Doorgaan naar hoofdcontent

Knobbelzwanen in de polder

Het blijft altijd een prachtig gezicht, een maagdelijk witte zwaan die als het ware op het water zweeft. De de meest bekende in Nederland is de knobbelzwaan. 

Knobbelzwanen broeden tussen maart en mei en krijgen één nest per jaar. Uit de 5 tot 7 eieren worden, na ongeveer vijf weken, de jongen geboren.

Na het broedseizoen vormen de zwanen grote groepen in de weilanden. Er zijn er op dit moment in de polder genoeg te zien, allemaal bij elkaar op een weiland, ze houden blijkbaar van gezelschap. Toch zijn er mensen die minder blij zijn met deze  vogels. Boeren met een melkveebedrijf bijvoorbeeld. Knobbelzwanen eten voornamelijk gras en waterplanten en die waterplanten zijn 's winters afgestorven dus dan is gras de hoofdmaaltijd.


Een zwaan eet plus minus vier kilo voedsel per dag en ze grazen ongeveer de halve dag. Voor een boer niet zo fijn als er honderd van die grasverslinders op je weiland zitten. En dan de uitwerpselen van zo'n grote vogel, waar een zwaan gepoept heeft lust een koe het gras niet meer en geef hem eens ongelijk!

 Eigenlijk zouden boeren gecompenseerd moet worden voor die schade, er is veel discussie over dit punt. Ondertussen eet deze zwaan lekker door, hij liet zich niet eens storen door ons.

Reacties

Emie zei…
Nooit geweten dat de boeren zoveel last hebben van deze schoonheden!
willy zei…
dat wist ik helemaal niet

zoveel zwanen heb ik trouwens nog nooit gezien

prettige dag
KnutzEls zei…
Van ganzen wist ik dat ze overlast geven. Maar zwanen zijn ook zo mooi, al zijn het er de laatste jaren wel heel erg veel.
Anoniem zei…
De koeien staan voorlopig nog niet buiten dus laat de zwanen maar lekker eten komt tijd komt raad gr j.s
Bertiebo zei…
Lastpakken dus, maar mooie lastpakken
miekequilt zei…
Mooie beesten. Dat ze zo'n overlast geven wist ik niet.
Anoniem zei…
Laat de natuur zijn gang ,er is al zo weinig en met dat weiland zonder te spuiten komt het wel goed want anders eten ze nog vuil gras ook de koeien
Sjoerd zei…
Als de boeren de koeien buiten laten hebben ze geen last van die zwanen... Ik vraag me af hoe die beesten zo schoon en wit blijven.
Prachtige vogels, wist niet dat ze overlast veroorzaken
Ja, het wordt een plaag.
Ze zijn me echt opgevallen toen we de laatste paar keren naar en door Nederland reden.
Ik zie ze hier eigenlijk heel weinig. Prachtig zijn ze wel X