Praatje met de tuinman

Tijdens onze wandeldagen in het zuiden van Limburg kwamen we heel wat (voormalige) kloosters tegen. Net nadat we het klooster van Wittem hadden zien liggen bogen we af naar het oosten en stuitten op dit klooster. Bij de ingang was een tuinman bezig en we raakten aan de praat. Dat werd een lang praatje want pas een uur later hervatten wij onze wandeling. Ondertussen wisten we dat dit klooster in 1950 werd gebouwd door de zusters Capucijnessen met het geld dat ze ontvangen hadden voor hun in 1942 gebombardeerde klooster in Vaals. Al in 1954 werd het klooster uitgebreid maar in 1978 was het klooster te groot geworden voor de 21 overgebleven zusters en ze verkochten het aan de missiezusters die het nu nog in bezit hebben. Er wonen nu nog maar 15 zusters en de tuinman vreest dat het klooster niet lang meer zal bestaan.


We mochten met hem mee door de afgesloten poort en kregen een rondleiding door de 2.5 ha grote tuin die hij in zijn eentje bij hield. Hier konden we ook goed zien dat het klooster nog in perfecte staat was. Het zou toch zonde zijn om het af te breken. Maar de mogelijkheden voor een groot gebouw als dit zijn beperkt. En voor eventuele bezoekers is er geen treinstation in de buurt en geen bus die er langs rijdt.Hier liggen de zusters begraven en zoals hij zelf opmerkte: 'Ze worden allemaal heel oud'. Hij zorgt in ieder geval goed voor ze want het begraafplaatsje zag er perfect uit.Het hele complex is ommuurd en toen we eenmaal weer buiten liepen nadat we de tuinman hartelijk hadden bedankt voor zijn rondleiding nam ik nog een foto van de buitenmuur waarbij je goed kan zien hoe groot het perceel is. Dit was weer een bijzondere ontmoeting.
Reacties

