Le trop-plein

 In vooral de noordelijke Ardèche komt overal water naar boven, ieder gehucht gebruikt water uit een of meerdere bronnen. Toen wij bijna dertig jaar geleden hier kwamen betaalden wij niets voor het water uit de bron, ook geen vastrecht. Inmiddels wordt het water gezuiverd en iedere week gecontroleerd. Er komt zoveel water uit die bron dat het meer dan genoeg is voor het leidingnetwerk en het teveel van dat water, de overloop heet le trop-plein, de laatste weken een veel gebezigd woord in het dorp.

Toen wij hier vier weken geleden aankwamen zei onze buurman Daniël meteen dat we geen water hadden en daarmee begreep ik dat hij het water voor de tuinen bedoelde. Het water van de trop-plein loopt namelijk via een tweede waterleiding
 door het hele dorp en iedereen sproeit daar zijn tuin mee. Buurman Daniël heeft net zoals wij een grote moestuin en was behoorlijk pissig.

Nadat ik een paar keer gebeld had met het waterleidingbedrijf kwam er uiteindelijk een man aan de deur die ons vertelde dat de trop-plein afgesloten was. Wij konden onze oren niet geloven en vroegen waarom. Een besluit van Val d'Eyrieux, een overkoepelend orgaan van gemeenten rond de vallei van de Eyrieux. Maar dat is ridicule zei ik, vond de man ook maar er was niets aan te doen. Mart had ondertussen ontdekt dat het water van de overloop zo het bos inloopt.

Vanmorgen zouden we met de doprpsvereniging een wandelpad schoon gaan maken maar men wilde eerste eens naar de waterinstallatie kijken. De mannen hebben alles wat open kon goed bekeken, alleen dat groen deurtje zit met twee sloten dicht en daar zit de leiding van de trop-plein achter.

Deze installatie zit onder de stalen luiken.

Ondertussen heeft buurman Jean-Pierre ook gebeld met het waterleidingbedrijf en ze om de oren geslagen met een oude wet is die ons het recht geeft om het water van de overloop te gebruiken. Hij en zijn vrouw Florence zijn typisch mensen die zoiets uit zoeken en niet snel opgeven. Er wordt aankomende week teruggebeld, we wachten af.

Reacties

 1. Mooi in beeld gebracht. Wat een gedoe zeg, hoop dat de aanhouders zullen winnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een rare beslissing, zo heeft niemand er wat aan, hopelijk komen ze er op terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja... *zucht*...!
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is toch echt vervelend en vooral omdat je de achterliggende reden niet kent waarom Val d'Eyrieux dit besluit heeft genomen. Heeft het misschien toch iets te maken met de drogere periodes van afgelopen tijd en wellicht ook weer de komende tijd? Fijn dat het hele dorp 'in actie' komt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mart heeft in die installatie even een hendel overgehaald en als je dan ziet hoeveel water het bos instroomt schrik je van de grote hoeveelheid. Water genoeg, zelf in 2003 zaten we niet zonder water.

   Verwijderen
 5. Wat een raar en vervelend gedoe. Hopelijk komt het weer goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vreemd. Ook in Frankrijk dus van die malle besluiten....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hoop ook voor jullie op een positief resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bureaucratie, bij jullie ook. Bah!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat is dat een tegenvaller! Geen water voor de moestuin, daar houdt niemand rekening mee in jullie dorp. Ik hoop op goede afloop van dit geschil. Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hopelijk komt het goed, want anders wordt het lastig met de moestuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik hoop voor jullie dat dit vlug en positief opgelost zal worden.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!
Wil je niet anomiem blijven klik dan bij REAGEER ALS op het kleine pijltje en selecteer een profiel. Als je een Google account hebt klik je daar op. Heb je dat niet dan klik je op naam/URL en vul je naam en eventueel je blog URL in.