Doorgaan naar hoofdcontent

Huize Dijckenburg

Huize Dyckenburch kent een rijke en bewogen historie  De naam “Dyckenburch” komt in 1721 voor het eerst voor. Tot de Tweede Wereldoorlog is Landgoed Dyckenburch meestal particulier bewoond geweest door voorname families. 

In de oorlog werd Dyckenburch gevorderd door de Duitse Wehrmacht. Het huis werd het hoofdkwartier van de Duitse commandant. In 1945 is de villa in gebruik genomen als Noviciaathuis. Vanaf 1951, na het vertrek van de paters, werd de villa bewoond door gerepatrieerde Nederlanders uit Indonesië. In 1962 werd de villa omgebouwd tot de beroemde en beruchte camping (en hotel) “Dijk en Burg”. 

Als populaire locatie voor studentenkorpsen hebben Z.M. Koning Willem Alexander en zijn broers hier hun groentijd doorgebracht. In 2000 is de camping gesloten waarna het landgoed is gekocht en volledig gerenoveerd, (Bron Internet)

Wij hadden vroeger geen weet van dit soort dingen en er ook geen oog voor: wij hadden het altijd over ‘de eendjes’, als we het over deze plek hadden, want in de vijvers tegenover dit pand zwommen eendjes die we graag voerden.

Ik kan me nog wel de gerepatrieerde Nederlanders herinneren, gekleurde mensen die buiten op de galerij aan het koken waren. Ik moet nog heel klein zijn geweest maar dat weet ik nog zo goed. En die beruchte camping, ja daar kon je, zeker als meisje, maar beter niet komen.

Bewogen tijden dus maar nu staat het landhuis zich weer in alle rust te spiegelen in de vijver. Samen met het opgeknapte deel van Landgoed Nieuw Leeuwenhorst vormt het een mooi geheel waar veel mensen van kunnen genieten.

Reacties

Sjoerd zei…
Ik kan me voorstellen dat je daar als geëerde burger met personeel best gerieflijk kan wonen. Alhoewel het me erg groot lijkt.
Onliemie zei…
Leuk optrekje. Gekocht door particulieren? Ocharme hun poetsvrouw. Die is nooit klaar. ;-)
Bertiebo zei…
Ja dat ziet er prachtig uit. Maar wat is de functie nu?
Petra1945 zei…
Ik zou er prima kunnen wonen! Doe mij zoveel ruimte... Wel met bijbehorende portemonnee, want anders heb ik een probleem.
Marthy zei…
Voor zover ik weet wordt het nu particulier bewoond.
Marthy zei…
Daar heb je een schoonmaakbedrijf voor nodig.
Emie zei…
Wat een kostbare renovatie zal dat geweest zijn. Fijn dat er mensen zijn die zulke historische panden in oude luister herstellen..
Ik zou het daar wel kunnen wennen (-:
Lida zei…
Het is prachtig geworden. Ik heb zelfs nog 'n paar foto's van mijzelf als 3 jarige bij "de eendjes."
Huize Dijk en Burg" staat er op het huis.
Marthy zei…
Wat leuk om die foto te hebben, Lida.