Doorgaan naar hoofdcontent

Bevolkingsregister in Frankrijk


In mijn blog van gisteren vertelde ik al dat Frankrijk dat helemaal niet heeft, een bevolkingsregister. Ik zal er hier in het kort wat meer over vertellen. 

In Nederland schrijft elke burger zich in bij de gemeente waar men woont.In Frankrijk is inschrijven op deze manier niet nodig. Dus wanneer je je uitschrijft in Nederland is het niet mogelijk je officieel in te laten schrijven in Frankrijk. Het wordt wel gewaardeerd als je even kennis komt maken op de Mairie. 

Men kent wel een burgerlijke stand.Op het gemeentehuis in je Franse woonplaats is het nodig om melding te maken van een geboorte, een overlijden, schoolgaande kinderen, of een huwelijk.Deze gegevens komen in de burgerlijke stand oftewel de état civil. 

Als je als Nederlander in Frankrijk woont mag je meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen, trouwens ook aan de Europese verkiezingen. Je moet je daarvoor wel op tijd in laten schrijven in het kiezersregister.  Dat is een lijst met mensen die willen gaan stemmen. Aan de hand van deze lijst wordt vervolgens een schatting gedaan van het totaal aantal bewoners van het dorp, de stad of de regio. Je kan ook raadslid worden. Burgemeester niet maar dat kan wel weer in andere landen, bijvoorbeeld Duitsland. 

 Maar dan de Engelsen met hun Brexit, voor hen wordt het nu helemaal anders, er valt niets meer te kiezen. Frankrijk telt ongeveer een half miljoen gemeenteraadsleden, waarvan er bijna 2500 uit andere landen komen. 757 van die lokale politici hebben een Brits paspoort. Zij mogen net als andere EU-burgers sinds 2001 meedoen aan lokale verkiezingen, maar door de Brexit zijn ze straks geen EU-burger meer.  

De raadsleden mogen hun huidige termijn nog wel uitzitten. Daarna vallen ze buiten de boot. Heel zuur voor de Britten en ook voor de kleinere dorpen op het platteland van Frankrijk, waar in sommige dorpen een deel van de gemeenteraad uit Britten bestaat. Die termijn zal zondag verstrijken want dan wordt er in Frankrijk weer gestemd voor de gemeenteraad. Tenminste, als het Corona virus niet teveel bacillen in het eten gooit.

Reacties

Sjoerd zei…
Ik dacht al, Napoleon is destijds toch gestart met de burgerlijk stand.
wij hadden hier bijna een Nederlandse burgemeester gehad
In de weer zei…
Je moet het allemaal maar weten, interessant !
Marlou zei…
ha Marthy,

wat gezellig, dat je op m'n blog langskwam. Ik had niet in de gaten, dat je een écht blog hebt!
En nog wel over Frankrijk!
Ik kom terug hoor... leuk!

Groetjes!

.
Marthy zei…
We zitten niet het hele jaar in Frankrijk hoor Marlou. maar zeer binnenkort zijn we er weer voor een half jaar.
Bill zei…
An interesting process.
miekequilt zei…
Jullie hebben je vast al lang geleden voorgesteld bij de Maori’s. Gaan jullie ook stemmen?
miekequilt zei…
Bij de Maori’s? Ik bedoel natuurlijk Mairie
Marthy zei…
Nee Mieke, nog nooit gedaan.
Lut en Luc zei…
Zijn jullie echt nog nooit bij de Marie langs geweest? Toen wij in het dorp kwamen wonen heeft men ons aangeraden dit direct te doen als vorm van vriendelijkheid. Tevens zijn wij ondertussen goed bevriend met onze burgermeester, want het is de echtgenoot van onze groenteboerin.
Marthy zei…
Bij het gemeentehuis zijn we vaak genoeg langs geweest maar stemmen hebben we nog nooit gedaan.
Lut en Luc zei…
Ah ik had het verkeerd begrepen. Ik vond het al zo raar. Ik vroeg me ook af of het corona-virus nu stokken in de wielen steekt om naar Frankrijk af te reizen.
Marthy zei…
Geen idee! Macron is nogal streng dus wie weet wat voor maatregelen hij nog gaat uitvaardigen.
Lut en Luc zei…
wij volgen het hier ook dag na dag op de voet
Ook wij volgen het een beetje via internet.