Rondje in de oostelijke Krimpenerwaard II

We hadden gisteren tijdens onze wandeling nog geen twee stappen in Schoonhoven gezet toen een oudere heer ons aanhield en vroeg of we pelgrims waren. Doordat wij al heel wat kilometers van de route naar Santiago hebben afgelegd begreep ik onmiddellijk wat hij bedoelde en antwoordde ik ontkennend. Het had natuurlijk gekund want het Pelgrimspad deel I loopt door Schoonhoven. Een poosje met de man staan praten, hij wist heel veel te vertellen. Onder andere dat het spoorlijntje tussen Gouda en Schoonhoven in 1942 opgeheven werd omdat de Duitsers het ijzer van de rails nodig hadden en dat de locomotief jaren later in Polen opdook. We liepen weer verder en vonden koffie op een overdekt terras met onze snoet in de zon. En daar zagen we pannenkoeken langsgaan....Kortom, tien minuten later hadden we ook zo'n groot bord voor onze neus.Schoonhoven is een prachtig stadje en behoort sinds verleden jaar januari tot de gemeente Krimpenerwaard waar wij ook onder vallen. Het staat bekend om haar zilversmeden en het Nederlands Zilvermuseum is daar dan ook gevestigd. Via de Haven lopen we door de 17e-eeuwse Veerpoort richting de Lek.Die prachtige grote bomen staan voor hotel restaurant Belvédère waar we vaak 's zomers tijdens een fietstochtje neerstreken op het terras met een mooi uitzicht over de rivier.


De watertoren in Schoonhoven is gebouwd in 1901 voor het eerste waterleidingnet in de Krimpenerwaard, er is nu een zilvergalerie in gevestigd.


We lopen verder over de Lekdijk richting Groot-Ammers. Het is goed te zien dat de dijken de laatste jaren flink opgehoogd zijn. Hard nodig als je bedenkt dat we hier twee meter onder de zeespiegel zitten.


Voor Ammers buigen we af en lopen van de dijk naar beneden, steken de provinciale weg Bergambacht-Schoonhoven over en lopen de Bergweg helemaal uit tot Schoonouwen waar we weer op Stolwijks grondgebied komen. Ik fotografeer nog een paar mooie boerderijen en dan lopen we via de Tentweg Stolwijk binnen, recht op ons huis af.Reacties

Schoonhoven, dat staat al een tijdje op het-te-bezoeken-lijstje. Mooie foto's en wandeling maakte je.
Sjoerd zei…
Een mooie fotoserie welk een goed beeld geeft van dit mooie stadje.
Jeanne zei…
Wat een mooi stadje, ik ken die omgeving helemaal niet en moet daar maar eens snel verandering in brengen!
Mijn hart klopt voor Rotterdam maar als ik deze foto's zie ben ik toch trots dat ik in de Krimpenerwaard woon (-: Schoonhoven is een bijzonder stadje. We hebben een keer de kerktoren beklommen. Dat leverde een prachtige plaatje over de Lek op. Ik ben zeker tweeduizend keer langs Belvedere gefietst maar heb er nog nooit wat gedronken.
Mooi huis waar jullie in wonen!
Lieve groet.
Jolanda zei…
Prachtige wandeling hebben jullie gemaakt en zo dicht bij huis! Nederland is ook mooi:)
Marthy zei…
Leuke plaats om te bezoeken, Jeanette.
Marthy zei…
Gouda, Schoonhoven en Oudewater, leuke plaatsen om te bezoeken en daar
tussen prachtige polders, Jeanne.
Marthy zei…
Nee, dit is ons huis niet hoor Mirjam, dat is niet zo oud. Eigenlijk jammer dat je nooit op dat terras van Belvédère gezeten hebt, echt leuk daar.
Marthy zei…
Wij wonen mooi in de Ardèche, Jolanda, maar de oude polders hier om ons heen met die prachtige Hollandse luchten, net zo fijn. Wij kunnen van beide genieten.
Wieneke zei…
Geweldig, ik heb weer lekker meegewandeld, hoor. Schoonhoven is een echt Hollands stadje. En dan met mooi weer: super! Wandelen jullie wel eens langs de Graafstroom? Ook een dikke aanrader.
Marthy zei…
De Graafstroom, Alblasserwaard toch? Goeie tip, want het is daar aan de overkant van de Lek ook prachtig maar ik denk er niet altijd aan om die richting op te gaan.
Elizabeth zei…
Zo.., jullie hebben een aardige tippel gemaakt! Maar als je het wandelen gewend bent ...
De Lekdijk vind ik ook altijd een mooi stukje, ook aan de overkant.
En inderdaad, die provinciale weg van Gouda naar Bergambacht was vroeger een spoor. Het heet bij Bergambacht ook spoorweg. Maar ik wist niet dat de spoorlijn tot Schoonhoven ging en ook niet dat de Duitsers een einde hadden gemaakt aan deze spoorlijn!
Marthy zei…
Ja, het was een behoorliojke tippel, Elizabeth. Dat van die spoorlijn wist ik ook niet allemaal maar dat is dan ook het leuke van zo'n ontmoeting, je hoort nog eens wat.
In de weer zei…
Heerlijke wandelingen, mooie verhalen, ik geniet ervan.
Marthy zei…
Er valt zoveel te vertellen over ons Nederland, Toos.
In de weer zei…
Ja dat is zeker waar Marthy. Wij hebben enkele jaren geleden de Ronde van Nederland gefietst ( daar is een speciaal boekje van ) en dat was ook zo mooi. Heerlijk land hè ? Maar elk land heeft zijn charme. Beterschap.