Doorgaan naar hoofdcontent

Geschilderd door bewoners

Mart ging een paar karweitjes doen in het huis van onze oudste in Scheveningen en ik ging voor de gezelligheid maar mee. Nadat we koffie gedronken hadden zou de klusjesman nog wel even bezig zijn en ben ik wat door de vlakbij gelegen wijken gaan wandelen in de hoop dat er nog wat te fotograferen viel. Allicht meer dan in Stolwijk, in ons dorp is niet veel bijzonders te zien.

Al heel snel zag ik in een doorgang naar huizen deze tegeltableaus, ze zaten aan beide kanten. Heel leuk, vooral deze hierboven met de haringkar. Past helemaal bij een vissersplaats als Scheveningen.

Ben Hosman was beeldend kunstenaar, geboren in 1919 en in 2009 overleden. Hij deed in samenwerking met bewoners van wijken wel meer van deze kunstprojecten. Over Scheveningen heb ik niets kunnen vinden maar in de wijk Wippolder in Delft zijn in 2000 maar liefst 32 tegeltableaus "Geschiedenis van Delft" aangebracht. De panelen zijn geschilderd door de bewoners van de Wippolder onder leiding van atelier Ben Hosman en in opdracht van Vestia Delft.

Deze is ook zo leuk, huizen, strand en de zee met bootjes. Ik las dat in Delft kinderen en volwassenen hebben meegewerkt aan het project, dat zal hier ook wel zo geweest zijn.



Bij het bekijken van de tegels moest ik denken aan de wijk Belleville in Parijs waar we in november 2019 waren. Daar zagen we mozaïekkunst op de muren in die wijk, ook gemaakt door de bewoners.
Leuk, zulke projecten!

Reacties

Emie zei…
Je snapt dat ik binnenkort naar de Wippolder ga om als Delftse reporter foto's te maken. De Scheveningse plaatjes zijn geweldig!
Zeker leuk, zulke projecten!
Bertiebo zei…
Ja die dingen dus: superleuk
Marthy zei…
Dat verwacht ik gewoon van je, die tegels willen we ook zien.
Hele leuke projecten. Delft staat al lang op mijn lijst te bezoeken plaatsen in Nederland, wie weet, komende zomer.
miekequilt zei…
Wat een leuke schilderingen. Gewoon van “ gewone mensen”, dus geen echte kunstenaars, maar mooi en lekker uit het hart.
Sjoerd zei…
heerlijk als mensen zo bezig kunnen zijn. Ik ben me af aan het vragen waarom ik er destijds mee gestopt ben...
Ja, zoiets is echt ontzettend leuk!
Onliemie zei…
Zo tof dat er ook kindertekeningen tussen zitten. Je wordt er vrolijk van.
Margriet zei…
Wat een aparte kunst, erg leuk zoiets. Hoe krijg je het gevonden!
Elizabeth zei…
Wat leuk dat je dit tegen kwam. Ik vind het zò'n mooi initiatief...