Een geweldige traditie. Mooie foto reportage maakte je.
Marthy zei…
Of het nu met zwarte pieten of schoorsteenveeg pieten plaats vindt zal mij een zorg zijn. Als deze tradtie maar blijft, Alet.
Elizabeth zei…
Oh heerlijk ..., wat een genietfoto's .... Ik zie het voor me gebeuren; juf zal wel eens optreden en vertellen hoe het niet moet gebeuren... Dikke pret bij de kinderen! Dat wil je ze toch niet afnemen...
Marthy zei…
Ik stond achter kleinzoon Luuk toen juf Carmen op het toneel verscheen. Trots draaide hij zich om: 'Mijn juf, oma, die weet wel hoe het moet'. Heerlijk toch.
Een verademing dat er ook nog "gewoon" Sinterklaas gevierd kan worden. Hier waren de Zwarte Pieten ook geen enkel probleem. Met de roetveegpiet kan ik het trouwens wel vinden. Als dit de gulden middenweg is: prima. Zolang het maar wél een kinderfeest blijft!