Doorgaan naar hoofdcontent

Le Poêt-Laval

We reden gisteren naar de andere kant van de Rhône, naar het departement Drôme waar we een fietstocht maakten. Op een steile heuvel daar staat een van de mooiste dorpen van Frankrijk, Le Poêt-Laval en hier zetten wij de auto neer op een parkeerplaats halverwege de heuvel. We wilden eerst dit mooie plaatsje bekijken zonder al te veel toeristen en gingen het laatste stuk verder omhoog met de fiets, autoverkeer in het dorp is verboden.

Wat een geschiedenis heeft zo'n klein dorp. De Hospitaalridders van Sint Jan van Jeruzalem (later de Orde van Malta) besloten in de 12e eeuw  een commanderij op de heuvel van Poët-Laval te vestigen en boven in het dorp een kasteel met een donjon te bouwen.Ten tijde van de kruistochten diende het als tussenstop en toevluchtsoord voor pelgrims die naar het Heilige Land vertrokken. Het werd in de 13e en 15e eeuw verbouwd en tijdens de Revolutie geplunderd.

Het hele dorp is in zijn middeleeuwse staat gebleven, zonder auto's of straatmeubilair en zelfs zonder wegen. Het is een labyrint van straatjes, steegjes, overdekte doorgangen, trappen, terrassen, stukken muur en Romeinse overblijfselen.


Er zijn hier geen winkels, behalve een boekhandel en een theesalon onder in het dorp, gevestigd in een authentiek middeleeuws huis.

Veel foto's vandaag maar dit dorp is dan ook prachtig. Verder maakte ik niet veel foto's in de dorpen die we passeerden maar ik laat morgen nog even zien wat de reden was dat we juist in deze tijd een kijkje wilden nemen in de Drôme.
 

Reacties

Anoniem zei…
Mooie foto’s van een heel mooi stukje Frankrijk. Wij bivakkeren al ruim een maand in de Drome en zijn nog steeds hier niet uitgekeken. We komen elk jaar tijdens onze omzwerving weer terug. Geniet overigens al jaren van je blog; mooie foto’s, wetenswaardigheden, recepten en vooral de boekentips.
Wat een mooi idyllisch plaatsje en heerlijk dat het verboden is voor autoverkeer. Je hoopt toch dat zo'n plaatsje gewoon op deze manier nog heel blijft voortbestaan.
nog heel lang blijft voortbestaan, bedoel ik natuurlijk. Slip of the finger!
Emie zei…
Fantastisch, wat een geschiedenis en leuk dat je het ons laat zien!
KnutzEls zei…
Daar zal je de geschiedenis bij elke stap voelen
Sjoerd zei…
Heel mooi met al die foto's. Wonen er wel nog mensen in dat dorp of is het alleen een toeristische attractie.
Judy zei…
Echt prachtig! Je waant je in de middeleeuwen!
Marthy zei…
Ja hoor, Sjoerd, die meeste huizen zijn bewoond.
Elizabeth zei…
Heel mooi! En dat alles nog authentiek gebleven is...
Bertiebo zei…
Wat mooi! En interessant
Janet zei…
Vorig jaar ook nog geweest in dit prachtige dorpje