Doorgaan naar hoofdcontent

Aan de randen van de dag

Femke van der Laan is de weduwe van Eberhard van der Laan, geliefd oud burgermeester van Amsterdam. Zij leert hem kennen op een advocatenkantoor, ze worden verliefd, trouwen en krijgen drie kinderen.

Na zijn dood in 2017 verscheen begin dit jaar het boek wat zij schreef over haar leven met hem waarvan de ondertitel vertelt: ‘Het verhaal van een liefde.’ Dat klinkt prachtig maar er was ook veel eenzaamheid in die liefde, want het burgemeesterschap van een stad als Amsterdam vraagt veel, vaak teveel. Dan krijgt hij terminale kanker en zij beseft vanaf het begin de ernst van de diagnose, hij verschuilt zich ervoor.

In zijn laatste dagen krijgt Eberhard bezoek van het college dat hem de gouden medaille van de stad Amsterdam kwam brengen. Op de achterkant staat 'Alles voor de stad'. Femke gaf daar een andere betekenis aan, zij had het gevoeld. Alles ging 'voor'. Vóór haar, vóór de kinderen, vóór hun relatie.

Femke van der Laan heeft een prachtig boek geschreven in een eenvoudige stijl maar tussen de regels door  kom je veel te weten. Ik raakte  op een gegeven moment wel wat iebelig van de vele herhalingen van woorden maar las toch door, vond het te mooi om weg te leggen.

Een boek wat je beroerd, beslist een aanrader.

Reacties

Sjoerd zei…
Ik kan me hierbij heel wat voorstellen, in zo'n stad wordt je als burgemeester geleefd en blijft er weinig tijd over voor andere zaken. Soms is werk heel belangrijk, maar als dat wegvalt weet je pas wat je allemaal gemist hebt.
Emie zei…
Het moet een heel bijzonder leven zijn geweest van hen samen. Dank voor de tip.
Bertiebo zei…
Ik heb haar columns lang gelezen en vond ze prachtig. Maar na een jaar of zo werd ik ook een beetje iebelig.
Fijne tip, dank je!
Janny zei…
Ik heb haar een paar keer op tv gezien, een mooie vrouw, van binnen en van buiten.
Marthy zei…
Dat zeg je mooi, Janny.
miekequilt zei…
Ik had overhelt boek gelezen. Leuk om jouw mening erover te zien. Misschien zet ik het wel op mijn lijst. Mijn eindeloze lijst….