Doorgaan naar hoofdcontent

Wandelen door de tijd

Onze wandeling van verleden week was er wel weer eentje waar we allerlei zaken uit het verre verleden tegenkwamen. Eerst al het oppidum en bijna aan het eind van de wandeling zagen we een dolmen. Niet zo vreemd in deze omgeving want alleen al in de Ardèche staan er zo'n achthonderd. 

Een dolmen bestaat meestal uit twee rechtopstaande stenen met daarop een horizontale deksteen zoals in Stonehenge.
Het is een megalithisch grafmonument en een variant op het hunebed. Verschil zit in het feit dat de grote zwerfkeien die voor dolmen zijn gebruikt, zijn bewerkt tot platte platen. Dolmen komen voor in Engeland, maar zijn vooral gevonden in het westen van Frankrijk.

 Prachtig vinden wij het, deze aandenkens uit vroegere tijden, bewaard gebleven om ons er op te wijzen hoe lang de mensheid al bestaat.

 En fossielen, die zagen we ook. Tenminste, ik ontdek ze en samen bewonderen we ze. Ze zijn maar heel klein hoor, deze afdrukken van planten en toch valt al lopend mijn oog erop. Bijzonder want ik heb eens met iemand lopen wandelen in de bergen en die vond telkens hartjes in de vorm van een steen. Iedere dag vond ze er wel een paar en die gingen dan in haar rugzak. Nou, hoe ik ook mijn best deed, ik zag er geen een, toen niet en nu nog niet, kan het niet uitstaan. 

Die hartjes moet ik maar vergeten, ik heb blijkbaar oog voor fossielen, schrale troost.

Reacties

Bertiebo zei…
Tja... zo vind ik nooit, nou ja bijna nooit haaietanden in Z. Vl. En dan zie ik mensen die ze achater mekaar oprapen.
Maar prachtig dit!
Altijd indrukwekkend, die sporen uit een ver verleden. Mooi!
Jolande zei…
Mooi om zulke dingen tijdens je wandeling tegen te komen.
Volgens mij roepen bepaalde dingen bepaalde mensen, fossielen roepen naar jou :-)
Sjoerd zei…
Ik vind het heel indrukwekkend en dan te bedenken hoe oud die stenen al zijn.
In de weer zei…
C. vond er ook ooit twee achter elkaar toen we in de bergen zaten te picknicken. Ik zat er ook maar vond niks. Werd er wel heel blij van, zo mooi.
Daarentegen vind ik wel regelmatig hartjesstenen en hij ziet die dan weer niet.
Lut en Luc zei…
Prachtig die fossielen! Hier in ons klein dorp staan er twee dolmen. 1 hebben we al gevonden, nu nog eens zoeken naar de tweede en ook maar eens uitzien of ik een oog heb voor die prachtige fossielen te vinden.
Marthy zei…
Wat is dat toch, dat we met verschillende blik kijken? We heel grappig eigenlijk.
Dit waren trouwens niet de eerste fossielen die ik opmerkte, ik heb ze al vaker gespot.
Marthy zei…
Op internet is veel te vinden over vindplaatsen van dolmen.
Heel mooi, en fijn dat je erover verteld. En fossielen vinden, dat is altijd een Yes-momentje. Net als hartjes-stenen trouwens.
Marthy zei…
Als ik ooit een hartje vind wordt het een luid juich momentje, Jeanette;-(
dufraing marc zei…
Fossielen vind je ook veel in de Pyreneën en, gek genoeg, ik tot op heden alleen maar aan de Spaanse kant .. Ik heb er al mooie exemplaren gevonden - groot en klein.
Ageeth Mooij zei…
Bijzonder, al die fossielen!
Deze blog had ik in mijn bloglovin bewaard om nog eens op te reageren. Ik vind de foto's zo bijzonder. Dolmen, "gewone" stenen, fossielen...allemaal even mooi.
Lieve groet.