Doorgaan naar hoofdcontent

Een trafohuisje met wat extra's

Ik moet nog steeds regelmatig in Oudewater zijn en ik had al weken geleden gezien dat daar op de hoek van de straat waar ik parkeer een mooi trafohuisje staat. Kortgeleden ben ik dat eens op de foto gaan nemen voor vriend Sjoerd, die doet in trafohuisjes. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat er een tweede huisje bij stond, van de kant waar ik kwam een beetje verscholen achter het grotere. Maar, dat is het leuke, wel in dezelfde uitvoering.

De twee gebouwtjes zijn wel wat verzakt naar een kant maar verder nog in goede staat en die daken, daar werd ik meteen verliefd op, wat zijn die mooi hè.

Ik begreep al snel dat het kleinere gebouwtje geen trafohuisje was, misschien gewoon een bijbehorend schuurtje?

Ik kon er de eerste keer dat ik er foto's van nam niet goed omheen lopen omdat er vlak voor het kleine gebouwtje een auto geparkeerd stond maar toen ik, terwijl ik met mijn lijf langs de auto schoof even naar beneden keek, snapte ik het, ik stond op een weegbrug, vandaar dat gebouwtje. Wij hebben in Frankrijk al zo vaak op een weegbrug gestaan bij de zand- en grindhandel dat ik goed weet hoe dat werkt.

En toen ik weer opkeek zag ik dit bord hangen en dat vertelt genoeg. Het is een weeghuisje, mooi bewaard gebleven.

Het weeghuisje ligt vlak naast de Hollandse IJssel en de weegbrug diende om -op wagens- ladingen te wegen die van schepen kwamen of ingescheept zouden worden.

Ik ben een week later nog eens foto's gaan nemen toen er geen auto meer stond en kon toen ook een foto nemen van de hele weegbrug. Hij is inderdaad smal en ook niet meer echt nodig, er meren hier geen vrachtschepen meer aan, die tijd is voorbij.

Reacties

Emie zei…
Mooie dakoversteek, fraaie dakpannen, geen geklieder erop, kortom leuk huisje!
KnutzEls zei…
Zomaar tussen al het gewone iets bijzonders. Gelukkig bewaard gebleven.
miekequilt zei…
Wat een leuk stukje om te lezen. Mét mooie foto's. Bedankt.
Sjoerd zei…
Mooi dat die twee hetzelfde uiterlijk hebben gekregen, vaak wordt daar niet naar gekeken. Een mooi verhaal erbij, en bedankt voor de foto's.
Ja, die daken zijn heel leuk. Ook leuk dat de plek nog steeds gebruikt wordt, want ik zie containers aan de rand van 1 foto.
Ger zei…
Jou fotografisch oog ziet ook alles en je interesse is breed.
En deze gelukkig bewaardgebleven weegbrug en weeghuisje met leuk model tentdakjes met piron vielen jou daarom op, mochten op de foto en ik bekijk die graag aan alle kanten.

Bedankt voor het delen!
Ja, die daken, die zijn echt mooi. “Walmdach” heet dit in Duitsland
Coby Breitner zei…
Mooie huisjes en weer wat geleerd.
In de weer zei…
Prachtig Marthy, vooral ook om de informatie.
Heel apart dat er vooral stro en GEKOOKTE aardappels werden gewogen.
Waar werden die voor gebruikt ?
willy zei…
een weegbrug.. daar zou ik ook niet aan gedacht hebben Marthy

leuk geschreven

prettige avond gewenst
Bertiebo zei…
Leuk, mooie foto's ook
Marthy zei…
Toos, ik ben aan het zoeken gegaan maar heb alleen ontdekt dat er een grote aardappelhandel in Oudewater zit, verder kom ik niet.
Marlou zei…
ha Marthy,

daar is Sjoerd blij mee... zeker weten!
Mooi huisje!

Prettig weekend, Marlou