Speurtocht door Amsterdam

'Wie mee wil op excursie kan zich aanmelden', zette Jeanne op haar blog.  Ik was de enige die dat deed en we spraken af voor vandaag om in Amsterdam op zoek te gaan naar de bewoners van slot Ilpenstein, de familie waar zij al veel over gescheven heeft op haar blog. We begonnen in het Scheepvaartmuseum wat is gespecialiseerd in de maritieme geschiedenis van Nederland. Het bevat de op een na grootste maritieme collectie ter wereld. De binnenplaats heeft een prachtige glazen overkapping.
  

Mooi, die boegbeelden, maar daar kwamen we niet voor. We zochten de trouwportretten van Cornelis en Geertruyd. En na even zoeken en navragen vonden we ze.De schilderijen hadden een prominente plaats in het museum. De beide echtgenoten kregen ieder zo'n mooi paneel in deze zaal. Zij waren in hun tijd wel heel belangrijke mensen.Verder gingen we, naar 'De Oude Kerk', het oudste gebouw van de stad, ingewijd in 1306. Wat een prachtige kerk, zowel van binnen als van buiten. We vonden inderdaad het wapen van de familie de Graeff in het glas-in-lood raam alhoewel dat niet makkelijk te zien was tussen al die andere wapens.Daarna zochten we op de vloer tussen al de grafzerken in deze grote kerk die van Cornelis de Graeff en dat lukte niet erg. Wel kwamen we die van Saskia van Uylenburgh tegen, de vrouw van Rembrandt van Rijn. Maar terwijl ik bij de receptie ging informeren ontdekte Jeanne achterin de kerk een kapel.Het zegt wel wat over deze familien dat ze zelfs een kapel als een begraafplaats konden inrichten. Jeanne heeft er maar een kaarsje aangestoken. Zoektocht tot nu toe geslaagd. Morgen volgt de rest van mijn verslag.

Reacties

Jeanne zei…
Wat was het leuk hè! Ik zit nog na te genieten!
Marthy zei…
Jeanne, ik heb een heerlijke dag gehad, wat zijn wij goewde speurders!
Bertiebo zei…
Superleuk! Ik had graag mee gewild...
Mooie speurtocht, benieuwd naar het vervolg!
miekequilt zei…
Wat een leuke dag. Ik heb meteen even bij Jeanne gekeken. Wij gaan binnenkort naar het scheepvaartmuseum, ik weet nu al dat ik ga genieten van dat prachtige glazen dak!!
Inspiratie!!
Marthy zei…
Jammer dat het niet ging, Bertie, je had genoten.

Marthy zei…
Toen ik thuis kwam zei ik tegen manlief dat wij samen ook eens naar het scheepvaartmuseum moesten gaan, zo mooi en ook nog eens in een prachtig gebouw.
Marthy zei…
Dat lees je vanmiddag, Alet. we hadden een volle dag.
Ageeth Mooij zei…
WAt een leuke dag vol geschiedenis, heerlijk!
Sjoerd zei…
Heerlijke verhalen van jullie twee. Dat was best genieten...
Pippa's Hus zei…
Ik hou van Amsterdam, en heb weer een hoop geleerd door dit postje. XX Esther
Marthy zei…
Dit vind ik echt leuk, Sjoerd, zo gericht met geschiedenis bezig zijn.
Marthy zei…
Geschiedenis was altijd mijn lievelingsvak, Ageeth. Wij hebben samen genoten van deze dag.
Marthy zei…
Prachtige stad, Amsterdam maar als ik dan weer thuis kom in mijn boerendorp.....fijn!
Gisteren las ik al deel 2 van de speurtocht. Ik liep een beetje achter door alle fair-activiteiten. Maar het ziet er uit als een heerlijke dag. En prachtige foto's. Mijn lijstje van te bezoeken plekken is weer een stuk langer.
Marthy zei…
Dat is nou het leuke van dat bloggen, er komen zoveel leuke ideeën voor uitjes mijn huiskamer binnen. Ik heb ook al een lijsje;-)