Maria Hemelvaart

Vijftien augustus, Maria Hemelvaart, een kerkelijke feestdag die in Frankrijk nog gevierd wordt. Dus dat betekent een vrije dag voor iedereen, de winkels, tenminste hier in de omgeving, dicht en de jaarlijkse brocantemarkt hier vlakbij in een weiland. Net zoals verleden jaar gingen we er met vrienden heen in de hoop weer zo goed te slagen. Ik was op zoek naar spullen voor op ons nieuwe terras en ben daarin heel goed geslaagd. Bij dezelfde koopman waar ik verleden jaar dat leuke ladekastje kocht vond ik twee mandflessen en nadat Mart ze thuis had opengeknipt hield ik een paar mooie flessen van dik groen glas over. De linker fles op de foto had ik al een paar jaar dus ik heb nu een mooi setje van drie.

Ik was ook op zoek naar een paar oude ijzeren potten om planten in te zetten. Grote bloempotten zijn te zwaar om in het najaar naar boven te halen en als je ze laat staan vriezen ze onherroepelijk kapot. Maar wat zag ik op het laatste moment nog staan terwijl ik aan het afrekenen was? Twee betonnen bloempotten, flinke grote. Op het eerste gezicht niet helemaal mijn smaak, maar daar is wat aan te doen. Insmeren met yoghurt, dit even volhouden en binnen twee jaar krijgen de potten een mooi moslaagje. Ik heb op het bovenste terras al jaren twee potten staan waarvan iedereen denkt dat ze antiek zijn. Niets iets minder waar, gewone betonnen potten met een laag verweerd mos erop. Dat gaat met deze twee ook lukken. De buitenste laag is vrij ruw, daar 'pakt' het mos goed op en dat reliëf van die bloemen zorgt met mos erop voor een prachtig effect. De yoghurt staat al op het boodschappenlijstje.


Reacties

 1. Wij hebben in België ook een feestdag vandaag. Er wordt ook niet gewerkt. Mooie potten heb je gekocht. Ik vind ze zelfs zo al passen op je betonnen terras. En de rieten kruiken waren al mooi op zich. De verweerde flessen erin nog mooier. (niet wassen hoor!) Wat een leuk deurtje toch waarvoor je ze gefotografeerd hebt! Telkens wanneer ik hier kom zien, voel ik me een beetje op vakantie. Was wel weer nodig met het druilerige weer vandaag! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, altijd een leuk idee om mensen een beetje vakantie te bezorgen, Kris.

   Verwijderen
 2. Nu weet ik waarom het zo druk was vandaag in Maastricht! Maria Hemelvaart, vrije dag in België! Wat een mooie groene flessen heb je gekocht. Nooit beseft dat die in zon mandfles zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat veel mensen niet beseffen wat eronder zo'n rieten mand zit, Jeanne.

   Verwijderen
 3. Met yoghurt??? Wat leuk. Benieuwd naar het resultaat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal te zijner tijd het resultaat wel eens laten zien.

   Verwijderen
 4. Die grote flessen zijn prachtig, zeker zo met een paar bij elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben er dan ook blij mee, Jeanette. Had niet verwacht er twee tegelijk te vinden.

   Verwijderen
 5. Geweldig geslaagd zeg. De flessen zijn, als ze eenmaal uit de mand zijn, wel wat kwetsbaar maar dat weet je ongetwijfeld. Vooral de vorm van de rechter fles is apart.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is nou het mooie van deze flessen, die zijn van een veel dikkere kwaliteit. Ik heb nog één grote over, de andere is al stuk gegaan, die erg dun is en inderdaad kwetsbaar.

   Verwijderen
 6. Ik heb jarenlang wijn gemaakt in dat soort flessen. Een echt succes, het fruit kreeg ik van mijn vriend, maar helaas is deze een paar jaar terug overleden... Toen was het ook over met de hobby. Want als je fruit moet kopen kun je beter een fles wijn kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me leuk om te doen, Sjoerd. Maar toch, we beginnen er maar niet aan, werk genoeg hier.

   Verwijderen
 7. Mooie vondsten en leuk idee, dat van die yoghurt. Ga Ik onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een schatten heb je gevonden! Maar dat van de yoghurt is compleet nieuw voor mij! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is al een heel oud trucje, hoor Esther. Probeer het eens.

   Verwijderen
 9. Pracht-vondsten! Dat van de yoghurt ken ik, maar heb ik nog niet zelf gedaan. Ben benieuwd naar je resultaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik kijk al uit naar het resultaat van het yoghurtbad. Ik las eerder al over die praktijk, maar ik geloofde er eerlijk gezegd niet zo veel van. Komt dat mos er dan vanzelf op?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een kwast smeer ik de yohrt erop, misschien weel een paar keer. Er gaan zich dan schimmels vormen en dan komt er mos.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.