Brocantemarkt

Gisteren en vannacht heeft het geregend maar vanmorgen begon het op te klaren en we besloten op het laatste moment om dan toch maar naar La Voulte te rijden voor de brocantemarkt die iedere vierde zondag in de maand daar gehouden wordt. De helft van het grote plein was maar gevuld, voornamelijk met handelaren en die hebben de mooie spullen bij zich. Voor mensen met kleedjes met daarop speelgoed en kleding was het weerbericht te slecht geweest. Wat vind ik het toch heerlijk om te lopen slenteren over zo'n markt tussen al die spullen en mijn ogen de kost te geven. Ik loop zelfs in auto's te loeren.

Zo'n oud verroest tafeltje met daarop een kruisbeeld wat zijn beste tijd heeft gehad, er zat aardig wat houtworm in, is voor mij bijna een schilderij, in ieder geval zeker een foto waard.

Zouden deze laarzenspanners van een militair te paard geweest zijn, zo begin 1900. Ik zie het zo voor me, een kolonel in uniform met epauletten en al.

Dit was een echte hobbyist, trots op zijn handel. Toen wij geinteresseerd stonden te kijken zette hij de meest rechtse grammafoon aan en we hoorden een wals van Straus, zo leuk. Ondertussen vertelde hij dat hij de toestellen in- en verkocht en dat het helemaal niet moeilijk was om ze te repareren. Het mechanisme lijkt op een uurwerk van een klok, hij krijgt  ze altijd weer aan de praat.

Hier kan ik van genieten, echt mooie spulletjes en dan ook nog eens op een aantrekkelijke manier uitgestald, dat zie je niet vaak. Ik keek wie de handelaren waren en herkende het oudere stel waar ik al vaak wat bij gekocht heb. Ik miste ze al op hun vaste plek aan de overkant maar nu hadden ze een plekje gezocht in de luwte van het marktgebouw. Mevrouw kwam meteen op me afgelopen om me te begroeten en ik maakte haar een compliment over haar uitstalling en dat waardeerde ze. Zo'n achtentwintig jaar geleden deed ik bij die twee mijn eerste aankoop, een antieke gietijzeren tuinvaas voor drie gulden. Hij staat nog altijd op mijn tuintafel.

Ik heb jaren op een campinggasstelletje gekookt tijdens onze kampeervakanties met de kinderen maar zo'n oud model als deze was het niet en die van mij was blauw.

Toen ik met dit leukerdje stond te praten vroeg ik wat hij allemaal in dat grote boek noteerde en hij antwoordde dat dat zijn geheimen waren.  Ja, op hun mondje zijn deze mensen die wekelijks op markten staan niet gevallen. Toen hij zag dat ik mijn fototoestel in mijn handen had vroeg hij of ik hem soms wilde fotograferen want dan wilde hij zijn mooiste lach wel opzetten. Dat hoefde hij geen twee keer te vragen en dit was het resultaat!

Reacties

Petra1945 zei…
Heb je z'n mailadres genoteerd om hem het portret te sturen? 😁
KnutzEls zei…
Die militair zag ik ook zo voor me, nog voordat ik je verhaal gelezen had. 😄🍀
Ik kan me voorstellen, dat het smullen is om over zo'n markt te lopen.
Emie zei…
Oh, heerlijk dat gesnuffel op zo'n markt. Nog wat gekocht?
miekequilt zei…
Ooit waren wij hier ook. Met hele lieve vrienden. Jaja, jij weet wel wie ik bedoel. Ik heb genoten van de foto’s. Misschien komen wij er dit jaar ook nog.
Bertiebo zei…
Enig. Vooral die foto van de geheimschrijver
Marthy zei…
Ja, laat ik van de week wel zien.
Marthy zei…
Zou het wel heel leuk vinden Mieke.
Lies zei…
Superfijn dagje!
Lie(f)s.
Judy zei…
Wat een heerlijke markt!
Elizabeth zei…
De leukerd staat helemaal te glunderen! Ik zou ook genieten van zo'n markt, maar omdat ik de taal niet echt spreek, is het wel heel anders... Juist die gesprekjes zijn zo leuk.
Marthy zei…
Die kleine handelaren zijn vaak leuke mensen, rap van de tong en altijd in voor een geintje.
In de weer zei…
Leuk Marthy dat die mevrouw meteen naar je toekwam, dan ben je er duidelijk vaste gast.
Edward McDunn zei…
Leuke en bijzondere spullen op die brocantemarkt hoor, die oude grammofoons, zijn helemaal super!
Die eerste foto is leuk, met de hond die de wacht houdt ;-)
Margriet zei…
Wat een leuke leukerd!
Anoniem zei…
Hoe doe je dat toch Marthy! Wij zijn pas geleden ook naar de brocante in la Voulte geweest maar hebben eigenlijk niets leuks kunnen vinden en jij snuffelt daar lekker rond en ziet de mooiste dingen!
Haha, we bezoeken toch wel dezelfde markt hè??
Grrrr….ik kan geen reactie geven met m’n google account, nu ja dan maar zo. Bisou, Annelies