Moestuinmaandag

Kijk, dit zijn mijn stokbonen. Eerst voorgetrokken met vijf in een potje en daarna kregen ze allemaal een eigen potje. Er is er maar eentje niet opgekomen dus voorwaar, een succes. Ik heb ze vanmorgen uit de tuinkamer gehaald en buiten op de tafel gezet om ze wat af te laten harden. De plek waar ze geplant moeten worden heeft Mart vanmorgen in orde gemaakt.

Hij heeft eerst in het bos een paar stevige takken afgezaagd en de ondereinden geschild, dan lopen ze daar niet uit.

Vier stokken worden in de grond gezet en boven met een tie wrap bij elkaar gebonden. Rond iedere stok komen vijf bonenplanten. Ik twijfel of ik de planten nu al in de grond ga zetten. De weersverwachtingen zijn goed, de komende veertien dagen komt de nachttemperatuur niet onder de zeven graden en overdag rond de twintig. Maar dat zijn verwachtingen, niets is zeker en als we toch nachtvorst krijgen is het einde verhaal met die bonen.

De aardbeien zijn allemaal goed aangeslagen maar dat is niet zo gek want ik kreeg mooi bewortelde planten mee van de kweker uit Stolwijk. Hier en daar is een bloemetje te zien. Links daarvan staat de kool.

Die laat ik hier even wat dichterbij zien. Groeit prima en ze staan met dat net er over goed beschermd tegen het koolwitje.

Twee soorten sla lekker aan de groei. Mart heeft inmiddels het raam van de bak weggehaald, dat is nu niet meer nodig.

Toen ik die bak verleden week wat schoonmaakte nadat we de bietjes, slauitjes en venkel die er in stonden op hun definitieve plek hadden gezet heb ik  dit opkomend spul laten staan. Net op tijd want Mart had er al een schop ingezet. Ik wil eerst weleens zien wat daar opkomt, weghalen kan altijd nog.

Tegen dat  muurtje staan over een breedte van een meter of vier mijn dahlia knollen. Onder dat plastic gaas vastgezet met ijzeren pennen lag een dek van dennentakken en bovenop dat alles nog wat stenen tegen het wegwaaien. Inmiddels heb ik al een heel suk schoongemaakt en daarna haal ik de knollen er uit, kijken hoe ze er uit zien. Hier en daar zag ik al wat groens naar boven komen. Ben benieuwd.

Het kan niet altijd feest zijn in de moestuin, er is altijd wel iets wat zorgelijk is. Verleden jaar heeft de rabarber een klap gekregen van de droogte toen we naar Nederland waren voor een vaccinatie. Daarna bleef het tobben en toen we van de winter hier waren leek er geen rabarber meer te zijn. Ondertussen groeien de planten wat maar om hier nu bij te gaan staan juichen, nee. Voorgaande jaren had ik om deze tijd al een emmer vol geoogst.

Reacties

Het blijft de natuur, hè, we zijn er met een moestuin helemaal aan overgeleverd. Tenminste, zo voelt dat soms. Gelukkig lukt het meeste.
miekequilt zei…
Wat een spanning, slaat het aan of niet. Zo te zien heeft het merendeel van de planten er zin in.
Emie zei…
Jullie pakken het echt zorgvuldig en goed georganiseerd aan.Het gaat vast goedkomen met alles.
Marthy zei…
Ieder jaar leren we er een beetje bij.
Sjoerd zei…
Lijkt me best wel moeilijk om zo'n moestuin goed te verzorgen. Zeker als je ook periodes niet aanwezig bent. Mijn opa was vroeger iedere dag in de tuin bezig, behalve in de winter.
Marthy zei…
Moeilijk is het niet echt maar wel aardig wat werk. Wij vinden het leuk om te doen, anders moet je er niet aan beginnen.
Judy zei…
Leuk om te zien en te lezen. Het gaat goed, zo te zien!
Een leek denkt toch: Dat staat er daar prima bij!
willy zei…
dat ziet er heel goed uit

hopelijk zit het weer je dit jaar mee


groeten
Bertiebo zei…
Leerzaam stukkie hoor, voor mij
In de weer zei…
Haha, leuk dat Mart de stokken zet en met de rolmaat de afstand bepaald.
Janny zei…
Lekker veel aardbeien! Wel jammer van de rabarber, maar misschien volgend jaar weer.
Marthy zei…
Hij is erg precies, soms een beetje te. Ik zou de afstan inschatten en ze zo neerplanten.
Marthy zei…
Denken wij ook hoor Jeanne.
Lies zei…
Amai, dat staat allemaal schoon! 'k Vermoed dat de ijsheiligen ook hun datum aangepast hebben...
Lie(f)s.
bemar zei…
Ik vroeg mij af of je bij de aardbeien ook instructies hebt gekregen om de eerste bloemen eruit te halen om ze langer door te laten bloeien? Dat werd bij mij gezegd toen ik Polka aardbeien kocht, maar ik heb het eigenlijk niet gedaan vorig jaar omdat ik met mijn gips niet bij kon komen. Ze gaven toen net zo lang[ of kort] aardbeien als de twee andere rassen die ik heb. Groet Margriet
schrijfsels zei…
Ziet er echt prima uit daar bij jullie in de moestuin!