De Twaalf Apostelen

Ik bezoek op het ogenblik een specialistische therapeute in een plaats dicht onder de kust. Het is nogal een stukje rijden en daarom maken we er iedere keer maar een uitje van. Gisteren reden we door naar Noordwijk-Binnen en gingen daar naar de R.K. begraafplaats om het graf van mijn ouders te bezoeken. Het was heerlijk weer dus we hebben eerst in een hoekje bij de kapel op een bankje in het zonnetje onze boterhammen opgegeten. 

Daarna hebben we het graf bezocht en het even een onderhoudsbeurt gegeven. Schoongeveegd, we hadden een borstel meegenomen, al het blad tussen de plantjes weggehaald die mijn jongste zusje twee maanden geleden had geplant en nog een mooie bak met bolletjes op het graf gezet. Mijn vader zou tevreden zijn geweest, dat gaf me een goed gevoel. De man links op de foto die mij herkende, hij was een zoon van een vriendin van mijn moeder, vertelde mij dat de twaalf grote beuken die tussen de hoofdingang en de kapel in een cirkel staan de twaalf apostelen worden genoemd. Mooi weetje.

We maakten daarna even verderop ook nog een wandeling, daar vertel ik morgen over.

Reacties

 1. Prachtig zeg die enorme beuken die zo'n symbolische naam hebben gekregen. Mooie combinatie maken jullie van nuttig en ontspanning.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In het dorp waar ik als kind woonde, hadden we ook een bomengroep met diezelfde naam.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het nuttige met het aangename verenigen:-)
  Bezoek een oude begraafplaats en je ontdekt vaak mooie bijzondere dingen, zoals de 12 beuken die de 12 apostelen symboliseren.
  Naar aanleiding van je blogpost nam ik online een kijkje op het R-K kerkhof Noordwijk en zie dat Italiaanse arts en pedagoog Maria Montessori daar haar laatste rustplaats vond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik blogde er al eens over, Ger. Zie hier: https://heenenterugnaardeardeche.blogspot.com/2018/01/begraafplaats.html

   Verwijderen
 4. Ojee, bij de twaalf apostelen komen bij mij hele verhalen boven drijven... Ik zal het eens op schrift gaan zetten deze week.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Stonden die bomen er al en kregen de naam de 12 apostelen omdat het er nou eenmaal 12 waren en iemand aan de apostelen dacht? Of zijn er bewust 12 bomen geplant met de naam de 12 apostelen? Daar ben ik benieuwd naar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze zijn bewust zo geplant, Bettie. De begraafplaats is rond 1871 gesticht en heeft een geometrische opzet. Op deze site staat een plattegrond: https://sites.google.com/site/erfgoedsintjeroenmariaterzee/home/rooms-katholieke-begraafplaats

   Verwijderen
 6. Zie het helemaal voor me Marthy, lekker in het zonnetje zitten smikkelen.
  Wij doen/deden dat ook wel eens op een kerkhof als het zo uitkwam bij een lange tocht. Meestal heerlijk rustig en met veel bomen en groen om je heen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zagen het bankje al uit de verte staan Toos, lekker in het zonnetje.

   Verwijderen
 7. Dat van die twaalf apostelen wist ik ook niet. Wel dat de begraafplaats in 1889 in gebruik is genomen en in het kader van de werkverschaffing het terrein geschikt is gemaakt door werkelozen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, en de uitbreiding in de dertiger jaren was ook weer in het kader van de werkverschaffing.

   Verwijderen
 8. Wat fijn dat je van zo’n noodzakelijk uitje een fijn uitje maakt. En met het zonnetje gaat alles beter hè.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig, die bomen! En ik ben Inge, en Jeanne is Jeanne :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat ziet eruit als een prachtige dag! En het geeft een goed gevoel om het graf van een dierbare te verzorgen. Ik heb ook nog steeds veel kleine rituelen waardoor het voelt alsof ze nog steeds dichtbij me zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een begraafplaats met de 12 apostel-bomen. Je zou er bijna naar uitkijken daar te mogen liggen...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.