Potterij Zaalberg

Prachtige takken blauwe ridderspoor zag ik bij de bloemenwinkel en ik liet een boeket maken met een witte amaryllis en nog wat simpele takken erbij, mooi voor in mijn blauwe vaas. Deze vaas,  zo'n vijfenveertig jaar geleden van een schoonzus gekregen staat sinds onze verhuizing doorlopend op de lage witte wandkast. Er gaat geregeld een nieuwe bos bloemen in en ik kijk er met plezier naar. 

Maar het gekke is dat ik hem voorheen nooit veel gebruikt heb. Hij paste niet zo in ons vorige interieur denk ik. Toch zag ik de schoonheid van deze vaas want hij heeft twee verhuisrondes overleefd en zeker tijdens de laatste ronde is er ontzettend veel weggegaan.

Toen ik laatst de vaas nadat ik hem had schoongemaakt op zijn kop op de aanrecht zette om uit te druipen zag ik dat er een merkteken op de onderkant stond. Daar raakte ik door geïnteresseerd want die naam komt veel voor in mijn geboortestreek, zeker rond Leiden. Ik vond op internet al snel dat het hier om Potterij Zaalberg ging, in 1918 opgericht, Het bedrijf bestaat nog steeds, weliswaar de laatste jaren in afgeslankte vorm.

'Het eerste handgedraaide servies was in 1937 te zien tijdens een expositie in de Jaarbeurs te Utrecht. Een bekroning met een gouden medaille was er voor de collectie die Zaalberg toonde tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs. In 1939 kreeg het bedrijf de uitnodiging om een grote collectie in te zenden voor de Wereldtentoonstelling in New York.' Bron internet.

Al zoekend op internet zag ik zelfs borden op Pinterest met aardewerk van Zaalberg en ook dat er op Marktplaats druk in wordt gehandeld. De ontwerpen van dit kunstzinnige keramiek zijn tijdloos en nog volop in de belangstelling. 

En laat ik er nu na vijfenveertig jaar achter komen dat ik een vaas uit een van de collecties van deze kleinschalige en ambachtelijke potterij in mijn bezit heb, leuk om te weten.

Reacties

 1. Wat een vondst in je eigen collectie! Nog zuiniger op zijn dus. Mooi boeket ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig is dat! Mooie vaas, kleur, model helemaal top.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is een mooie vaas, Marthy. Leuk dat je er informatie over kon vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat zijn mooie dingen om te weten en bovendien is het een prachtvaas!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat 'n verrassing om er na al die jaren achter te komen waar deze vaas gemaakt is.
  Je moet hem altijd al bijzonder gevonden hebben anders was die er vast niet meer geweest. Het model vaas, bloem(en)tak of enkel een mooi groot blad zal de aandacht trekken in het interieur.
  Kunstzinnig keramiek is altijd al in trek geweest en menig verzamelaar zal een prongetje van blijdschap maken wanneer ze weer een fraai stuk aan de verzameling kunnen toevoegen
  Hermanus Zaalberg sr. de grondlegger van de potterij wordt ook bij Canon van Nederland vernoemd

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een mooie vaas, en achteraf gezien waarschijnlijk ook niet goedkoop geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat is dat leuk, dat je er iets over te weten kunt komen. Bijzonder en een bijzonder mooie vaas

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat maakt zo’n vaas nog specialer, die wetenschap. Een prachtig boeket ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig op elkaar afgestemd. En wat apart kan dat zijn hè, iets wat je in het ene huis niet gebruikt, wordt een lievelings in een ander huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooi geheel zo met die vaas en die prachtige bloemen.
  Wist je trouwens dat er in Noordwijk begin vorige eeuw een porcelein fabriek heeft gestaan? Op de hoek Gooweg - van de Mortelstraat, tegenover de begraafplaats. Niet zo lang, maar toch. Ze maakten mooie dingen. Ik heb er zelfs een boekje over. https://hetnoordwijkblog.com/2012/09/25/blog3632-de-kroon-again/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, nooit geweten Lida, weer van geleerd. Ik ga eerdaags even naar die begraafplaats, het graf van mijn ouders bezoeken.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.