Wilgen knotten

Bijna aan het eind van mijn polderwandeling verleden week kwam ik deze boer tegen. Hij zat bovenin een knotwilg en was bezig de laatste takjes weg te zagen. Ik raakte met hem aan de praat en hij vertelde dat hij had gewacht op ijs in de sloten om dan te knotten. De wilgentenen zijn vanaf het ijs makkelijker op te ruimen en dan wordt er hier veel geknot. Maar ja, dat ijs kwam niet en hij verwachtte het ook niet meer dus dan maar straks die tenen uit de sloot vissen.

Fijn dat hij en veel anderen nog knotten, want als het jaren niet wordt gedaan worden de takken te zwaar en scheurt de boom. Er zijn veel knotploegen tegenwoordig, groepen vrijwilligers die in de winter regelmatig een dag de wilgen onder handen nemen.


De boer vertelde verder dat de takken vroeger rondom de boerderijen overal voor werden gebruikt. Er werden manden en afscheidingen van gevlochten, bonenstokken voor in de moestuin en er werd zelfs mee gestookt, vooral om het water te warmen in de kaasmakerijen. 

Nou, en zo hebben we nog wat gekletst. We hadden het zelfs nog over de strenge winter van '63 toen hij met paard en wagen op het ijs kon.

Dat trapje wat hij gebruikte was trouwens zelfgemaakt, ik zag de potloodstreepjes nog op het hout staan.

Reacties

 1. Hier in de wijk zorgt de gemeente voor het knotten. Niet alle bomen tegelijk, maar om en om. Dan b!ijft er nestgelegenheid voor de vogels.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed van de gemeente, hier moet het toch meer van particulieren komen.

   Verwijderen
 2. Hier gaan de takken er morgen af, beetje laat maar het is niet anders. En in die strenge winter van '63 ben ik geboren. De dokter werd gehaald door mijn opa met de tractor, zoveel sneeuw lag er.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuk verhaal, de dokter die met de tractor gehaald werd.

   Verwijderen
 3. Dat trapje is geweldig. Ik vind knotwilgen prachtige bomen en echt bij het Nederlandse landschap horen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je komt ze hier bijna niet tegen, maar ik denk dat me dat ook nog wel zou kunnen bevallen, wilgen knotten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke foto, die man boven op z'n 'knot'! Dat is volgens mij een boom die je hier niet of bijna niet zult tegenkomen. Ik vind het ook echt een boom die past in een Hollands polderlandschap.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat zouden de oude polders hier in de buurt zijn zonder knotwilgen, Annelies.

   Verwijderen
 6. Wat een geweldig blog met prachtige foto's! Toen m'n broer en ik pubers waren, hebben we ook eens twee dagen geholpen met wilgen knotten. We hebben er nog steeds leuke herinneringen aan en een tevreden gevoel (-: Zo leuk dat jij de details ziet van de potloodstreepjes op de ladder.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.