Wieneke zei…
Dat zijn zeker heel leuke ontmoetingen. Jammer, hoor, van dat klooster. Maar zo zijn er zoveel. Ze komen wegens gebrek aan bewoners (m/v) leeg te staan en veranderen ook wel van functie. Het is niet anders.
Jeanne zei…
Bijzondere ontmoeting en een bijzondere plek. Ik ken het niet en zie dat we er vaker vlak bij gewandeld hebben, maar net de kleinere weggetjes.
Marthy zei…
Wij staken daar de weg over. Ik kende het ook niet terwijl wij daar wel vaak in de buurt gewandeld hebben.
Marthy zei…
Het is jammer, het gebouw is nog in zo'n goede staat. Maar je hebt gelijk, het is niet anders.
Pippa's Hus zei…
Ik was in de herfstvakantie nog bij een mannenklooster. Het intrigeert me altijd weer. XX Esther
Sjoerd zei…
De kerken en kloosters in Limburg worden met de bosjes afgebroken... Het einde van een tijdperk van gelovigen is hier voorbij.
Annelies zei…
Jullie hebben weer heel wat mooie Limburgse kilometers gemaakt! Altijd leuk om dit soort onverwachte ontmoetingen te hebben hè.
Jullie hebben bijzondere ontmoetingen, in zowel binnen- als buitenland. Dat kan alleen als je werkelijk openstaat voor een ander, ik vind dat zo mooi! En wat een werk verzet deze tuinman.
Eigenlijk zouden er woningen in het klooster gemaakt moeten worden, maar daar moet natuurlijk ook wel weer een doelgroep voor zijn.
Lieve groet
Marthy zei…
Ik ben katholiek opgevoed, Esther en vond het al kind al spannend als ik van mijn vader bloemen moest gaan brengen bij het zusterklooster. We werden dan binnen gevraagd en moesten doorlopen naar de kapel om de bloemen daar neer te leggen. Nog steeds heb ik dat gevoel.
Marthy zei…
Ik besef het, Sjoerd. In deze streken is het al veel langer voorbij, alleen in het zuiden van ons land zie je nog wat van het Rijke Roomsche Leven.
Marthy zei…
Ha, Annelies, als je kilometerers maakt kom je nog weleens wat tegen;-)
Marthy zei…
Mensen zijn meestal trots op wat ze doen dus als je daar gericht naar vraagt komt het verhaal vanzelf, Mirjam.
Inge zei…
Het klooster in Wahlwiller, is dat niet te koop?
Rechts naast het klooster in Wittem groeide mijn vader op, zijn moeder bestierde er een hotel dat nu nog altijd bestaat
Emie zei…
Je ontwikkelt een nieuwe specialisatie met je gesprekken met vreemden. Leuk en interessant!
Marthy zei…
Het zou best kunnen dat het te koop staat, Inge. Dan hoop ik dat er een koper komt die er iets goeds mee gaat doen.
Marthy zei…
Ja, ik probeer daar meer mijn best voor te doen, Emie. Mensen hebben vaak zulke leuke en/of interessante verhalen.
In de weer zei…
Prachtig die lange muren om kloostetuinen heen. Stonden er ook appelbomen ? Ik herinner me nog de lange muur om de kloostertuin naast onze school, die vroeg er gewoon om om overheen te klimmen. De appeltjes smaakte opperbest.
Bertiebo zei…
Wat Esher ook zegt: kloosters intrigeren mij ook. En wat je gesprekken betreft en je foto's: dat is echt superleuk!Ik doe ook mijn best, want mensen maken het leven
Onliemie zei…
Voilà zo een muur loopt er helemaal rond onze school (rond het klooster met gepensioneerde nonnen en park en prachtige schoolgebouwen...) Jammer dat dat daar zo afgelegen ligt... maar misschien kunnen het wel mooie serviceflats worden voor ouderen in de toekomst als al de nonnekes overleden zijn...? Fijne babbel hadden jullie alweer.
VenusVido zei…
Prachtig verhaal. Ik houd van zulke ontmoetingen. Pareltjes in je leven. Zo aardig dat die man jullie rond leidt. Mooie foto's ook!
Marthy zei…
Er stonden ook appelbomen, er was een moestuin en een pluktuin voor bloemen. En van die muur met daarachter die appels begrijp ik helemaal, heb ik me ook schuldig aangemaakt.
Marthy zei…
De meeste mensen hebben een verhaal wat zij graag willen vertellen, Bertie.
Marthy zei…
Ik ben een ontzettende babbelkous, Kris en dat valt bij sommige mensen wel goed. Beginnen zij ook te babbelen.
Marthy zei…
Als je je openstelt voor mensen wordt dat meestal wel beloont...
Onliemie zei…
Oei... dan lijken we een beetje op mekaar. Volgens onze kinderen kan ik zelfs met een boom praten! ;-)
Vlimbouter zei…
Zo leuk, die ontmoetingen van jou. Hoe doe jij dat toch? Spreek jij die mensen eerst zelf aan of beginnen die zomaar met je te praten? (net zoals het oude heertje dat ik deze zomer in Twente ontmoette en die me spontaan een deel van zijn leven vertelde)
Marthy zei…
Meestal spreek ik ze zelf aan en dan merk je gauw genoeg of ze zin in een praatje hebben. En echt, de meeste mensen hebben dat.
Marijke zei…
In dit klooster kom ik al jaren.Sinds 2007 neem ik deel aan contemplatieve retraite's van 5 en 8 dagen. Ik ben net weer terug van een 5 daagse retraite. Thema was loslaten. Het is een prachtige plek met lieve zusters en medewerkers. Jammer dat het wordt verkocht. De begraafplaats wordt eerdaags geruimd. De zusters worden herbegraven en over gebracht naar het Moederklooster in Steyl gemeente Venlo. De tuinman is een bijzondere lieve man met heel veel kennis van de natuur.
Marthy zei…
Wat leuk dat je dit klooster kent, Marijke en dat je er ook regelmatig komt. Ik vond het een fijne plek en wij hebben genoten van de rondleiding door de tuinman.