Doorgaan naar hoofdcontent

Decibellen

Het heeft wel iets om naast een mooie oude kerk te wonen, tijdelijk dan want over een week of twee zijn we er vertrokken. Maar op zondagmorgen zijn we niet zo van die kerk gecharmeerd. Dan luiden de klokken en die maken onvoorstelbaar veel lawaai. Links achter de toren op de foto woont onze dochter, haar appartement kan je net niet zien. Dat is dus heel dicht bij die toren met die klok. De kerk wordt door twee geloofsgemeenschappen gebruikt en de eerste keer luidt de klok om kwart voor negen om de gelovigen op te roepen om ter kerke te gaan. Hij luidt dan lang en dat is nog niet geëindigd of om negen uur slaat hij op het hele uur.  Om kwart voor elf herhaalt zich het hele feest. 

Maar dat is nog niet alles. Het appartement ligt net achter de twee gebouwen links op de foto. Als ik uit het appartement kom en de hoek om ga sta ik op het Dorpsplein en daar staat het carillon, ooit geschonken door de Rabobank aan de gemeente. En dat carillon slaat ieder uur aan, ook 's nachts. Overdag spelen de klokken ook nog ieder uur een deuntje, aangepast aan het seizoen. En dan te bedenken dat wij alle twee van stilte houden. We hebben zelfs nooit een radio aan. 

Het went wel iets hoor, al dat gebeier en getingel maar nu we net pas terug zijn van onze hele stille plek in de Ardèche valt het extra op. Gelukkig staat onze nieuwe woning op een heel wat rustigere locatie.

Reacties

Sjoerd zei…
Hier is de kerk gesloten. Hij staat er wel nog maar wordt niet meer gebruikt. Ook get klokkenspel is uit bedrijf genomen. Niet dat het me staarde, je raakt er zo aan gewend dat je nog niet meer hoort.
Bertiebo zei…
Oh dat lijkt me erg lastig
Ik weet er alles van om tussen twee kerken in te wonen, die alle twee eg hun best doen om de schaapjes de kerk in te lokken.
KnutzEls zei…
Een vriendin heeft het kerkgenootschap gevraagd snachts niet te luiden omdat ze er telkens wakker van werd. Het heeft geholpen...
In Oostenrijk wonen we dicht bij een spoor. In het begin werd ik wakker van iedere langsdenderende goederentrein (die rijden meestal ‘s nachts en zijn luider dan gewone treinen) maar op een gegeven moment raak je daar aan gewend
Marthy zei…
Ik heb vroeger een poosje langs een spoorlijn gewoond en daar raak je inderdaad aan gewend, meer dan aan klokgelui.
Marthy zei…
"s Nachts heb ik er niet echt last van maar overdag en dan vooral op zondag....
Emie zei…
In mijn jeugd moest ik naar de kerk, nogal tegen mijn zin. Toen we later dicht bij een kerk kwamen wonen die op zondag luid luidde, dacht ik altijd opgelucht: maak naar een hoop geluid, ik hoef niet meer naar je toe.
miekequilt zei…
Heeft je dochter er geen last van? Gelukkig hebben jullie het straks rustiger.
Marthy zei…
s Zondags irriteert het wat maar zij is er al tien jaar aan gewend.
Marlou zei…
Ha Marthy,

ik moet meteen denken aan de Vietnamese monnik Thich Nath Han. Hij zegt, als je een klok hoort luiden:
"Luister, luister,
dit mooie geluid brengt me terug
naar mijn ware thuis."
Nou... ik probeer er wel eens bij te mediteren, maar als het zo lang duurt als jij vertelt... dan ben ik bang, dat ik de klepel ga verstoppen.

Groetjes!
Elizabeth zei…
Haha, dat zal wel klinken ja! En dan zo kortbij..
Maar dat carillon in Stolwijk ken ik helemaal niet :)
Marthy zei…
Ik denk dat het carillon er gekomen is nadat jij uit Stolwijk bent weggegaan.
Elizabeth zei…
Aha.. ik ben natuurlijk ook al meer dan 30 jaar geen Stolwijker meer...:)