Beeldbank boerderijen 3

Dit is ook nog een van de boerderijen die ik een week of wat geleden in 't Beijersche fotografeerde. Nou ja, boerderijtje kan ik beter zeggen want groot is het niet. Hier heeft vroeger geen grote veehouder gewoond, ik denk meer een keuterboertje. Omdat ik wat meer wilde weten over kleinere boerderijen vond ik, na wel wat zoeken iets op internet over juist deze boerderij:

Beijerscheweg 82 dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Voor zo'n eenvoudige boerderij werd een eenbeukige constructie toegepast. Bij deze boerderij zijn de balken op de zijmuren opgelegd. Vooraan was de kaaskamer, die via de zijgevel toegankelijk was. Binnen leidt een trap tegen de voorgevel op naar de verdieping waar slaapplaatsen zijn ingericht. Van het voorste vertrek is over de hele diepte een kelderkamer afgescheiden, die via een getralied venster in de zijgevel verlicht en gelucht kan worden. 
Het vertrek hierachter deed dienst als woon- en slaapkamer. Er stond een betegelde schouw en tegen de blinde zijgevel waren twee bedsteden afgescheiden. Achter de brandmuur van de woon/slaapkamer lag de stal met een groep langs een der zijgevels waar acht koeien stonden. Hier werd ook met de hand gekarnd en gekookt. In de zomer richtte de boerin in de stal een zomerhuis in. De groep werd met rietmatten afgescheiden van de rest van de stal. De wanden werden geel geschilderd. Met een spons werden vervolgens op de muren rozen getamponeerd. Voor de van bovenlichten voorziene mestblindjes kwamen gordijnen te hangen.

Maar het boerderijtje is goed onderhouden, ziet er gewoon heel mooi uit. Het geheel is prima bewaard gebleven, in oorspronkelijke staat. Mart merkte wel op dat de goot aan de linkerzijde er eigenlijk niet hoort maar na een bui regen nog uren druppels in je nek te krijgen als je de deur uitstapt is ook niet alles.

Op deze foto van de rechterzijde is het dak zoals het hoort, zonder goot. Mart heeft vroeger in het familiebedrijf samen met een van zijn ooms veel aan boerderijen gewerkt. Zij bouwden en repareerden onder andere veel hooibergen. Hij zag direct dat de hooiberg die hier net achter het huis staat drie palen heeft terwijl vier palen eigenlijk het geijkte beeld is van een hooiberg. Het is een drieroeder en deze komen meer voor in onze streek. Ik kom er later nog wel eens op terug.

Ik vroeg de eigenaar die achter op het erf aan het werk was of ik ook de schuren mocht fotograferen, dat mocht en hij begon er meteen over te vertellen. De vorige bewoners hadden daar in die twee schuurtjes wat varkens gehouden.

'Waar dienden dat luik dan voor daar onder in de zijgevel' vroeg ik hem.

Als ik goed had nagedacht had ik er zelf op kunnen komen want door dat luik kwamen de varkens naar buiten om lekker in de grond te wroeten. Die keurige tegels lagen er toen natuurlijk nog niet.

Reacties

 1. Mooi in al zijn eenvoud en leuke details.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is wel erg mooi gedocumenteerd, in woord en beeld. Ik mag dat wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo leuk dat het gedocumenteerd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O Marthy, wat ben je hier toch op zijn plaats. En wat weet je iedere keer veel te vertellen. Het is echt genieten voor ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarschijnlijk woont de huidige eigenaar er al heel lang en dat zorgt er ook voor dat er nog zoveel oude details te ontdekken zijn: mooi!
  Hij zal zich trouwens wel heel vereerd hebben gevoeld met jouw bezoek en jouw interesse, Marthy!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijke verhalen vertel je ons, met mooie foto's erbij. Wat een geluk dat dit op je pad kwam!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Uit het laatste kwart van de 19de eeuw; dat is vanaf 1875. Ongelofelijk dat het nog in zulke goede staat is. Hier wonen mensen met liefde voor hun boerderij. Ik smul van je foto's en verhalen.
  De beeldbank is in z'n nopjes met jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Weer een interessant blog over een van die goed bewaarde boerderijen en hun indeling. Ik zie het bijna voor me hoe de boerin bezig is met het zomerhuis inrichten, die ruimte aan de koele kant van de boerderij kwam vrij omdat het vee in de zomer buiten liep.
  Kan me van alles afsluiten en blijven lezen daar bij De Beeldbank en ben telkens weer benieuwd welke (voormalige) boerderij jou aandacht getrokken heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie foto's! Misschien een zeuropmerking. Als ik de zijgevel bekijk zie ik muurankers, die ankers dienen om de balken goed te verbinden met de muren zodat de ""spatkrachten"" worden opgevangen. Aan de hand van de foto lijkt te me niet dat de vloerbalken zijn opgelegd. (bij opgelegde balken heb je geen muurankers nodig omdat de balk dan zelf als trekspant fungeert.
  Groet Jeroen B, 62

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jeroen, zolang je beleefd blijft mag je hier van alles opmerken, ik leer graag. Jij zal ongetwijfeld veel meer verstand van bouwen hebben dan ik. Ik las dit van de opgelegde vloerbalken op deze site: https://www.dbnl.org/tekst/gron052krim02_01/gron052krim02_01_0012.php
   Scroll even door naar foto 587, daaronder staat het. Ik had het grote aantal muurankers aan beiden kanten ook al opgemerkt maar daar verder niets aan verbonden. Zou het kunnen dat ze op een later tijdstip zijn aangebracht ter versteviging ?

   Verwijderen
 10. Vandaag fietste ik een rondje en in Achterbroek zag ik een hooiberg met drie palen. Ik moest onmiddellijk aan je blog denken ♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Als ik in Achterbroek kom zal ik goed opletten. Ik heb er ook nog eentje gezien.

   Verwijderen
 11. Wat ontzettend leuk om te lezen en ik vind het een mooi boerderijtje!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Marthy,

  Ik heb het stuk gelezen en kan de muurankers nu in ieder geval helemaal niet meer verklaren. Misschien toch een latere verbouwing. Maar dan zou je binnen moeten kijken. Ons huis in Frankrijk heeft ook opgelegde balken die meteen als trekspant fungeren, en dus geen muurankers. Blijft raadselachtig. Ik ga jouw foto´s volgen voor nieuwe verrassingen.
  Groet Jeroen B, 62

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.