Doorgaan naar hoofdcontent

Ontluikende natuur en een haas

 Dochter en schoondochter hier in Stolwijk werken thuis en dat klinkt wel makkelijk maar dat is het niet. Het vergt veel concentratie om telefonisch te vergaderen en voortdurend achter je laptop te zitten. Floor gaat af en toe met een paar vriendinnen die in het zelfde schuitje zitten een uurtje wandelen in de polder en Chris ontlastte ik gistermiddag door de kinderen mee te nemen. 

Geen weer om binnen te zitten dus ik vertelde ze dat we eerst gingen wandelen en daarna een potje kaarten. Het is chantage, ik weet het en zij weten het ook, de slimmerds, maar ze gingen akkoord.

 We liepen de Bovenkerkse buurt uit, helemaal naar achteren tot de wetering en staken daar de brug over zodat we op de ka kwamen. 

Zullen we halverwege de ka terug gaan vroeg ik of zullen we doorlopen en een rondje maken, maar dat is wel ver hoor. Er werd me verzekerd dat ze nog lang niet moe waren en  er werd gewezen waar ze heen zouden lopen. Uiteindelijk zijn we tweeënhalf uur onderweg geweest en hebben we zo'n zes à zeven km gelopen. Kanjers zijn het, ik ben hartstikke trots op ze.

 
We hebben van alles gezien onderweg maar het allerspannendste was toch wel die jonge haas die achter ons aan kwam lopen over het pad. 'Heel stil staan' zei ik tegen de kinderen en het haasje liep door tot een halve meter afstand van Luuk. Toen keerde hij om, liep een stukje terug, kwam er weer aan en dook opzij van Luuk de sloot in. Luuk riep gauw dat ik een foto moest maken, wat nog net lukte. De haas zwom naar de overkant en sprong daar het weiland in.  Nooit geweten dat een haas kan zwemmen. 
Geweldig vonden de kinderen dit.

Nog even dit:
In reactie op mijn blog van gisteren over hamsteren stuurde Martine, zus van schoondochter Wietske me een link naar een artikel wat zij schreef in het NRC.
In dit artikel komt mijn Franse bijkeuken aan bod, heel leuk.

Reacties

Bertiebo zei…
Dat is zeker leuk, van die bijkeuken. En die haas... wat een geweldige foto. Ik had ook geen idee dat hazen kunnen zwemmen
Emie zei…
Dat stuk las ik gisteren al en moest, echt waar, aan jou denken. Geen idee natuurlijk dat jij die journaliste kent. Je hebt kanjers van kleinkinderen en zij hebben een fantastische oma
Marthy zei…
Dat die Luuk de tegenwoordigheid van geest had om te roepen dat ik een foto moest maken vond ik zo bijzonder, ik stond alleen maar schaapachtig naar die zwemmende haas te kijken.
Marthy zei…
Martine komt zeer regelmatig met haar twee dochters bij ons logeren.
madelief zei…
leuk dat artikel! en wat lijkt je kleinzoon op je man!! (op de foto in elk geval;-))
Ik zie hazen wel vaker over slootjes springen, maar niet erin. Leuk om te zien, hoe jij je kleinkinderen enthousiast leert maken voor wandelen!
Marthy zei…
Klopt hoor, hij lijkt op zijn vader en zijn opa, zo leuk.
Marthy zei…
Voor wandelen en de natuur, Jeanne. Vooral Luuk is geïnteresseerd in alles wat je vertelt.
In de weer zei…
Leuk die vernoeming in het artikel.
Heerlijk zo met de kinderen in de polder, maar ik kreeg weer een naar gevoel in mijn maag over je haas verhaal.
Wij fietsten eens in de polder en zagen een haas in het water springen en hij wou aan de overkant er weer uit, maar kon het niet.
Wij konden niks doen en helaas verdronk hij, ik vond het vreselijk.
Muggenbeet zei…
Een zwemmende haas, dat is nog eens een natuurwaarneming!
Marthy zei…
Samen met de kinderen vond ik dit echt bijzonder.
Marthy zei…
Ja, dat is erg Toos, als je dat van dicht bij moet zien. Gelukkig kon ons haasje kwiek op de kant springen. Even later kwamen we een mevrouw tegen met een paar honden en zij vertelde dat ze een nat haasje door het weiland had zien lopen.
KnutzEls zei…
Lekker er op uit, dat is goed voor kinderen en oma.
Ja het is me wat allemaal, in België mogen de kinderen niet naar de grootouders hoor!! Wij spelen ondertussen voor leerkracht en nu horen we vandaag dat de ports hulp ook niet meer mag komen. Drukke tijden zijn het ja, zonet ook even gaan fietsen frisse lucht doet deugd!!!
Poetshulp moet dat zijn
Sjoerd zei…
Ik heb in heel mijn leven nog nooit een zwemmende haas gezien... Mooi artikel van Martine. Ik geloof ik ga wat verschillende bonen sprokkelen. De spaghetti en rijst waren in de supermarkt gewoon niet te krijgen.
Onliemie zei…
Schitterend! De foto van de haas, de kinderen, de wandeling maar... vind je mij stom als ik me zorgen maak. Wij wonen vlak aan een ziekenhuis en heel de intensieve afdeling ligt momenteel vol patiënten, zelfs de kinésisten (fysiotherapeuten) zijn opgeroepen om mee te komen verzorgen. Hectisch is het er. Wat eerst een ver van je bed show is, verandert op enkele uren tijd in een nachtmerrie. Wij zijn hier precies veel banger voor dat vieze coronabeestje? Doe je wel voorzichtig?
Had ik niet geweten dat dat stukje over je Franse voorraad ging had ik wel gedacht: zo ken ik ook iemand 😀
Marthy zei…
Je bedoelt met voorzichtig zijn de omgang met onze kinderen en kleinkinderen, Kris? Wij hebben daar natuurlijk met elkaar over gepraat en hebben er voor gekozen om elkaar voorlopig te blijven zien. Verder heb ik totaal geen contacten op af en toe een bezoekje aan de supermarkt na. Lief van je dat je je bezorgd maakt maar ik voel me goed en de conditie is nog steeds uitstekend.
miekequilt zei…
Wat heerlijk om samen naar buiten te gaan. En die zwemmende haas is wel heel apart.
Onliemie zei…
Houden zo, Marthy! Ik zou niet graag jouw blogberichtjes moeten missen! Veel liefs.
Bill zei…
What a nice stroll and wonderful photos. I never knew hares could swim either, learn something new everyday. Have a great evening!
Kees zei…
Zo zo Marthy, dat was een flinke wandeling, de omgeving ken ik goed heb enkele jaren daar op 'n recreatieperk gebivakkeerd in 'n chalet.
Groet Kees.
Heerlijk om zo samen te wandelen. Het zijn inderdaad toppers Marthy.
Leuk artikel over hamsteren en de Franse bijkeuken. Hier geen bijkeuken maar ik zou graag wat groentes in willen maken voor volgend jaar...... Eens kijken hoe dat moet ..... X
Marthy zei…
Wat zou ik nu graag bezig zijn in de Franse groentetuin.
Weet jij misschien hoe die gele bloemetjes op de eerste foto heten? Onze tuin staat er dit jaar in één keer vol mee......
Marthy zei…
Alet, ik ga straks even kijken en maak er morgen een blogje over.