Doorgaan naar hoofdcontent

Sixhaven in zwart wit

 Toen wij afgelopen najaar een wandeling maakten in Amsterdam Noord liepen we op de terugweg naar de pont over het IJ langs een haven met pleziervaartuigen. Ik maakte wat foto's maar gebruikte ze niet voor mijn blog. Gisteren kwam ik ze weer tegen en omdat er toch al weinig kleur in de foto's zat door het onderwerp heb ik ze in zwart wit gezet. De foto's lijken wat donker maar het was die dag erg somber weer dus ik heb het niet mooier gemaakt dan wat het is.

Dit is de Sixhaven die in het centrum van Amsterdam ligt, een unieke ligging. Vanaf het IJsselmeer en de Noordzee is de haven met staande mast te bereiken. 

Een stukje historie.
De Sixhaven is door de KNZRV (Koninklijke Nederlandse Zeil- en RoeiVereniging) aangelegd in 1920. De naam “Sixhaven” komt van jonkheer Six, de toenmalige voorzitter van de KNZRV. In die eerste jaren lag het koninklijk motorjacht “Piet Hein” vaak in de Sixhaven. Enkele jaren na de tweede wereldoorlog is de “Koninklijke” verhuisd naar Muiden.

Daarop heeft Rijkswaterstaat de haven als werkhaven gebruikt bij de aanleg van de IJ-tunnel. Nadat Rijkswaterstaat de haven weer verlaten had verpauperde de haven. Ook namen enkele woonbootbewoners de Noord- en Westwal in gebruik.

Watersport Vereniging Dok en Scheepbouw heeft tenslotte in 1974 de Sixhaven in gebruik genomen en sindsdien opgebouwd tot een gezellige en internationaal bekende jachthaven met prima voorzieningen.

Reacties

Apart stukje Amsterdam.
Bertiebo zei…
Nog nooit gezien, terwijl ik toch vaak in Amsterdam ben (geweest). Zodra het weer kan, maar eens op onderzoek
KnutzEls zei…
We reizen en ontdekken nog heel veel, zelfs zonder spoorkaartje. 😷😍🍀
Marlou zei…
Ha Marthy,

prachtfoto's!
Mijn dochter ligt zo nu en dan ook in die haven...
Met de boot dan, he... :-)

Groetjes van Marlou
Sjoerd zei…
Mooi stukje Amsterdam laat je daar zien
Emie zei…
Het lijkt de stoomboot wel met die witte rookpluim. Mooi foto's in zwart wit!
Marleen zei…
Weer een heel andere sfeer zo in zwartwit. Ik vind het mooi!
miekequilt zei…
Mooi, die zwart-wit foto's. Ga ik ook eens proberen.
Bill zei…
The photos look perfect in b&w.